Kim Jotuni Olemus ja elämä
”Kuvanveisto on minulle pelkistämistä, jonkin olemuksen esiin tavoittelua eri keinoin ja välinein. Tavoittelen ydintä, ja teokset saavatkin lopullisen muotonsa poistamalla.
Näyttely Olemus ja elämä esittelee elollisia olentoja muistuttavia puuveistoksia, joista osa kommunikoi keskenään ääntelemällä. Lisäksi näyttelyssä nähdään 3D-animaatiosta ja puista rakentuva installaatio. Käsin veistettyjen veistosten orgaaninen muotokieli saa rinnalleen ruostumattomasta teräksestä valmistettuja teräväreunaisia, kirkkaasti maalattuja kalusteita. Kalusteet on 3D-mallinnettu ja sitten valmistettu koneellisesti. Niiden muotokieli on saanut vaikutteita 3D-ohjelmien estetiikasta. Minua kiehtoo ns. “low poly” -estetiikka, jossa muoto pyritään tuomaan esille mahdollisimman pienellä määrällä elementtejä.
Viime aikoina olen alkanut luonnostella teoksiani ensiksi tietokoneen ruudun aika-avaruudessa. 3D-mallintamisen myötä olen halunnut saada veistokset elämään myös animaationa. Forest 2.0 installaatio koostuu haloista rakennetuista puista sekä seinälle projisoidusta animaatiosta, jossa puut huojuvat ja lähtevät osanen kerrallaan hajoamaan pieniksi osiksi, katoavat kuvasta – ilmestyäkseen jälleen uudelleen. Kerran jo kaadetut, karsitut ja pilkotut puut ovat rakentuneet uudelleen käsieni kautta. Animaation äänimaailmasta vastaa valokuvaaja ja muusikko Sohei Yasui.
Uusimmissa veistoksissani luonnollista mittakaavaa suuremmat puiset hahmot pelkistävät ihmisen muotoa ja niihin upotetut kaiuttimet rakentavat teosten ympärille ja niiden välille äänimaailmaa. Äänet liittyvät olennaisesti ihmisen kehoon sekä kommunikaation, mutta teoksissa niitä on muutettu sekä pelkistetty voimakkaasti. Millaiset äänet riittävät rakentamaan hahmojen välille kommunikaatiota?
Teosteni lähtökohta on usein intuitio tai mielessä nähty kuva. Puusta piirtyy esiin ihmishahmoa muistuttavia olentoja, joissa on jotain tuttua, mutta samalla jotain vierasta ja häiritsevää. Teokset ovat tekovaiheessa usein myös itselleni tuntemattomia. Vasta riittävän etäisyyden päästä, alan nähdä niiden kummunneen hyvinkin rakkaasta, mutta jo menneestä lähteestä.”
Kim Jotuni (s. 1982, Järvenpää) on kuvanveistäjä, jolle puu on erityisen läheinen materiaali. Jotuni opiskeli ensin maisteriksi Tampereen yliopistossa, pääaineenaan filosofia ja teki puusepän ja koristeveiston opintoja, ennen kuin aloitti opiskelun Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 2018.
Jotunille on tärkeää itse opetella ja hallita erilaisia menetelmiä työstää materiaalia, oli kyseessä sitten veistäminen, valaminen, hitsaaminen, mallintaminen tai animointi. Taiteellisen työskentelyn aikana “ajattelevat kädet” sekä käytetyt materiaalit yhdessä johdattavat uuden äärelle.
Jotunin teoksia on Suomen valtion, Järvenpään kaupungin ja HUS:in kokoelmissa. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin gallerioissa ja taidemuseoissa. Jotuni on toteuttanut myös kaksi julkista taideteosta Järvenpäähän ja kolmas, tukinuiton historiasta ammentava taideteos valmistuu osaksi asuintalon julkisivua Lohjan asuntomessuille 2021. Jotunilla on seuraava yksityisnäyttely Helsingissä, galleria Forum Boxissa kesällä 2022.
Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto, Visek ja Taike.
Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 28.2.2021 klo 14–16.