©Tuomo Tammenpää
©Tuomo Tammenpää

Mediataideryhmä Kruks Haltuunotto

25.5.–17.6.2018

Haltuunotto-näyttely esittelee suomalaisten mediataiteilijoiden lähestymistapoja virtuaaliseen taiteeseen. Näyttely on osa mediataideryhmä Kruksin laajempaa hanketta, joka on alkanut vuonna 2017 Sysmässä järjestetyllä ”VR taiteessa” -työpajalla ja sen demoesityksillä.

Virtuaalitodellisuuteen (Virtual Reality, VR) ja lisättyyn todellisuuteen (Augmented Reality, AR) on liittynyt paljon taiteellista kiinnostusta menneinä vuosikymmeninä. Alan kehitys etenee kuitenkin pitkälti teknologiayhtiöiden ja viihdeteollisuuden vetäminä, ja kulttuurillisia ja vaihtoehtoisia näkemyksiä ja sisältöjä on tarjolla vasta vähän. Näyttelyn tavoite on rikkoa tämä yksipuolinen kehitys ja tuoda uudet mediateknologiat taiteilijoiden käyttöön.

Näyttelyn teoksissa pohditaan mitä virtuaali- ja lisätty todellisuus ovat taiteen tekemisen materiaalina ja välineenä. Tuottavatko VR ja AR vain nopeita elämyksiä, kuten Pokémon Go -peli, vai ovatko ne myös taidetta? Mitä tämänhetkinen virtuaalitodellisuus palvelee, ja kenen tai minkä ehdoilla sitä tehdään?

Näyttelyn teokset edustavat erilaisia, osittain humoristisiakin lähestymistapoja virtuaalisuuteen. Näyttelyssä nähdään esimerkiksi muoviämpäriin tee-se-itse-hengessä tehtävät virtuaalilasit tai pahvilaatikko, jonka sisällä katsoja voi tuntea virtuaalisuuden. Media-arkeologista näkökulmaa tarjoaa 1990-luvulla tehty pioneeriteos Conversations with Angels, joka taustoittaa virtuaalitaiteessa tapahtunutta kehitystä.

Näyttelyn taiteilijat ovat Kari Yli-Annala, Tuukka Haapakorpi, Satu-Minna Suorajärvi, Andy Best ja Merja Puustinen, Tomi ja Mikko Dufva, Pasi Rauhala, sekä Pagan-työryhmä (Tuomo Tammenpää, Daniel Blackburn, Lisa Roberts). Näyttelyn ovat kuratoineet ja tuottaneet Jukka Hautamäki ja Markku Nousiainen.

Mediataideryhmä Kruks on vuonna 2015 perustettu yhteisö suomalaisille ja Suomessa toimiville ammattitaiteilijoille, tutkijoille ja harrastajille jotka toimivat taiteen ja teknologian raja-alueella. Ryhmän tavoitteena on lisätä mediateknisen taiteen tunnettavuutta ja arvostusta, yhdistää alan tekijöitä Suomessa ja kansainvälisesti, sekä lisätä taiteen ja teknologian vuorovaikutusta ja niihin liittyvien kysymysten tarkastelua yhteiskunnallisesti.

Kruks kiittää SKR:n Uudenmaan rahastoa tuesta.

Tapahtumia näyttelyn aikana:
Näyttelyn ohjelmaan kuuluu Tee-se-itse Ämpäritodellisuus-työpaja la 26.5.2018 klo 12–16.
Näyttelyn taiteilijat ovat tavattavissa näyttelyssään myös su 3.6.2018 klo 14–16.


Katso Haltuunotto-näyttelyn kuraattoreiden haastattelu Youtube-kanavaltamme:

Videon toteutus: Kristina Sedlerova

©Tuomo Tammenpää
©Tuomo Tammenpää
© Pasi Rauhala
© Pasi Rauhala
© Pasi Rauhala
Näkymä Mediataideryhmä Kruksin näyttelystä Haltuunotto © Pasi Rauhala
© Pasi Rauhala
© Pasi Rauhala
Satu-Minna Suorajärvi: The Loss of small details, 2018, VR animation
Satu-Minna Suorajärvi: The Loss of small details, 2018, VR animation

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.