Meri Peura Miten historiaa luetaan?

7.9.–25.9.2016

”Työhuoneeni seinällä on kuva 11-vuotiaan Margit Koretzovan maalaamasta vesivärityöstä. Siinä on kuvattuna aurinko, perhosia, kukkia ja toukka. Maalaus on tehty Terezinin keskitysleirillä vuonna 1944. Kuva puhuu minulle enemmän, kuin kaikki se virallinen teksti, mikä on päätynyt historiankirjoihin luettavaksi. Sen sijaan että ihmettelisin voittoja ja tappioita, minulle merkityksellistä on katsoa kuvaa, jossa pieni ihminen kiteyttää jotakin tavattoman olennaista elämästä.

Samalla kun taloudellinen ja henkinen taantuma nakertaa elämäämme, tuntuu tarpeelliselta palata peruskysymyksen äärelle: Mitä perustavaa laatua olevaa ja elämän jatkumisen kannalta olennaista tapahtuu sillä välin, kun ihmiskunta kipuilee talouskasvun ja hyödyn maksimoinnin kanssa? Ihmiset juoksevat onnensa perässä, yrittäen saada elämälleen täydellisen hinta-laatu suhteen. On hirveä kiire johonkin – parempaan tulevaisuuteenko. Mieleni tekee luoda jonkinlainen vastaliike kaikelle tälle, olla tiukasti kiinni tässä hetkessä.

Näyttelyni Miten historiaa luetaan? pyrkii kommentoimaan sitä, kuinka ihminen arvottaa omaa olemassaoloaan ja kuinka se rinnastuu suhteessa muuhun elolliseen toimintaan maapallolla. Teosteni lähtökohtana on omakohtainen kokemus siitä, kuinka yksittäinen, katoava hetki on usein korvaamaton suhteessa johonkin sellaiseen, minkä tarkoituksena on olla kategorisoitavissa ja luonteeltaan pysyvä.

Galleria Sculptorissa esitettävissä teoksissa tuon näkyväksi elämäämme vaikuttavia tekijöitä, käyttäen apunani mm. hyönteisten sekä lintujen työtä. Teoksessa Miten historiaa luetaan? olen yhdistänyt oman työpanokseni mehiläisten tekemään työhön, joka konkretisoituu teoksen materiaalissa, mehiläisvahassa. Olen valanut vuoden ajan mehiläisvahasta A4-kokoisia arkkeja. Arkkeihin on siis tallentuneena vuoden työni sekä mehiläisten työ, tosin huomattavasti pidemmältä ajalta. Näyttelyn viimeisenä päivänä sulatan teoksen ja palautan vahan mehiläisten käyttöön. Teos on olemassa konkreettisena näyttelyn ajan, jonka jälkeen se ehkä jatkaa hetken olemassaoloaan näyttelyvieraan muistissa.”

                                                                                                                                      

Meri Peura (s.1981) pohtii teostensa kautta olemassaolomme reunaehtoja ja ihmiskunnan suhdetta planeettaamme, kuin myös kysymyksiä siitä, kuinka ihminen käyttää luovuuttaan omien päämääriensä saavuttamiseksi, ja kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään onnensa tavoittelussa. Galleria Sculptorissa nähtävät uudet teokset ovat veistoksia ja ne jatkavat tematiikaltaan Peuran aikaisempaa tuotantoa. Peuran teoksia on ollut esillä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, viimeksi mm. Amos Andersonin taidemuseossa (2015) sekä Mäntän kuvataideviikoilla (2014). Peura asuu ja työskentelee Janakkalan Hallakorvessa.

www.meripeura.com

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.