Paavo Räbinä The Day That Will Never Come

26.10.–18.11.2018

”Mistä viha kumpuaa? Se vaikuttaa valtaavan alaa: poliittinen väkivalta on yleistynyt Euroopassa ja uskonnollinen vastakkainasettelu on nostanut päätään länsimaisissa yhteiskunnissa.

Nykypäivänä ilmenevät vihan muodot ovat kulttuurisesti ja historiallisesti muodostuneita. Historiamme on täynnä erilaisia vihatekoja, joista vihan organisoitu muoto eli sota on ilmeisin esimerkki. Vihatekojen, sotien, jäljet ulottuvat pitkälle historiaamme jättäen uhreihin arpia pitkäksi aikaa.

Uskonnollinen vastakkainasettelu on tullut 2000-luvulla voimakkaammin esiin. Tämä  näkyy erityisesti eri uskontokuntien välisissä konflikteissa. Uskonnolla on monissa sodissa ollut merkittävä rooli. Oikeutus vihatekojen motiiveille on haettu uskosta.  Vääräuskoisiin kohdistuvia väkivallantekoja ja vainoa on oikeutettu pyhällä vihalla, jotta ristiriita syntisen vihan ja jumalallisen pyhän vihan välillä on voitu oikeuttaa.

Näyttelyn teoksissa käsitellään vihatekoja: sotaa, väkivaltaa ja valtataistelua ja näistä aiheutuvaa kärsimystä. Vihatekoja motivoivat sodat ja valtataistelut ovat jokapäiväistä arkeamme uutisoituna – turrummeko tähän?

Meidän vuosisatamme on ollut harvinaisen verinen. Suomessa sota jätti pysyvät arvet sen kokeneiden ihmisten mieleen. Arpien paraneminen kestää vuosikymmeniä, osa arvista siirtyy sukupolvelta toiselle – hiljaa, puhumatta. Miten meidän sukupolvemme kokee sodan arvet tänä päivänä?

Teoksissani tuon esille vihatekojen motiiveja, historian tapahtumia ja tapahtumista herääviä kollektiivisia tuntoja: Milloin sota on oikeutettua? Mistä sota saa elinvoimansa? Miten minä suhtaudun sotiin?

Näyttelyssä olevien teosten avulla katsoja voi purkaa ja tarkentaa ajatuksiaan sodasta, väkivallasta ja kärsimyksestä – tragedian tehtävä tässä teoksessa on auttaa ymmärtämään, samaistumaan ja tuntemaan myötätuntoa lähimmäistä kohtaan.”

Paavo Räbinä (s. 1965) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 1991 ja asuu ja työskentelee Helsingissä. Räbinä työskentelee ennakkoluulottoman monipuolisesti hyödyntäen teoksissaan eri välineistöä ja tekniikoita. Hänen taiteensa keskeisiä aiheita ovat sota, väkivalta, valtataistelu, laman aiheuttama köyhyys ja elämä pakolaisena. Räbinä valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 1993 ja hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin, festivaaleihin Suomessa ja ulkomailla.  Hänen teoksiaan on useissa eri kokoelmissa sekä Suomessa että ulkomailla.

Kiitos yhteistyöstä Genelec ja Lynx Rifles.


Katso Paavo Räbinän videohaastattelu Youtube-kanavaltamme:

Videon toteutus: Pia Männikkö

Paavo Räbinä We are the soldiers of the righteous God, 2018 © Titus Verhe
Paavo Räbinä We are the soldiers of the righteous God, 2018 © Titus Verhe
Paavo Räbinä We are the soldiers of the righteous God, 2018 © Titus Verhe
Paavo Räbinä We are the soldiers of the righteous God, 2018 © Titus Verhe

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.