Pia Sirén

SET


-

Näyttely avautuu lauantaina 5.2. klo 12–16 normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Lämpimästi tervetuloa! Taiteilija on tavattavissa sunnuntaina 27.2. klo 14–16.

Turvallisen näyttelyvierailun takaamiseksi rajoitamme tarvittaessa henkilömäärää galleriatilassa. Edellytämme kasvomaskin käyttöä vierailun aikana. 

SET on kokonaisvaltainen tilateos, jossa maalatut vanerirakenteet muodostavat kerrostumia tilassa. SET on kuvitelman tilapäinen lavastus – unelmien ja mielikuvien konkretisointi – jonka sisään katsoja saa astua. Kaiken keskiössä on teos fyysisenä eleenä, joka korostaa taiteilijan sekä katsojan läsnäoloa, sekä suhdetta ympäröivään tilaan ja maailmaan.

Teoksessa Sirén jatkaa työskentelylleen keskeisten teemojen; luontosuhteen, maisemaan liittyvien rakenteiden, tilallisuuden sekä läsnäolon käsittelyä. Puurakenteista ja maalatuista vaneri- ja muovipinnoista koostuva tilallinen luonnos on eräänlainen ehdotus – tähän voisi kuvitella tämänlaisen maiseman, kasvin tai puun. Maailmamme on yhä enemmän ihmisen muokkaama ja luonto sekä maisema nähdään usein omien hyötyjemme kautta taustakulisseina elämälle. Kulissi tarkoittaa sekä fyysistä lavaste-esinettä että jotain mikä näkyy muille; jokin mikä antaa todellisuudesta paremman kuvan. Myös selfie-kulttuurissa kuvien kautta maisemaa valloitetaan, rajataan ja parannellaan, jolloin ympäröivä maailma muuttuu omakuvamme taustakankaaksi.

Perinteisesti maalaus on kuin ikkuna, joka vie katsojan ajatukset taiteilijan valitsemaan paikkaan. SET-teoksessa katsoja siirtyy fyysisesti taiteilijan maalauksilla rakentamaan ympäristöön. Kuten kasvitieteelliset puutarhat ympäri maailmaa, tämäkin on ihmisen rakentama kollaasimainen representaatio luonnosta. Puut ja kasvit ovat taiteilijan oman mieltymyksen mukaan valittuja ja perustuvat netin kuvapankkien mallinnoskuviin, joita muun muassa arkkitehdit käyttävät havainnekuvissaan. Teoksen kautta Sirén siirtää henkilökohtaisen matka- ja luontokaipuunsa tilaan. Tarkoitus ei ole rakentaa tilaa, joka imitoi luontoa, vaan korostaa luonnon rakentamisen halua ja pyrkimystä.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Pia Sirén (s. 1982) on kuvataiteilija, joka rakentaa suurikokoisia, väliaikaisia tilateoksia rakennusmateriaaleista. Hän työskentelee veistotaiteen, performatiivisten sekä erilaisten yhteistyöprojektien parissa. Sirén toteuttaa teoksiaan sekä ulos julkiseen tilaan että näyttelytiloihin. Teokset ovat materiaalisesti ja tilallisesti katsojaa osallistavia kokonaisuuksia. Sirén on valmistunut vuonna 2012 kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Video: Pia Männikkö