Jan Lütjohann

Jan Lütjohann


-

Tervetuloa Jan Lütjohannin näyttelyn avajaisiin Galleria Sculptorin studioon (Eteläranta 12) torstaina 25.4. klo 17–19! Samanaikaisesti vietetään Anna Hyrkkäsen näyttelyn avajaisia.

Paikallisessa puutavarakaupassa puun metrihinnan määrittää sen paksuus. Tarjolla on pino pitkiä hirsiä, jotka ovat paksuudeltaan 20 x 20 cm ja pituudeltaan kolmi- tai nelimetrisiä. Ne on sahattu kokonaisista puista, joiden pyöreät laidat on leikattu pois. Kuivuessaan hirret vääntyvät ja halkeilevat. Suurin osa puista on alle satavuotiaita, mutta niiden joukossa on yksi, jolla on yli 260 vuosirengasta – se on siis yli 260-vuotias.

Jan Lütjohann on Pohjois-Saksasta kotoisin oleva kuvanveistäjä ja opettaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen puiset veistoksensa ja installaationsa ovat muodoltaan työkaluja ja välineitä, höyläpenkkejä tai verstaita. Lütjohann käyttää esiteollisen ajan työkaluja ja vanhentunutta teknologiaa pohtiakseen, mitä on käsillä työskentely jälkiteollisena aikana.

Lütjohannin näyttely on verstaan muotoinen installaatio, joka näyttää jäljentävän osiaan päättymättömässä syklissä. Se valmistaa yhden asian valmistaakseen toisen, ja seuraavan, ja taas seuraavan… Mitä prosessi tuo ja mitä se kadottaa?