nordiSKulptur – pohjoismaista nykykuvanveistoa


-

Pohjoismainen kulttuuripiste ja Suomen Kuvanveistäjäliitto toteuttavat kolmivuotisen pohjoismaisen kuvanveistohankkeen nordiSKulptur (2019–2021), jonka tavoitteena on lisätä pohjoismaisen nykykuvanveiston tunnettuutta, edistää pohjoismaisten kuvanveistäjien kansainvälisiä työskentelymahdollisuuksia sekä vahvistaa alan organisaatioiden pitkäjänteistä yhteistyötä.

Kuvanveistossa materiaalisuus, työ ja konseptuaalisuus kietoutuvat yhteen kiehtovalla tavalla, ja viime kädessä veistotaide suhteutuu aina ympäröivään tilaan. Pohjoismaiselle nykykuvanveistolle on ominaista erilaisten tekniikoiden ja materiaalien ennakkoluuloton yhdisteleminen. Pohjoismaisessa kuvanveistossa käsityöperinteet ja uusi teknologia kohtaavat.

Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Suomen Kuvanveistäjäliiton uusi nordiSKulptur-hanke nostaa esiin erityisesti tuoreita tekijöitä. Hanke toteutuu kolmen näyttelyn muodossa. Suomen Kuvanveistäjäliiton ylläpitämässä Galleria Sculptorissa Helsingin Kauppatorin laidalla nähdään vuosittain yksi kuratoitu yhteisnäyttely Suomen Kuvanveistäjäliiton sekä vaihtuvalta pohjoismaiselta yhteistyökumppanilta.

Taiteilijat valitaan avoimen haun perusteella. Jury koostuu Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Suomen Kuvanveistäjäliiton asiantuntijoista, ja toimii samalla myös näyttelysarjan kuraattorina. Pohjoismainen kulttuuripiste toimii Galleria Sculptorissa toteutuvien näyttelyiden päärahoittajana.

2019

Ensimmäinen näyttely-yhteistyö vuonna 2019 toteutui islantilaisen kuvanveistäjäliiton Myndhöggvarafélagið í Reykjavíkin kanssa. Galleria Sculptorissa nähdään marraskuussa 2019 islantilaisen kuvanveistäjäliiton jäsenen Páll Haukurin ja SKL:n jäsenen Pia Männikön yhteisnäyttely. Lue lisää näyttelystä täältä.

Suomen Kuvanveistäjäliitto puolestaan edistää projektin aikana suomalaisten kuvanveistäjien näyttelymahdollisuuksia muihin Pohjoismaihin ja koordinoi kulloisenkin pohjoismaisen partnerin kanssa vaihtonäyttelyn yhteistyömaahan. Ensimmäinen vaihtonäyttely SUBURB toteutui Myndhöggvarafélagið í Reykjavíkin johdolla Reykjavikissa kesällä 2019, johon valittiin avoimen haun perusteella Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsen Anssi Pulkkinen.

Lue Páll Haukurin ja Pia Männikön haastattelu tästä

2020

Galleria Sculptorissa nähdään syyskuussa 2020  hankkeen toinen yhteisnäyttely, jonka yhteistyömaana on Norja. Näyttelyyn valittiin Suonen Kuvanveistäjäliiton jäsenistä taiteilija Minna Kangasmaa ja Norjan Kuvanveistäjäliiton, Norsk Billedhoggerforening:enin jäsenistä taiteilija Kim Hankyul.

TIEDOTE: Kim Hankyul ja Minna Kangasmaa valittu toisen pohjoismaisen nordiSKulptur-näyttelyn taiteilijoiksi

Lue Kim Hakyulin ja Minna Kangasmaan haastattelu täältä. 

2021

Haku kolmanteen ja viimeiseen yhteisnäyttelyyn on käynnissä 1.–22.9.2020! Kolmantena yhteistyömaana on Tanska ja näyttelyn yhteistyökumppanina ja kurattoorina toimii tanskalainen taiteilija ja kuraattori Peter Holmgård.

Lue tarkat hakuohjeet täältä.

Information on the nordiSKulptur 2 open call can be found here.