KUVANVEISTÄJÄLIITTO

Anni Laakso, Tottelemattomat, 2021, kuva: Aukusti Heinonen.

YLEISTÄ LIITOSTA

Suomen Kuvanveistäjäliitto ry on vuonna 1910 perustettu suomalaisten ammattikuvanveistäjien valtakunnallinen järjestö, joka edistää ja esittelee suomalaista kuvanveistotaidetta kotimaassa ja ulkomailla. Asiantuntijana liitto neuvoo ja tiedottaa kuvanveistotaiteeseen liittyvissä kysymyksissä sekä valvoo kuvanveistäjien ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja.

Liitto ylläpitää Galleria Sculptoria ja järjestää tapahtumia, seminaareja ja näyttelyprojekteja sekä osallistuu mm. taidemessuille.

Kuvanveistäjäliittoon kuuluu n. 490 jäsentä. Varsinaiseksi jäseneksi hyväksytään kuvanveistäjä, joka on Suomen kansalainen tai asuu pysyvästi Suomessa ja on osoittanut pätevyytensä kuvanveistäjänä. Jäsenet valitaan hakemusten perusteella.

Suomen Kuvanveistäjäliitto on Suomen Taiteilijaseuran jäsenjärjestö yhdessä Muu ry:n, Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton, Suomen Taidegraafikoiden, Taidemaalariliiton ja Valokuvataiteilijoiden liiton kanssa.


TIETOA KUVANVEISTOSTA

Liitto tuottaa suomalaista kuvanveistotaidetta esitteleviä kirjoja ja näyttelykatalogeja sekä esittelee jäsentensä julkaisuja.  Toimisto antaa apuaan tutkijoille, kuraattoreille, veistosten hankintaa suunnitteleville, näyttelyiden ja kuvataidekilpailujen järjestäjille, museoille, tiedotusvälineille sekä palkintojen myöntäjille. Liitolta voi myös pyytää kuratointiapua taidehankintoihin.

Kuvanveistäjäliiton viimeisin julkaisu on Sculpture Expanded -näyttelyhankkeesta ja väliaikaisen taiteen mahdollisuuksista kaupunkitilassa kertova julkaisu: Sculpture Expanded, Liikkuva julkisen taiteen laboratorio Helsingissä 17.5.-15.9.2019.
Kirjan voi ostaa Galleria Sculptorista tai tilata postitse toimitettavaksi hintaan 10 euroa + postimaksu. (Toim. Moona Tikka, Tiina Veräjänkorva, Parus Verus, 2019, ISBN 978–952–7245–10–1, 142 S.)

Kuvanveiston osto-opas on saatavissa Galleria Sculptorista tai ladattavissa pdf-versiona liiton sivuilta.

Jäsenten taiteelliseen tuotantoon voi tutustua heidän kotisivuillaan, ks. kuvanveistäjät.


HALLINTO

Kuvanveistäjäliiton hallinnosta vastaa liiton syyskokouksen valitsema hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kuusi jäsentä. Liiton sääntömääräiset kokoukset ovat kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä.

Hallitus 2023

Puheenjohtaja:
Sampo Malin
Varapuheenjohtaja:
Reetta Gröhn-Soininen

Hallituksen muut jäsenet:
SantiYago Delgado
Henrik Härkönen
Marjukka Korhonen
Benjamin Orlow
Tiina Raitanen

Toiminnanjohtaja:
Tiina Veräjänkorva
tiina.verajankorva@sculptors.fi
+358 (0)50 3601182


JÄSENET

Suomen Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä. Lisää ohjeita kohdassa jäseneksi hakeminen.

Kunniajäsenet

Kunniajäseniksi kutsutaan henkilöitä, jotka ovat ansioituneet kuvanveistäjinä ja toiminnallaan edistäneet liiton tarkoituksen toteutumista. Kunniajäseniä ovat: Martti Aiha, Lauri Anttila, Kari Cavén, Markku Hakuri, Maija Helasvuo, Kerttu Horila, Kari Huhtamo, Reijo Hukkanen, Kaarina Kaikkonen, Erkki Kannosto, Pertti Kukkonen, Hannele Kylänpää, Antti Maasalo, Eila Minkkinen, Taru Mäntynen, Pirkko Nukari, Matti Nurminen, Anna-Maria Osipow, Matti Peltokangas, Kimmo Pyykkö, Anni Rapinoja, Antero Ruotsalainen, Anneli Sipiläinen, Hannu Siren, Barbara Tieaho, Antero Toikka ja Jukka Vikberg.


JÄSENEKSI HAKEMINEN

Suomen Kuvanveistäjäliitto on suomalaisten ammattikuvanveistäjien valtakunnallinen järjestö, joka edistää ja esittelee suomalaista nykykuvanveistoa ja tilallista taidetta kotimaassa ja ulkomailla.

Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä.

Hakemus Kuvanveistäjäliittoon toimitetaan sähköisesti tästä linkistä . Sen tulee sisältää: lyhyt kuvaus itsestäsi taiteilijana ja/tai artists statement sekä perustelu miksi haet liiton jäsenyyttä (max yhteensä A4), 8–10 laadukasta teoskuvaa ja kuvaluettelo, jossa on tarkat teostiedot sekä CV. Ansioluetteloon kannattaa priorisoida tärkeimmät saavutukset.

Jäsenhakemus maksaa 20 euroa ja summa tulee maksaa Kuvanveistäjäliiton tilille DABAFIHH FI2380001801840340 hakukuukausien loppuun mennessä.

Jäsenhakemukset tulee toimittaa 28.2. tai 31.10. klo 23.59 mennessä.

Nykyisiä jäseniä ja heidän www-sivujaan voi katsella kuvanveistäjät-sivulla.


JÄSENEDUT

Miksi kannattaa kuulua Kuvanveistäjäliittoon?

Jäsenkorttia näyttämällä pääset ilmaiseksi tai alennetulla sisäänpääsymaksulla useisiin taidemuseoihin ja voit saada alennusta mm. materiaaleista. Käytössämme on sähköinen jäsenkortti.

IAA/UNESCO-taiteilijakortti: Saat kansainvälisen IAA/UNESCO-taiteilijakortin, joka oikeuttaa ilmaiseen tai alennettuun pääsymaksuun museoissa eri puolilla maailmaa.

Suomessa kansainvälisiä IAA-taiteilijakortteja myöntää Suomen Taiteilijaseura. Korttiin ovat oikeutettuja Suomen Taiteilijaseuran seuraavien jäsenliittojen jäsenet: MUU ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto tai Valokuvataiteilijoiden liitto.

Kortista on sekä sähköinen että paperinen versio. Tiedustelut aaf@artists.fi

Taide-lehti: Saat Taide-lehden jäsenhintaan.

Kalevan jäsenedutvakuutukset nopeasti ja kätevästi kalevavakuutus.fi-verkkokaupasta. Saat ne voimaan heti.

Henkivakuutus – säästä satasia

Henkivakuutus korvaa sekä sairaudesta että tapaturmasta johtuvan kuoleman. Turvaa perheesi elintaso kattavalla turvalla.
Sinä ja puolisosi olette oikeutettuja merkittävästi ja pysyvästi edullisempaan henkivakuutukseen, alennus on 47 %. Voit valita yksilöturvat itsellesi ja puolisollesi tai vieläkin edullisemman yhteisen pariturvan. Riittää, että toinen teistä on jäsen.

Tapaturmavakuutus – vaikka koko perheelle

Vakuutusedut koskevat koko perhettä. Sinä ja puolisosi voitte räätälöidä juuri teidän tarpeisiinne kattavat ja edulliset tapaturmavakuutukset.

Voit ottaa myös lapsillesi todella edullisen tapaturmavakuutuspaketin – jopa alle 4 eurolla kuukaudessa. Vakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa ja ilman omavastuuta sekä kattaa mm. kilpaurheilun 18-vuotiaaksi asti.

Uusiin vakuutuksiin saat lisäetuna jokaiselle vakuutetulle myönnettävä Selviytymisturvan kuolintapauksen varalle. Vuonna 2022 edun arvo on 2 000 euroa.
Vakuutusten myöntäjäyhtiö on yhteistyökumppanimme Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva, jonka asiakas- ja korvauspalvelusta vastaa If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike.

Schenker Oy Air & Ocean, Events Logistics kuljetukset: Jäsenemme saavat alennuksen normaalihinnasta Schenker Oy Air & Ocean, Events Logistics kuljetuksista. Alennus lasketaan tapauskohtaisesti. www.dbschenker.com/fi
Tiedustelut: events.fi@dbschenker.com

RTV-Yhtymä: RTV-Yhtymä Oy:n liikkeissä on avattu tili Suomen Kuvanveistäjäliiton nimellä (asiakasnumero on 170808). Kun näytät kassalla liiton jäsenkortin, saat 5–25% alennusta riippuen tuoteryhmästä. Alennus tulee RTV-ohjehinnoista ja on mahdollista käteismaksuista ja myös laskulla maksettavista laskuista.

Instrumentarium, Keops ja Nissen Instrumentarium: Keops ja Nissen –myymälöiden jäsenalennukset liiton jäsenille ja heidän perheenjäsenilleen: Normaalihintaiset silmälasit -30%, optikon suorittama näöntarkastus
ja silmälasimääräys veloituksetta lisäksi Instrumentariumissa näöntarkastuksen yhteydessä
silmänpohjakuvaus 20€ (norm. 45€) ja laajennettu näöntutkimus 35€ (norm. 60€). Normaalihintaiset aurinkolasit -20%, normaalihintaiset piilolinssit -25%, optikon suorittama piilolinssitarkastus, opetus ja koelinssit veloituksetta. Alennusprosentteja ei voi yhdistää kampanjatarjouksiin. Jos myymälässä oleva kampanjatarjous on edullisempi, kuin sopimus, voidaan käyttää sitä. Tarjous on voimassa toistaiseksi kaikissa Instrumentarium, Keops ja
Nissen myymälöissä.

Synsam:Synsamin alennukset normaalihinnoista jäsenkorttia näyttämällä: Synsam Lifestyle -sopimuksen kuukausimaksusta -20 % / Silmälasit -25 % / Aurinkolasit ja urheilulasit -25 % / Piilolasit -25 %. Edut ovat voimassa Suomen Synsam -liikkeissä, pois lukien Recycling Outletit. Lähin liike löytyy sivuilta. Edut koskevat myös jäsenien perheenjäseniä.

Taidemaalariliiton tarvikevälitys:Taidemaalariliiton tarvikevälityksen tuotteet saat jäsenhintaan. Auki: ma 12–17, ti-to 9.15–17, pe 12–17, la 11–16. https://www.painters.fi/taiteilijatarvikevalitys/

IAA/UNESCO-taiteilijakortti: Saat kansainvälisen IAA/UNESCO-taiteilijakortin, joka oikeuttaa ilmaiseen tai alennettuun pääsymaksuun museoissa eri puolilla maailmaa.

Suomessa kansainvälisiä IAA-taiteilijakortteja myöntää Suomen Taiteilijaseura. Korttiin ovat oikeutettuja Suomen Taiteilijaseuran seuraavien jäsenliittojen jäsenet: MUU ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto tai Valokuvataiteilijoiden liitto.

Kortista on sekä sähköinen että paperinen versio. Tiedustelut aaf@artists.fi

Pienoisveistosten myynti: Voit tuoda myytäväksi 2 pienoisveistosta Galleria Sculptorin Veistoskauppaan.Vitriinien ripustus vaihdetaan 2–3 kuukauden välein.

Veistoskauppa.fi:
Saat pienoisveistokset myyntiin veistoskauppa.fi -sivustolle.

Isot veitokset vuokraus- ja ostopalvelu: Voit ilmoittaa teoksiasi Isot veistokset -sivustolle.

TEOS-myyntitapahtuma: Voit osallistua vuosittaiseen TEOS-myyntitapahtumaan ja muihin Kuvanveistäjäliiton jäsenille suunnattuihin tapahtumiin, näyttelyihin ja projekteihin.

Tiedotus: Saat jäsentiedotteita alan ajankohtaisista asioista ja tapahtumista, apurahoista, kilpailuista, näyttelyhauista, residensseistä jne. Tiedotus tehdään pääsääntöisesti sähköpostitse ja niille, joilla ei ole sähköpostia käytössä muutamalla jäsenkirjeellä vuoden aikana. Saat sopimuspohjia ja muuta ammatin harjoittamiseen liittyvää neuvontaa.

Näkyvyys www.sculptors.fi -sivuston jäsenluettelosta, josta linkit kotisivuillesi. Lisäämme linkkejä pyynnöstä.

Sculptors/SKL liiton jäsenten suljetun fb-ryhmän jäsenyys

Lakimiehen neuvontapalvelut: Saat Suomen Taiteilijaseuran lakimiehen neuvontapalveluita. Aura Lehtonen
puh. 050 434 4280. Puhelinpäivystys tiistaisin ja
torstaisin klo 9–12.

Suomen Taiteilijaseuran uutiskirje ja Taiteilija-lehti: Taiteilija-lehti
>Tilaa uutiskirje

Jukinentaide.fi uutiskirje

Muita hyödyllisiä linkkejä:

Suomen Taiteilijaseura
Kuvasto
Taike
Opetus- ja kulttuuriministeriön avustukset
Ateljeesäätiö
Frame Finland


VEISTOS MYYNTIKOKOELMAAN

Jokainen liiton jäsen saa tuoda myyntikokoelmaan 1–2 teosta, joista ainakin yksi pyritään pitämään esillä. Teokset saavat olla myyntikokoelmassa kerralla 1,5 vuotta, jonka jälkeen teokset tulee vaihtaa tai noutaa pois, mikäli niitä ei ole myyty.

Kaikki teokset kuvataan myös uuteen verkkokauppaan, Veistoskauppaan. Teokset voi ostaa joko suoraan gallerialta tai verkkokaupasta,  jolloin teos lähetetään gallerian toimesta ostajalle.

1.1.2023 alkaen myyntiprovisio kaikista myydyistä teoksista on 35 %. Provisio vähennetään arvonlisäverottomasta hinnasta.

Teokset voi poistaa myynnistä Veistoskaupasta aikaisintaan 6 kuukautta sen jälkeen, kun ne on tuotu myyntiin.

Teosten tulee mahtua vitriinilokeroihin. Muussa tapauksessa teosta ei voi vitriinitilassa esitellä. Toivomme myös teoksia, jotka pysyvät pystyssä omillaan. Seinäteoksia tai muita erikoisemmin ripustettavia pienveistoksia emme saa esille myyntikokoelmaan.

Vitriinilokeron suurin koko on: 47 cm (leveys), 47 cm (korkeus), 46 cm (syvyys). Veistoksen tulisi mahtua näihin mittoihin.

Teoksia voi tuoda ja hakea milloin tahansa, mutta toivomme, että asiasta ilmoitetaan etukäteen. Toivomme myös että teokset mitataan valmiiksi, tarvitsemme verkkokauppaa varten teosten mitat (leveys x korkeus x syvyys) sekä painon.


PRO SCULPTURA-MITALI

Liiton Pro Sculptura -kunniamitalia on myönnetty vuodesta 1960 lähtien erityisistä ansioista suomalaisen kuvanveistotaiteen edistämisessä.

Kuvanveistäjien Heikki Varjan ja Kauko Räsäsen muotoilema mitali on myönnetty seuraaville henkilöille tai yhteisöille (aakkosjärjestyksessä): Wäinö Aaltonen, Arvo Aho, Marja-Leena Ahola, Veli Aine, Alko-yhtiöt, Marja-Liisa Bell, Bengt von Bonsdorff, Forsmanin kiviveistämö, Göran Green 2010, Maire Gullichsen, Roger Gustafsson, Arttu Halonen, presidentti Tarja Halonen 2012, Raimo ja Raini Heino, Helsingin kaupungin taidemuseo, Helsingin Saskiat ry, Helsingin Taidehalli, Jaakko Hemmi, Sara Hildén, Armas Hutri, Hyvinkään kaupunki, Maaretta Jaukkuri, Esko Julin, Yrjö Jäntti, Otso Kantokorpi 2014, Kai Kartio, Urho Kekkonen, Pertti Kukkonen 2017, Eino Koistinen, Erkki Koponen, Kotkan kaupungin veistospuisto 2003, Erik Kråkström, Väinö Kärkkäinen, Aune Laaksonen, Laura Luostarinen, Loimaan Kivi Ky., Lönnströmin taidemuseo 2019, Jorma K. Miettinen, Esko Nieminen, Henna ja Pertti Niemistö, Jaakko Numminen, Olli Närvä, Oulun veistoskatu, Oula Pakkala, Juhani Pallasmaa, F. Pehrman, Leena Peltola, Kari Poutasuo, Raimo Utriaisen taidesäätiö, Eero Rantanen, Jenny Rapp, Yrjö Rosola, Aarno Ruusuvuori, Eino Rämänen, Saastamoisen säätiö, Sakari Saarikivi, Matti Saarinen, Vexi Salmi, Jaakko Salminen, Sara Hildénin taidemuseo, Marketta Seppälä, Ulla Shackleton, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Mitalitaiteen Kilta, Tampereen Kaupunki, Henry Tanninen, Taru Tappola 2020, Jorma Tissari, Aimo Tukiainen, Kalervo Tuukanen, Työväen Sivistysliitto, Juha Vakkuri 2018, Olli Valkonen, E.J. Vehmas, Pauli Venäläinen 2013, Matti Viherjuuri, Jukka Vikberg 2010, Lauri Viljanen, Ilkka Voionmaa 2015,Jouko Voionmaa 1975 (hopeinen mitali) ja Daniel Werkmäster 2016.

Vuoden 2021 Pro Sculptura -mitali jaettiin Vantaan kaupungin julkisen taiteen
työparille kuraattori Anne Kaarna-Suomelle ja projektisuunnittelija Seija Tuloselle.

Suomen Kuvanveistäjäliiton vuoden 2022 Pro Sculptura -mitali jaettiin Iisalmen Koivukujabiennaalin kuraattorille Kaarina Kaikkoselle ja järjestäjälle Iisalmen Kaupungille liiton syyskokouksen yhteydessä Kiasmassa 17.11.2022.

Kuvanveistäjäliitto palkitsee Pro Sculpura -mitalilla Iisalmen Koivukujabiennaalin merkittävänä kuvanveistotaidetta edistävänä tekona. Iisalmen kaupunki on tehnyt esimerkillistä työtä mahdollistaessaan Kaarina Kaikkosen ideoiman korkeatasoisen näyttelyn. Näyttely vie nykykuvanveiston keskelle savolaisen kaupungin arkea ja sen asukkaat ovat ottaneet tapahtuman Kaikkosen sanoin ”sydämellisesti” vastaan. Seuraava ja neljäs biennaali avataan kesällä 2023.