Anni Laakso
Tottelemattomat
Taiteilija on tavattavissa perjantaina 5.3. klo 12–17 ja sunnuntaina 7.3. klo 14–16.
Näyttelyssä esilläolevien teosten teko alkoi työskentelymatkalla Roomassa. Kiersin siellä antiikin ja barokin aikaisia rakennuksia ja tutkin veistoksia. Roomassa teosteni aiheiksi nousivat antiikin kertomuksissa esiintyvät neljä naista ja heidän tarinansa. Valitsin veistosteni materiaaliksi havupuiden kierteisiä oksia, joita keräsin Suomessa metsistä.
Nämä tarinat johdattelivat minut itselleni entuudestaan uuden, ei-esittävän muodon ja liikkeen kanssa työskentelyyn. Tarinoiden käsitteleminen tuntui vaativan esitystavan, joka toisi tarinaan mukaan kontrolloimattoman, vapaan elementin ja sitä kautta uuden näkökulman. Veistoksia työstäessäni teosten esittävyys katosi lopulta kokonaan. Esilläolevissa veistoksissa olen jatkanut männynoksien vapaata liikettä, josta muodostui kierteisiä, avoimia muotoja.
Näyttelyn kolme veistosta pohjautuu löyhästi roomalaisen Ovidiuksen Muodonmuutoksia-runoelmaan (8 jaa.), joka on kokoelma tunnettujen antiikin tarinoiden muunnoksia. Tarinat kertovat muodoista, jotka ovat muuttuneet uusiksi hahmoiksi. Tarinoiden maailma on jatkuvan, oikukkaan muutoksen alainen. Muutoksiin liittyy rikoksia, rajojen ylittämistä ja kyseenalaistamista.
Kolmen teoksen lähtökohdat ovat tarinoissa, jossa muodonmuutos on seuraus väkivallasta.
Dafne oli nuori neito, joka joutui muuttumaan laakeripuuksi, välttääkseen Apollon -jumalanahdisteluyritykset.
Proserpina (Persefone), neito, jonka jumala Hades (Pluto) raiskasi ja pakotti kumppanikseen Manalaan.
Medusa, neito, joka raiskattiin, ja kostoksi siitä muutettiin pelottavaksi hirviöksi, jonka katse muutti kaiken kiveksi.
Pandora -veistoksen lähtökohta on kreikkalaisen Hesiodoksen (n. 700 eaa.) kirjoittama kertomus Pandorasta, maailman ensimmäisestä naisesta, joka muovailtiin savesta. Hänet esitettiin syyllisenä kaiken pahan tuomiseen maailmaan ruukussaan (Pandoran lipas).
Kuvanveistäjä Anni Laakso tekee tilapäisiä ja paikkasidonnaisia veistosinstallaatioita, jotka hän rakentaa käsityökaluin, usein löydetyistä materiaaleista. Laaksoa kiinnostavat kuvanveiston runsaat keinot, jotka mahdollistavat erilaisten, myös poliittisten kysymysten käsittelyn ja esiintuomisen.
Laakso asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut vuonna 1995 kuvanveistäjäksi Kuvataideakatemiasta ja on siitä lähtien esittänyt teoksiaan useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen julkisia teoksiaan löytyy Espoon keskuksesta, Vantaan Leinelästä ja Helsingin Kivikosta.
Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.
Erityiskiitos Villa Lantelle ja Klemetsby Gårdille puusta.