Lauri Anttila & Corinna Helenelund

Duo-näyttely: Pimeän keskiajan valo


-

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 8.8. klo 17–19!

”Those things are called beautiful which, being seen, are pleasing.”
-Thomas Aquinas (1225-1274)

The visions I saw I did not perceive in dreams, or in sleep, or delirium, or by the eyes of the body, or by the ears of the outer self, or in hidden places; but I received them while awake and seeing with a pure mind and the eyes and ears of the inner self.
-Hildegard Bingeniläinen (1098-1179)

Lauri Anttilan ja Corinna Helenelundin teokset kohtaavat Suomen Kuvanveistäjäliiton järjestämässä Duo-kutsunäyttelyssä. Taiteilijat ovat pohtineet näyttelyn puitteissa joko tapaamalla tai kirjeenvaihdoin väriä, valoa ja aikaa. Samalla he ovat huomanneet yhteisen kiinnostuksensa keskiaikaan.

38 vuotta sitten Anttila kirjoitti Taide-lehteen (1/82 ”Pimeän kuva”) artikkelin keskiaikaisista tutkijoista Englannissa. He olivat innostuneet valon geometrisistä ominaisuuksista. Valon käyttäytyminen, heijastus, taittuminen, oli mitattavissa. Tuo ”pimeän keskiajan valo”, sen tutkimus, on nyt tarkentunut ja viime vuosina on tullut uutta tietoa.

Anttilan palatessa tähän keskiaikaiseen optiseen, astronomiseen ja kartografiseen tutkimukseen, on Helenelund puolestaan syventynyt mystikko Hildegard Bingeniläisen teksteihin. Keskittymällä käsityöhön, silmän tuntoaistiin ja ruumiillistuneeseen aikakäsitykseen tai vaeltamalla sekä Anttilan että Hildegardin jalanjäljissä, on Helenelund lähestynyt sitä todellisuutta, jossa henki ja aine ovat erottamattomasti yhdistyneet kasvun- ja elämänvoimaksi. Yhteistyön ansiosta taiteilijat ovat tutustuneet toistensa työmetodeihin: Helenelund on vaeltanut, Anttila tehnyt tekstiiliteoksen.

Näyttelyssä taiteilijoiden keskustelu saa muodon ja kokonaistaideteoksena se jatkaa tuota pohdintaa. Näyttelyn kiinnekohtaa, keskiaikaa, on pidetty pimeänä. Näyttelyllä taiteilijat tutkivat oliko se sitä.