KUVANVEISTÄJÄLIITTO

Anni Laakso, Tottelemattomat, 2021, kuva: Aukusti Heinonen.

YLEISTÄ LIITOSTA

Suomen Kuvanveistäjäliitto ry on vuonna 1910 perustettu suomalaisten ammattikuvanveistäjien valtakunnallinen järjestö, joka edistää ja esittelee suomalaista kuvanveistotaidetta kotimaassa ja ulkomailla. Asiantuntijana liitto neuvoo ja tiedottaa kuvanveistotaiteeseen liittyvissä kysymyksissä sekä valvoo kuvanveistäjien ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja.

Liitto ylläpitää Galleria Sculptoria ja järjestää tapahtumia, seminaareja ja näyttelyprojekteja sekä osallistuu mm. taidemessuille.

Kuvanveistäjäliittoon kuuluu 460 jäsentä. Varsinaiseksi jäseneksi hyväksytään kuvanveistäjä, joka on Suomen kansalainen tai asuu pysyvästi Suomessa ja on osoittanut pätevyytensä kuvanveistäjänä. Jäsenet valitaan hakemusten perusteella.

Suomen Kuvanveistäjäliitto on Suomen Taiteilijaseuran jäsenjärjestö yhdessä Muu ry:n, Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton, Suomen Taidegraafikoiden, Taidemaalariliiton ja Valokuvataiteilijoiden liiton kanssa.


TIETOA KUVANVEISTOSTA

Liitto tuottaa suomalaista kuvanveistotaidetta esitteleviä kirjoja ja näyttelykatalogeja sekä esittelee jäsentensä julkaisuja.  Toimisto antaa apuaan tutkijoille, kuraattoreille, veistosten hankintaa suunnitteleville, näyttelyiden ja kuvataidekilpailujen järjestäjille, museoille, tiedotusvälineille sekä palkintojen myöntäjille. Liitolta voi myös pyytää kuratointiapua taidehankintoihin.

Kuvanveistäjäliiton viimeisin julkaisu on Sculpture Expanded -näyttelyhankkeesta ja väliaikaisen taiteen mahdollisuuksista kaupunkitilassa kertova julkaisu: Sculpture Expanded, Liikkuva julkisen taiteen laboratorio Helsingissä 17.5.-15.9.2019.
Kirjan voi ostaa Galleria Sculptorista tai tilata postitse toimitettavaksi hintaan 25 euroa + postimaksu. (Toim. Moona Tikka, Tiina Veräjänkorva, Parus Verus, 2019, ISBN 978–952–7245–10–1, 142 S.)

Kuvanveiston osto-opas on saatavissa Galleria Sculptorista tai ladattavissa pdf-versiona liiton sivuilta.

Jäsenten taiteelliseen tuotantoon voi tutustua heidän kotisivuillaan, ks. kuvanveistäjät.


HALLINTO

Kuvanveistäjäliiton hallinnosta vastaa liiton syyskokouksen valitsema hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kuusi jäsentä. Liiton sääntömääräiset kokoukset ovat kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä.

Hallitus 2021

Puheenjohtaja:
Sampo Malin
Varapuheenjohtaja:
Denise Ziegler

Hallituksen muut jäsenet:
Andy Best
Marjukka Korhonen
Kalle Mustonen
Tiina Raitanen
Jenni Tieaho


JÄSENET

Suomen Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä. Lisää ohjeita: jäsenhaku.

Kunniajäsenet

Kunniajäseniksi kutsutaan henkilöitä, jotka ovat ansioituneet kuvanveistäjinä ja toiminnallaan edistäneet liiton tarkoituksen toteutumista. Kunniajäseniä ovat: Martti Aiha, Lauri Anttila, Kari Cavén, Markku Hakuri,Kerttu Horila, Kari Huhtamo, Reijo Hukkanen, Kaarina Kaikkonen, Erkki Kannosto, Hannele Kylänpää, Antti Maasalo, Eila Minkkinen, Taru Mäntynen, Pirkko Nukari, Matti Nurminen, Anna-Maria Osipow, Matti Peltokangas, Kimmo Pyykkö, Anni Rapinoja, Antero Ruotsalainen, Anneli Sipiläinen, Hannu Siren, Barbara Tieaho, Antero Toikka ja Jukka Vikberg.


JÄSENEKSI HAKEMINEN

Suomen Kuvanveistäjäliitto on suomalaisten ammattikuvanveistäjien valtakunnallinen järjestö, joka edistää ja esittelee suomalaista nykykuvanveistoa ja tilallista taidetta kotimaassa ja ulkomailla.

Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä.

Hakemus Kuvanveistäjäliittoon toimitetaan sähköisesti ja sen tulee sisältää: lyhyt kuvaus itsestäsi taiteilijana ja/tai artists statement sekä perustelu miksi haet liiton jäsenyyttä (max yhteensä A4), 8–10 laadukasta teoskuvaa ja kuvaluettelo, jossa on tarkat teostiedot sekä CV. Ansioluetteloon kannattaa priorisoida tärkeimmät saavutukset.

Jäsenhakemus lähetetään yhtenä PDF-tiedostona osoitteeseen sculptors[at]sculptors.fi 28.2. tai 31.10. klo 23.59 mennessä. Erilliset pdf-dokumentit voi yhdistää esimerkiksi pdf join -ohjelmalla. PDF-tiedoston maksimikoko on 5MB.

Jäsenhakemus maksaa 20 euroa ja summa tulee maksaa Kuvanveistäjäliiton tilille DABAFIHH FI2380001801840340 hakukuukausien loppuun mennessä.

Nykyisiä jäseniä ja heidän www-sivujaan voi katsella kuvanveistäjät-sivulla.


JÄSENEDUT

Miksi kannattaa kuulua Kuvanveistäjäliittoon?

Jäsenkorttia näyttämällä pääset ilmaiseksi tai alennetulla sisäänpääsymaksulla useisiin taidemuseoihin, myös ulkomailla. Korttia kannattaa aina näyttää. Samoin korttia näyttämällä voi saada alennusta mm. materiaaleista.

Taide-lehti: Saat Taide-lehden jäsenhintaan.

Primus-henkivakuutus: Kuvanveistäjäliitto on neuvotellut jäsenilleen Primus henkivakuutuksen 47 % normaalihintoja edullisemmin. Tutustu ja hyödynnä jäsenetusi. Primus-vakuutukset myöntää Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva.

Schenker Oy Air & Ocean, Events Logistics kuljetukset: Jäsenemme saavat alennuksen normaalihinnasta Schenker Oy Air & Ocean, Events Logistics kuljetuksista. Alennus lasketaan tapauskohtaisesti. www.dbschenker.com/fi; evets.fi@dbschenker.com</

RTV-Yhtymä: RTV-Yhtymä Oy:n liikkeissä on avattu käteistili Suomen Kuvanveistäjäliiton nimellä (asiakasnumero on 170808). Kun näytät kassalla liiton jäsenkortin, saat 5–25% alennusta riippuen tuoteryhmästä. Alennus tulee RTV-ohjehinnoista.

Instrumentarium, Keops ja Nissen Instrumentarium: Keops ja Nissen –myymälöiden jäsenalennukset liiton jäsenille ja heidän perheenjäsenilleen: Normaalihintaiset silmälasit -30%, optikon suorittama näöntarkastus
ja silmälasimääräys veloituksetta lisäksi Instrumentariumissa näöntarkastuksen yhteydessä
silmänpohjakuvaus 20€ (norm. 45€) ja laajennettu näöntutkimus 35€ (norm. 60€). Normaalihintaiset aurinkolasit -20%, normaalihintaiset piilolinssit -25%, optikon suorittama piilolinssitarkastus, opetus ja koelinssit veloituksetta. Alennusprosentteja ei voi yhdistää kampanjatarjouksiin. Jos myymälässä oleva kampanjatarjous on edullisempi, kuin sopimus, voidaan käyttää sitä. Tarjous on voimassa toistaiseksi kaikissa Instrumentarium, Keops ja
Nissen myymälöissä.

Synsam:Synsamin alennukset normaalihinnoista jäsenkorttia näyttämällä: Synsam Lifestyle -sopimuksen kuukausimaksusta -20 % / Silmälasit -25 % / Aurinkolasit -25 % / Piilolasit -25 %. Edut ovat voimassa Suomen Synsam -liikkeissä. Lähin liike löytyy sivuilta. Edut koskevat myös jäsenien perheenjäseniä.

Taidemaalariliiton tarvikevälitys:Taidemaalariliiton tarvikevälityksen tuotteet saat jäsenhintaan. Auki: ma 12–17, ti-to 9.15–17, pe 12–17, la 11–16. https://www.painters.fi/taiteilijatarvikevalitys/

IAA/UNESCO-taiteilijakortti:Jäsenkorttia näyttämällä pääset ilmaiseksi tai alennetulla sisäänpääsymaksulla useisiin taidemuseoihin. Ulkomaille kannattaa kuitenkin hankkia Kansainvälinen IAA/UNESCO-taiteilijakortti, joka oikeuttaa ilmaiseen tai alennettuun pääsymaksuun museoissa ympäri maailman. Kortin myöntää Suomen Taiteilijaseura.
Kortin voi noutaa seuran toimistolta. Ota mukaan oman liittosi jäsenkortti ja passikuva. Voit tilata kortin myös postitse lähettämällä kuvan ja kopion voimassa olevasta jäsenkortista seuran osoitteeseen Iso Roobertinkatu 3-5 A 22 00120 Helsinki. Tiedusteluihin vastaa Rosa Kuosmanen, rosa.kuosmanen@artists.fi ja 050 465 3462.

Pienoisveistosten myynti:Voit tuoda myytäväksi 2 pienoisveistosta Galleria Sculptorin Veistoskauppaan.Vitriinien ripustus vaihdetaan 2–3 kuukauden välein.

Veistoskauppa.fi:
saat pienoisveistokset myyntiin veistoskauppa.fi -sivustolle.

Isot veitokset vuokraus- ja ostopalvelu: Voit ilmoittaa teoksiasi Isot veistokset -sivustolle.
Alennus Sculptorin näyttelyvuokrasta: Saat alennusta Galleria Sculptorin näyttelyvuokrasta.

TEOS-myyntitapahtuma: Voit osallistua vuosittaiseen TEOS-myyntitapahtumaan ja muihin Kuvanveistäjäliiton jäsenille suunnattuihin tapahtumiin, näyttelyihin ja projekteihin.

Tiedotus: Saat jäsentiedotteita alan ajankohtaisista asioista ja tapahtumista, apurahoista, kilpailuista, näyttelyhauista, residensseistä jne. Tiedotus tehdään pääsääntöisesti sähköpostitse ja niille, joilla ei ole sähköpostia käytössä muutamalla jäsenkirjeellä vuoden aikana. Saat sopimuspohjia ja muuta ammatin harjoittamiseen liittyvää neuvontaa.

Näkyvyys www.sculptors.fi -sivuston jäsenluettelosta, josta linkit kotisivuillesi. Lisäämme linkkejä pyynnöstä.

Kuvanveistäjäliiton FB-sivut:Voit ilmoittaa näyttelyistäsi, teosjulkistuksista jne. liiton Facebook-sivuilla.

Lakimiehen neuvontapalvelut: Saat Suomen Taiteilijaseuran lakimiehen neuvontapalveluita. Aura Lehtonen
puh. 050 434 4280. Puhelinpäivystys tiistaisin ja
torstaisin klo 9–12.

Suomen Taiteilijaseuran uutiskirje ja Taiteilija-lehti: Taiteilija-lehti
>Tilaa uutiskirje

Muita hyödyllisiä linkkejä:

Suomen Taiteilijaseura
Kuvasto
Taike
Opetus- ja kulttuuriministeriön avustukset
Ateljeesäätiö
Frame Finland


VEISTOS MYYNTIKOKOELMAAN

Jokainen liiton jäsen saa tuoda myyntikokoelmaan 1–2 teosta, joista ainakin yksi pyritään pitämään esillä. Teokset saavat olla myyntikokoelmassa kerralla 1,5 vuotta, jonka jälkeen teokset tulee vaihtaa tai noutaa pois, mikäli niitä ei ole myyty.

Kaikki teokset kuvataan myös uuteen verkkokauppaan, Veistoskauppaan. Teokset voi ostaa joko suoraan gallerialta tai verkkokaupasta,  jolloin teos lähetetään gallerian toimesta ostajalle.

7.4.2020 alkaen luovumme porrastetusta myyntiprovisiosta ja provisio on jatkossa kaikista myydyistä teoksista 30 %. Provisio vähennetään arvonlisäverottomasta hinnasta.

Teosten tulee mahtua vitriinilokeroihin. Muussa tapauksessa teosta ei voi vitriinitilassa esitellä. Toivomme myös teoksia, jotka pysyvät pystyssä omillaan. Seinäteoksia tai muita erikoisemmin ripustettavia pienveistoksia emme saa esille myyntikokoelmaan.

Vitriinilokeron suurin koko on: 47 cm (leveys), 47 cm (korkeus), 46 cm (syvyys). Veistoksen tulisi mahtua näihin mittoihin.

Teoksia voi tuoda ja hakea milloin tahansa, mutta toivomme, että asiasta ilmoitetaan etukäteen. Toivomme myös että teokset mitataan valmiiksi, tarvitsemme verkkokauppaa varten teosten mitat (leveys x korkeus x syvyys) sekä painon.


PRO SCULPTURA-MITALI

Liiton Pro Sculptura -kunniamitalia on myönnetty vuodesta 1960 lähtien erityisistä ansioista suomalaisen kuvanveistotaiteen edistämisessä.

Kuvanveistäjien Heikki Varjan ja Kauko Räsäsen muotoilema mitali on myönnetty seuraaville henkilöille tai yhteisöille: Wäinö Aaltonen, Arvo Aho, Marja-Leena Ahola, Veli Aine, Alko-yhtiöt, Marja-Liisa Bell, Bengt von Bonsdorff, Forsmanin kiviveistämö, Göran Green, Maire Gullichsen, Roger Gustafsson, Arttu Halonen, presidentti Tarja Halonen, Raimo ja Raini Heino, Helsingin kaupungin taidemuseo, Helsingin Saskiat ry, Helsingin Taidehalli, Jaakko Hemmi, Sara Hildén, Armas Hutri, Hyvinkään kaupunki, Maaretta Jaukkuri, Esko Julin, Yrjö Jäntti, Otso Kantokorpi, Kai Kartio, Urho Kekkonen, Pertti Kukkonen, Eino Koistinen, Erkki Koponen, Kotkan kaupungin veistospuisto, Erik Kråkström, Väinö Kärkkäinen, Aune Laaksonen, Laura Luostarinen, Loimaan Kivi Ky., Lönnströmin taidemuseo, Jorma K. Miettinen, Esko Nieminen, Henna ja Pertti Niemistö, Jaakko Numminen, Olli Närvä, Oulun veistoskatu, Oula Pakkala, Juhani Pallasmaa, F. Pehrman, Leena Peltola, Kari Poutasuo, Raimo Utriaisen taidesäätiö, Eero Rantanen, Jenny Rapp, Yrjö Rosola, Aarno Ruusuvuori, Eino Rämänen, Saastamoisen säätiö, Sakari Saarikivi, Matti Saarinen, Vexi Salmi, Jaakko Salminen, Sara Hildénin taidemuseo, Marketta Seppälä, Ulla Shackleton, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Mitalitaiteen Kilta, Tampereen Kaupunki, Henry Tanninen, Taru Tappola, Jorma Tissari, Aimo Tukiainen, Kalervo Tuukanen, Työväen Sivistysliitto, Juha Vakkuri, Olli Valkonen, E.J. Vehmas, Pauli Venäläinen, Matti Viherjuuri, Lauri Viljanen, Ilkka Voionmaa, Jouko Voionmaa, Jukka, Vikberg, Pauli Venäläinen ja Daniel Werkmäster.

Vuoden 2021 Pro Sculptura -mitali on jaettu Vantaan kaupungin julkisen taiteen
työparille kuraattori Anne Kaarna-Suomelle ja projektisuunnittelija Seija Tuloselle.