Timo Heino Esihistoriallinen uni
Prehistorical Dream / Esihistoriallinen uni -näyttely koostuu kolmesta eläinaheisesta veistossarjasta, eläinlaumoista. Veistokset on valmistettu synteettisistä materiaaleista kuten polyuretaanista ja akryylista sekä pinnoitettu mm. kumilla ja parafiinilla. Veistosten osia on valettu alumiinista ja maalattu neonvärillä. Lisäksi materiaaleina on käytetty tummaa suklaata ja kipulääkekapseleita.
Näyttelyn teemana on eläimen hahmo villinä, mystisenä ja myyttisenä olentona, mutta samanaikaisesti teknologian läpäisemänä ja kyllästämänä. Näyttelyn veistoksia voisi luonnehtia kyborgeiksi. Niissä biologiset, orgaaniset muodot yhdistyvät teknologisiin elementteihin. Kyborgi on metafora olemassaolollemme. Teknologia on yhdistynyt yhä intiimimmällä tavalla osaksi minuuttamme ja ruumiintoimintojamme. Meidän kauttamme se on muuttunut myös osaksi moninaisten toislajisten eläinten elämää ja identiteettiä.
Veistosten tavoitteena on muodostaa kolmiulotteinen pysähdyskuva teknologisesta aikakaudestamme monitulkintaisena visuaalisena runoutena.
Timo Heino (s. 1962) valmistui 1989 Helsingin Kuvataideakatemiasta, jossa hän opiskeli maalausta ja kuvanveistoa. Kuvataiteen tohtoriksi hän valmistui Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2016. Heino asuu ja työskentelee Helsingissä.
Heino on pitänyt säännöllisesti yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Heinon teoksia on mm. EMMA:n, Helsingin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman, Oulun taidemuseon, Porin taidemuseon ja Sara Hildénin taidemuseon kokoelmissa.
Heino on myös tehnyt useita julkisia taideteoksia mm. Helsingissä Kalasatamaan ja Rastilan metroasemalle, Vantaan Leinelään ja Oulun ympäristövirastoon.
Haastatteluvideon toteutus: Pia Männikkö