Anna Anundi & Samira Elagoz

Nuoret 2023


-

Toukokuussa Galleria Sculptor on mukana Nuoret 2023 -näyttelykokonaisuudessa, joka järjestetään Helsingissä porrastetusti 22.4.–4.6.2023 seitsemässä eri tilassa: Helsingin Taidehallissa, Galleria G:ssa, Valokuvagalleria Hippolytessa, MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa, Galleria Sculptorissa, tm•galleriassa ja HAM-kulmassa Tennispalatsissa. Nuoret 2023 esittelee uuden sukupolven taiteilijoita ja haastaa kuvataiteen vakiintuneita tuotanto- ja näyttelykäytäntöjä. Osana Nuoret 2023 -näyttelyä Sculptorissa nähdään kahden taiteilijan, Anna Anundin ja Samira Elagozin teoksia yhteisnäyttelyssä.

Anna Anundi (s.1990, they/them, Kuvataideakatemia 2021-) työskentelee tällä hetkellä pääasiallisesti maalauksen ja performanssin parissa. Kehrättävänä on kokemuksellisuuden ja aistimisen melskeisiä suhteita, jotka aaltoilevat, kuohuvat ja kyynelehtivät. Nesteen vaeltelevan olemuksen virrassa Anundi unelmoi hierarkkisten ja tuhoavien käytänteiden uudelleenjärjestämisestä. Hän tuntee haavoittuvaisuuden, myötätunnon ja väkivallattoman rakkauden kapinallisena muutosvoimana.

Suomalais-egyptiläinen taiteilija Samira Elagoz (s.1989) on valmistunut koreografiksi Amsterdamin yliopistosta vuonna 2016. Video- ja elokuvatyössään hän hyödyntää esittävien taiteiden taustaansa ja luo omaleimaisen tavan tehdä dokumentaarista fiktiota. Elagoz on voittanut lukuisia palkintoja, viimeisimpänä Venetsian teatteribiennaalin Hopeinen leijona -palkinnon vuonna 2022.

Vuodesta 2013 vuoteen 2019, ollessaan vielä naispuolinen taiteilija, Elagoz tutki ja kuvasi cis-miehiä, jotka hän kohtasi eri verkkoalustojen kuten Craigslist, Tinder ja Chatroulette kautta. Elagoz kiersi viiden vuoden ajan ympäri maailmaa, ennen #metoo -aikaa ja sen jälkeen, esityksellään Cock, Cock, Who’s There?, jonka teemana oli hänen kokemansa seksuaalinen väkivalta. Monen vuoden kiertämisen jälkeen Sam huomasi, että esitys joka alkoi naisena olemisen ylistyksenä paljastui sen jäähyväiseksi. Nyt hän identifioituu transmieheksi, jolla on high femme -menneisyys.

Kuvat: Anna Anundi ja Samira Elagoz