Radoslaw Gryta

Oppitunnit


-

Uusin näyttelyni Galleria Sculptorissa on jatke aikaisemmilleni töilleni. Työlleni ominainen huoli ihmisestä, yhteiskunnasta ja sivistyksestä on voimakkaasti läsnä tässäkin näyttelyssä. Veistän samaa näyttelyä uudestaan ja uudestaan; vain muoto ja tekotapa muuttuvat.

Teoksissani mennyt aika käy vuoropuhelua nykyisyyden kanssa. Henkilökohtaiset kokemukset ja muistot peilautuvat laajempaan kokonaisuuteen. Näyttelyssä nähdään välähdyksiä niin peruskouluajalta kuin maasta muuttamiseen liittyviä pohdintoja.

Radoslaw Grytan (s.1955, Krasinik, Puola) taiteellinen ura on mittava ja monipolvinen. Kuvanveistäjän koulutuksen saanut Gryta on opiskellut Repin-instituutissa Leningradissa, Krakovan taideakatemiassa, Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Suomen taideakatemiassa vuosina 1979–1984. Grytan teoksia on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla aina 80 -luvulta lähtien, ja ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Galleria Sculptorissa hän piti jo vuonna 1986.

Grytan teoksia on lukuisissa kokoelmissa, muun muassa Suomen valtion, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin taidemuseon, sekä Kouvolan, Kokkolan, Porin ja Riihimäen kaupunkien kokoelmissa. Gryta on toteuttanut useita julkisia veistoksia niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja tämän saamiin tunnutuksiin lukeutuu mm. kuvataiteen valtionpalkinto.

Kuvanveistäjän vankka taiteellinen osaaminen näkyy hänen monipuolisessa tuotannossaan. Gryta käyttää veistoksissaan ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja, ja luo puhuttelevia viittauksia luontoon ja ihmiseen, paikkaan ja muistiin. Teosten mittakaava vaihtelee pienehköistä esineistä laajoihin, tilallisiin installointeihin.


GALLERIA

Galleria Sculptor on Suomen Kuvanveistäjäliitto ry:n galleria. Kuvanveiston lisäksi myös muiden taiteenalojen sekä ulkomaisten näyttelyiden järjestäminen on mahdollista. Galleria Sculptor on Suomen ainoa kuvanveistoon erikoistunut taidegalleria.

Galleria sijaitsee paraatipaikalla Etelärannassa ja avara tila mahdollistaa hyvin vaikuttavien näyttelyiden toteuttamisen. Näyttelytoiminnan lisäksi Sculptorin tiloissa on Myyntikokoelma, jossa on liiton jäsenten pienoisveistoksia. Samassa tilassa on myös Kuukauden taiteilija -näyttely.


AIKAISEMPIA NÄYTTELYITÄ

KUUKAUDEN TAITEILIJA 2017

Tammikuu: Anni Hanén ja Jenni Tieaho
Helmikuu: Paula Salmela
Huhtikuu: Elina Strandberg
Kesäkuu: Terhi Heino
Toukokuu: Tatu Vuorio
Elokuu: Veijo Setälä


MENNEET KUUKAUDEN TAITEILIJAT

2016

Tammikuu: Inkeri Harri
Helmikuu: Jyrki Siukonen
Maaliskuu: Tuija Teiska
Huhtikuu: Merja Haapala
Toukokuu: Mika Heinonen
Elokuu: Leena Mäki-Patola
Syyskuu: Tommi Toija
Lokakuu: Pertti Toikkanen
Marraskuu: Susanna Autio
Joulukuu: Pasi Vainionpää

2015

Tammikuu: Veikko Nuutinen
Helmikuu: Eila Minkkinen
Maaliskuu: Tiina Laasonen
Huhtikuu: Anna-Kaisa Ant-Wuorinen
Toukokuu: Mikko Tapio
Kesäkuu: Sade Hiidenkari
Elokuu: Julia Strand
Syyskuu: Skulptörförbundet (Ruotsi)
Lokakuu: Pekka Rytkönen
Marraskuu: Petri Eskelinen
Joulukuu: Riikka Mäkikoskela


NÄYTTELYN PITÄMINEN

Hakuajat ovat vuosittain maaliskuussa ja syyskuussa, kuun loppuun asti. Keväällä aikaa haetaan puolentoista vuoden päähän syksylle ja syksyllä puolentoista vuoden päähän keväälle.

Näyttelyt valitsee jäsenistön yleiskokouksessa valitsema näyttelytoimikunta. Näyttelytoimikunta 2017:  Simo Ripatti (pj), Jasmin Anoschkin, Maija Helasvuo ja Kuvanveistäjäliiton hallituksen edustaja Frank Brümmel.

Näyttelyjaksot ovat noin 3 viikon pituisia, ja vuodesta 2018 alkaen noin 4 viikon pituisia. Näyttelyvuokra on Suomen Kuvanveistäjäliiton jäseniltä 2760 ja muilta 3160 euroa. Vuokraan sisältyy mm. n. 650 kutsukortin postimaksu mutta ei painokuluja. Myyntiprovisio on 35%.


NÄYTTELYHAKEMUS

Näyttelyaikaa voi hakea vapaamuotoisella anomuksella, josta ilmenee mille kaudelle anomus jätetään. Anomuksen voi tehdä vain yhdelle kaudelle kerrallaan. Lataa kansilehti näyttelyhakemukseen oheisesta linkistä.

Hakemuksessa tulee olla taitelijan nimi ja täydellinen osoite ja muut yhteystiedot sekä lyhyt luonnehdinta suunnitellusta näyttelystä. Liitteenä tulee lisäksi olla 5-10 täydellisesti nimikoitua (taiteilija, teos, vuosi, materiaalit) värikopiota mahdollisimman viimeaikaisesta tuotannosta ja curriculum vitae.

Lisäksi hakemukseen voi liittää mahdollisia katalogeja (ei kopioita kritiikeistä). Toivomme anomuksen olevan A4-kokoinen kansio tai vastaava helposti luettava kokonaisuus, jossa sivut ja osat pysyvät paikoillaan.

Hakemukseen ei toivota liittettävän pieniäkään teoksia, ainoastaan kuvia teoksista. Anomuksessa voi myös mainita toivomuksen ajankohdasta ja mahdollisista muista näyttelysuunnitelmista.

Näyttelyhakemus tulee lähettää osoitteella Galleria Sculptor, Näyttelytoimikunta, Eteläranta 12, 00130 Helsinki. Kaikille hakijoille lähetetään kirjallinen vastaus toimikunnan päätöksestä. Kuvamateriaali sekä mahdolliset muut liitteet palautetaan postimerkein varustetun palautuskuoren lähettäneille.

Tultuaan valituksi, taiteilija sitoutuu olemaan pitämättä yksityisnäyttelyä tai vastaavaa pääkaupunkiseudulla näyttelysopimuksen allekirjoittamisen ja näyttelyn päättymisen välisenä aikana.


KUUKAUDEN TAITEILIJA -HAKU

Kuukauden taiteilija -näyttely Galleria Sculptorin myyntikokoelmahuoneen takaosassa on pienimuotoinen näyttely, vaihtuva osa myyntikokoelmaamme. Kuukauden taiteilija -haku järjestetään syksyisin koko seuraavalle vuodelle.

Tilan rakenteista johtuen ripustuksen on oltava kevyt ja helppo. Taiteilija voi ripustaa joko seinälle tai pienten jalustojen päälle 1-4 teosta, niiden koosta riippuen. Näyttelylle ei järjestetä avajaisia.

Näyttelyaika on kalenterikuukausi. Kuukauden taiteilijan näyttelyvuokra on 150 euroa, joka maksetaan liiton tilille laskua vastaan. Vuokraan sisältyy tiedotus liiton nettisivuilla ja gallerian facebookissa sekä vuosittain lista Kuukauden taiteilijoista liiton jäsenluettelon takakannessa. Myös gallerian sähköisissä näyttelykutsuissa mainitaan Kuukauden taiteilijan nimi.