Anne Meskanen-Barman

Sing a Song of Sixpence


-

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin gallerian Studio-tilaan torstaina 5.9. klo 17–19!

Näyttelyn nimi Sing a Song of Sixpence pohjaa englantilaiseen absurdia huumoria sisältävään ja groteskin lopun omaavaan lastenrunoon 1700-luvulta.  ”Kuuden pennin laulussa” piiraaseen leivotaan sisään 24 mustarastasta, jotka alkavat laulaa, kun piiras avataan. Italialaisessa keittokirjassa jo 1500-luvulta on resepti, jolla piiraan sisään leivotut linnut saatiin säilymään elävinä ja pyrähtämään lentoon, kun piirakka leikattiin auki. Yhtenä tarkoituksena oli hämmennyksen herättäminen päivällisvieraissa.

Veistoksen olemus, merkitys ja mahdollisuus on olla muutakin kuin kolmiulotteinen fyysinen objekti. Toivon katsojan uppoutuvan teosten maailmaan, ja näin kokemalla, kohtaamalla ja hämmentyenkin, katsoja viimeistelee teoksen. Pyrin tuottamaan ihmetyksen aiheita yllättävien yhteyksien rinnastuksilla ja niiden törmäyksillä toisiinsa, myös huumorin keinoin.

Materiaalin tuntu ja niiden luomat assosiaatiot ja merkitykset kiinnostavat minua tekijänä. Erityyppiset muovikomposiitit ja metalli yhdistyvät valmisesineisiin. Tekijänä minua kiinnostaa illuusion ja aidon fyysisen läsnäolon tuntemuksen samanaikaisuuden mahdollisuus; elollisuus, joka paljastuu illuusioksi ja Pygmalionin myytti veistoksen heräämisestä henkiin.

Näyttelyssäni Galleria Sculptorissa on esillä useita itsenäisiä teoksia, joissa toistuu ja yhdistyy aiheina muun muassa mustarastas, metsä, valo, ihminen, klovni ja lintubongari. Näistä aineksista syntyy mehevä piiras, joka toivottavasti herättää katsojassa ainakin ruokahalun.

Näyttelyä ovat tukeneet: Alfred Kordelin säätiö, VISEK, Taike, Greta och Alfred Runebergs Stiftelse ja Espoon kaupunki.

Kiitos suurenmoisesta avusta Pekka Barman sekä erityiskiitos Tomi Sinisalo ja Ilppo Alho.

Anne Meskanen-Barman (s. 1966) valmistui kuvanveistäjäksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1991. Hän asuu ja työskentelee Espoossa. Lukuisten yksityis- ja yhteisnäyttelyiden lisäksi hän on toteuttanut useita julkisia teoksia, viimeisin on valmistumassa Multisiltaan Tampereelle. Taiteellisen työskentelyn lisäksi hän on kuratoinut, opettanut ja toiminut lukuisissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä. Nyt avautuva näyttely on Meskanen-Barmanin kolmas näyttely Galleria Sculptorissa.