Kari Södö

THE MANUAL OF LIFE


-

Tervetuloa Kari Södön  THE MANUAL OF LIFE – Taide elämän käyttöohjeena -näyttelyn avajaisiin tiistaina 5.9.2017 ko 17–19!

Ilo ja leikki ovat aina olleet vahvasti mukana oululaisen kuvataiteilijan Kari Södön värikkäissä teoksissa niin muodoissa kuin sisällöissä. Nykyinen maailmanmeno on kuitenkin haastanut nuo positiiviset teemat ja tuonut niiden rinnalle tummempia sävyjä ja kulmikkaampia muotoja.

Näyttelyn nimi The Manual of Life tulee yhdestä näyttelyssä mukana olevasta suuresta veistosinstallaatiosta jossa tiivistyy hyvin taiteilijan tämänhetkinen tekeminen. Rönsyilevä ja monimuotoinen teos runsailla yksityiskohdilla rakentuu sekä uusista että aiemmissakin töissä mukana olleista sadoista puukappaleista. Näin teokseen tulee mukaan kerroksellisesti muistin tapaan myös teemoja ja muotoja vanhoista töistä. Mahtipontisen nimensä veistos sai taitelijan huolesta, minkälainen on ihmisen osa yhä nopeammin kummalliseen suuntaan muuttuvassa maailmassa. Syntyi leikkisä ajatus kokonaisvaltaisesta alati päivittyvästä elämän käyttöohjeesta.

Södön veistosten materiaalina on puu, usein luonnosta poimittuna ja sieltä muotonsa saaneena yhdistettynä veistettyihin ja maalattuihin kappaleisiin. Näyttelytilassa soi lisäksi muusikkonakin tunnetun Södön tekemä ääniteos.


Kari Södö (s.1963, Borås, Ruotsi) asuu ja työskentelee Oulussa. Hän on valmistunut vuonna 1997 kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta. Södöllä on ollut runsaasti yksityisnäyttelyitä kotimaassa sekä yhteisnäyttelyitä ulkomailla kuten Berliinissä, Cannesissa, Tukholmassa ja Pietarissa. Hänen teoksiaan on esimerkiksi valtion taidekokoelmassa, Oulun-, Porin- ja Rovaniemen taidemuseoiden kokoelmissa. Södö on toteuttanut useita julkisia isoja teoksia oppilaitoksiin, kirjastoihin sekä muihin julkisiin ulko- ja sisätiloihin. Helsingin musiikkitalon taidekilpailussa vuonna 2010 Södö ylsi finaaliin ja saavutti vuonna 2013 Limingan kirjaston taidekilpailun ensimmäisen sijan. Södö on toiminut Oulun taiteilijaseuran puheenjohtajana vuosina 2000–2002 ja on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Suomen Taidegraafikoiden jäsen. Lisäksi hän toimii valtion visuaalisten taiteiden toimikunnassa kaudella 2017–2019.


GALLERIA

Galleria Sculptor on Suomen Kuvanveistäjäliitto ry:n ylläpitämä nykytaidegalleria, joka sijaitsee Helsingin keskustassa. Galleria Sculptorin monipuolinen näyttelyohjelmisto esittelee vuosittain laajan kirjon nykytaidetta, erityisfokuksenaan nykykuvanveisto. Sculptorin näyttelyt ovat usein innovatiivisia, yllättäviä ja haastavat kävijää näkemään toisin. Gallerian näyttelyaikoja voivat hakea kaikki ammattitaiteilijat kahdesti vuodessa. Sculptorissa on myös myyntikokoelma, jossa esitellään ja myydään liiton jäsenten pienoisveistoksia.


AIKAISEMPIA NÄYTTELYITÄ

KUUKAUDEN TAITEILIJA 2017

Kuukauden taiteilija -esittely Galleria Sculptorin myyntikokoelmahuoneen takaosassa on pienimuotoinen näyttely, vaihtuva osa myyntikokoelmaamme.

Tammikuu: Anni Hanén ja Jenni Tieaho
Helmikuu: Paula Salmela
Huhtikuu: Elina Strandberg
Toukokuu: Tatu Vuorio
Kesäkuu: Terhi Heino
Elokuu: Veijo Setälä


MENNEET KUUKAUDEN TAITEILIJAT

2016

Tammikuu: Inkeri Harri
Helmikuu: Jyrki Siukonen
Maaliskuu: Tuija Teiska
Huhtikuu: Merja Haapala
Toukokuu: Mika Heinonen
Elokuu: Leena Mäki-Patola
Syyskuu: Tommi Toija
Lokakuu: Pertti Toikkanen
Marraskuu: Susanna Autio
Joulukuu: Pasi Vainionpää

2015

Tammikuu: Veikko Nuutinen
Helmikuu: Eila Minkkinen
Maaliskuu: Tiina Laasonen
Huhtikuu: Anna-Kaisa Ant-Wuorinen
Toukokuu: Mikko Tapio
Kesäkuu: Sade Hiidenkari
Elokuu: Julia Strand
Syyskuu: Skulptörförbundet (Ruotsi)
Lokakuu: Pekka Rytkönen
Marraskuu: Petri Eskelinen
Joulukuu: Riikka Mäkikoskela


NÄYTTELYN PITÄMINEN

Galleria Sculptorin näyttelyihin on avoin haku kahdesti vuodessa. Hakuajat ovat vuosittain maaliskuussa ja syyskuussa, kuun loppuun asti. Keväällä aikaa haetaan puolentoista vuoden päähän syksylle ja syksyllä puolentoista vuoden päähän keväälle.

Näyttelyt valitsee jäsenistön yleiskokouksessa valitsema näyttelytoimikunta.

Näyttelytoimikunta 2017:
Simo Ripatti (pj), Jasmin Anoschkin, Maija Helasvuo ja Kuvanveistäjäliiton hallituksen edustaja Frank Brümmel.

Näyttelyjaksot ovat noin 4 viikon pituisia, ja haettavissa on kolme erilaista tilavaihtoehtoa: studiotila, galleriatila ja molemmat tilat.

Näyttelyvuokrat:

Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsenet:

Studio         (n. 30 m²)         830 €
Galleria      (n. 88 m²)      1 830 €
Koko tila     (n. 118 m²)    2 550 €

Muut:

Studio         (n. 30 m²)         950 €
Galleria      (n. 88 m²)      2 100 €
Koko tila     (n. 118 m²)   2 900 €

Vuokraan sisältyy näyttelyn myynti, markkinointi, viestintä, ja valvonta sekä ammattivalokuvaajan ottamat lehdistökuvat.

Hakiessasi Gallerian tai Studion aikaa huomioithan, että toisessa tilassa olevaan näyttelyyn saattaa sisältyä esimerkiksi äänimaailma. Näyttelytoimikunta pyrkii valintoja tehdessään huomioimaan, että näyttelyt eivät häiritse toisiaan.

Studiotila on tarvittaessa täysin pimennettävissä, ja siihen voi ehdottaa esimerkiksi videoteoksia tai muita pienempiä näyttelykokonaisuuksia.

Näyttelystä ei lähetetä paperisia kutsukortteja gallerian toimesta, mutta halutessaan taiteilija voi sellaiset lähettää. Galleria lähettää näyttelyistä sähköiset kutsut.

Myydyistä teoksista peritään 35% provisio.


NÄYTTELYHAKEMUS

Näyttelyaikaa haetaan joko sähköisesti tai postitse vapaamuotoisella anomuksella, jossa tulee olla taiteilijan nimi ja täydellinen osoite ja muut yhteystiedot sekä lyhyt luonnehdinta suunnitellusta näyttelystä ja maininta siitä, mihin tilaan ( 3 vaihtoehtoa) näyttelyaikaa haetaan. Liitteenä tulee olla 5–10 täydellisesti nimikoitua (taiteilija, teos, vuosi, materiaalit) värikuvaa mahdollisimman viimeaikaisesta tuotannosta ja curriculum vitae. Mikäli ehdotat videoteosta, voit liittää mukaan linkin teokseen. Mikäli näyttely sisältää ääntä, on siitä mainittava hakemuksessa. Lataa kansilehti näyttelyhakemukseen alla olevasta linkistä. Jollet saa dokumenttia ladattua ja/tai täytettyä, voit itse tehdä kansilehden, johon sisällytät samat tiedot.

Hakemukseen on merkittävä mille kaudelle anomus jätetään. Anomuksen voi tehdä vain yhdelle kaudelle ja yhteen tilavaihtoehtoon kerrallaan.

Sähköinen hakemus tulee lähettää yhtenä pdf-dokumenttina, joka on nimikoitu muodossa sukunimi_etunimi_näyttelyhakemus_kausi. Dokumenttissa tulee olla kansilehti, vapaamuotoinen näyttelysuunnitelma, 5–10 täydellisesti nimikoitua kuvaa mahdollisimman viimeaikaisesta tuotannosta ja taiteilijan CV. Mikäli ehdotat videoteosta, voit liittää mukaan linkin teokseen. Erilliset pdf-dokumentit voi yhdistää esimerkiksi pdf join -ohjelmalla. Jokainen sähköpostihakemus kuitataan vastaanotetuksi kolmen arkipäivän kuluessa, mutta mikäli et saa vastausta, otathan varmuudeksi puhelimitse yhteyttä.

Postitse lähetettävän hakemuksen toivomme olevan A4-kokoinen kansio tai vastaava helposti luettava kokonaisuus, jossa sivut ja osat pysyvät paikoillaan. Lisäksi hakemukseen voi liittää mahdollisia katalogeja (ei kopioita kritiikeistä).

Hakemukseen ei saa liittää teoksia, ainoastaan kuvia teoksista. Anomuksessa voi myös mainita toivomuksen ajankohdasta ja mahdollisista muista näyttelysuunnitelmista.

Paperinen näyttelyhakemus tulee lähettää osoitteeseen:

Galleria Sculptor
Näyttelytoimikunta
Eteläranta 12
00130 Helsinki

Ja sähköinen hakemus sähköpostiosoitteeseen:

galleria.sculptor[at]sculptors.fi. Sähköposti on otsikoitava selkeästi ”Näyttelyhakemus, kausi, hakijan nimi”.

Kaikille hakijoille lähetetään kirjallinen vastaus toimikunnan päätöksestä. Kuvamateriaali sekä mahdolliset muut liitteet palautetaan postimerkein varustetun palautuskuoren lähettäneille.

Tultuaan valituksi taiteilija sitoutuu olemaan pitämättä yksityisnäyttelyä tai vastaavaa pääkaupunkiseudulla näyttelysopimuksen allekirjoittamisen ja näyttelyn päättymisen välisenä aikana.