Kuva: Vesa-Pekka Rannikko, Vuo – virrat yhdistyvät, 2020, Espoo

Julkisen taiteen asiantuntijapalvelut

Suomen Kuvanveistäjäliitto (SKL) neuvoo julkiseen taiteeseen ja sen hankintaan, materiaaleihin, tekniikoihin, sopimuksiin ja kuratointiin liittyvissä kysymyksissä huomioiden kuvanveiston eri osa-alueet aina muotokuva- ja hautaveistoksista suuriin julkisiin teoksiin.

Liiton kehittämän Isojen veistosten hankintapalvelun kautta on mahdollista vuokrata tai ostaa jo valmiina oleva teos. Neuvontaa annetaan sekä taiteen tilaajille ja ostajille että jäsentaiteilijoille.

Väliaikaisen julkisen taiteen uudet mallit

Isot veistokset – vuokraus- ja ostopalvelut

Isot veistokset -vuokraus- ja ostosivusto tuo julkisen taiteen hankintamalleihin uuden Kuvanveistäjäliiton kehittämän palvelun. Se on suunnattu sekä julkisille tahoille, yrityksille ja tapahtumien järjestäjille että yksityisille tahoille, jotka haluavat vuokrata määräajaksi tai ostaa jäsentemme isoja veistoksia. Palvelu mahdollistaa nopeat teostilaukset esimerkiksi kuntien ja kaupunkien juhlavuosiin, yritysten tarpeisiin, näyttelyihin, erilaisiin tapahtumiin ja festivaaleille sekä elokuvatuotantoihin jo valmiina olevista ammattikuvanveistäjien teoksista.

Palvelu on kehitetty OKM:n välittäjäportaan kehittämisvustuksella vuonna 2020.

Tutustu palveluun tästä.

Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio -näyttelypilotti

Kuvanveistäjäliiton Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio -näyttelyhanke Helsingissä 17.5.–15.9.2019 esitteli uudenlaisen julkisessa kaupunkitilassa järjestettävän näyttelymallin. Näyttelyn aikana samoja teoksia siirrettiin keskustan näköalapaikoilta asukkaiden asuinympäristöihin Helsingin lähiöihin. Hankkeen toteuttamiseen saatiin Suomen Kulttuurirahaston Taide2 -isojen hankkeiden avustus ja Helsingin kaupungin avustus.

Lisää hankkeesta tästä.

Katso näyttelyn avajaisvideo tästä.

Katso näyttelyn video tästä.

Hankkeen julkaisu Sculpture Expanded 17.5.-15.9.2019, Liikkuva julkisen taiteen laboratorio Helsingissä, toim. Moona Tikka, Tiina Veräjänkorva, Parus Verus, 2019, ISBN 978–952–7245–10–1, 142 s.
Julkaisu on ostettavissa Galleria Sculptorista, Eteläranta 12, Helsinki tai tilattavissa sähköpostista sculptors@sculptors.fi. Hinta 20 € + postituskulut.


Kuvanveistäjien kotisivut

Suomen Kuvanveistäjäliitossa on suomalaisten ammattikuvanveistäjien valtakunnallinen järjestö. Sen noin 500 jäsenestä suuri osa on tehnyt julkista taidetta.

Voit tutustua jäsenten kotisivuihin ja taiteelliseen toimintaan liiton jäsenluettelon kautta avautuvista kotisivulinkeistä (jäsenluettelossa merkitty alleviivauksella).


Marjukka Korhonen ja Markus Raivio, Ombra, 2019, interaktiivinen tilataideteos, Lincolninaukio Keimolanmäki/Vantaan taidemuseon kokoelma, kuva: Markus Sinervä

Käytännön ohjeita julkista taidetta suunnitteleville taiteilijoille

Suomen Kuvanveistäjäliiton työryhmä on laatinut listauksen taiteilijan avuksi julkisen taideteoshankkeen tilausprosessissa.

Lue lisää tilaussopimuksesta, taiteilijapalkkiosta ja muista prosessiin liittyvistä seikoista tästä.


Kilpailuarkisto

Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja on toiminut vuoteen 2016 saakka Suomen Taiteilijaseuran kilpailuasiamiehenä. Vuodesta 2016 kilpailuasiamiehenä ja sittemmin kilpailuasiantuntijana on toiminut Suomen Taiteilijaseuran juristi. Kuvanveistäjäliiton kilpailuarkistossa on tietoa Suomessa järjestetyistä kilpailuista, joissa on noudatettu Taiteilijaseuran sääntöjä. Kuvanveistäjäliiton kilpailuarkiston vuosien 1935–2013 asiakirjat lahjoitettiin vuonna 2024 Kansallisarkistolle osana kokonaisuutta Suomen Kuvanveistäjäliiton arkisto II.


Asiantuntija- ja neuvontapalvelut yhteystiedot

Ota yhteyttä:

Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja, julkisen taiteen erityisasiantuntija
Tiina Veräjänkorva
+358 (0)50 360 1182
tiina.verajankorva@sculptors.fi
sculptors@sculptors.fi

Suomen Taiteilijaseuran juristi, kilpailuasiantuntija Viivi Kousa neuvoo mm. kilpailuihin, portfolio- ja rinnakkainen luonnostehtävähakuihin, sopimuksiin ja tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.
Viivi Kuosa
+358 (0)40 589 9548
viivi.kuosa@artists.fi
Puhelinpäivystys tiistaisin ja torstaisin klo 10–12


Kuvanveistäjäliiton julkisen taiteen toimikunta

Kuvanveistäjäliiton julkisen taiteen toimikunta on aloittanut toimintansa vuoden 2023 alussa. Toimikunta käsittelee julkisen taiteen ajankohtaisia asioita, edistää prosenttiperiaatteen laajentamista valtakunnalliseksi, tekee ehdotuksia ja antaa lausuntoja sekä järjestää Julkisen taiteen klinikka -webinaarisarjaa.

Toimikunnan jäsenet:
Maija Helasvuo, kuvanveistäjä
Marjukka Korhonen, kuvanveistäjä
Vesa-Pekka Rannikko, kuvanveistäjä
Tiina Veräjänkorva, tj.
Viivi Kuosa, STS juristi ja kilpailuasiantuntija, kutsuttu asiantuntijajäsen


Julkisen taiteen linkkejä

Julkinentaide.fi -sivusto
Ajankohtaista tietoa julkisen taiteen hankkeista ja toteuttamisen tavoista niin taiteen tilaajille, rakennuttajille, taiteilijoille kuin muille julkisen taiteen kentällä toimiville ammattilaisille. Sivusto kokoaa yhteen niin taiteen, muotoilun kuin arkkitehtuurin ja rakennusalan toimijat.

Julkisen taiteen kalenteri
Kalenteri kokoaa yhteen käynnissä olevat taidekilpailut ja taiteilijahaut sekä julkiseen taiteeseen liittyvät keskustelutilaisuudet, koulutukset ja muut tapahtumat.

Julkisen taiteen uutiset
Julkisen taiteen ajankohtasia uutisia.

Suomen Taiteilijaseura: Kilpailuneuvonta ja kilpailusäännöt, portfolio- ja rinnakkainen luonostehtävähakujen ohjeistukset, sopimukset, tekijänoikeudet.

Rakennustietosäätiö, Taide rakentamisessa: Tietoa ja tilaajalle, suunnittelijalle ja taiteilijalle.

Rekisteröidy taiteilijaksi, tilaajaksi, konsultiksi.

Taiteen edistämiskeskus, julkisen taiteen asiantuntijapalvelut

Suomen arkkitehtiliitto – SAFA

Julkinen taide Helsingissä 

Julkinen taide Tampereella

Turun AMK:n Julkisen taideteoksen ympäristölaskuri

Julkisen taiteen teokset, palkkiot ja prosessit 2021 – yhteenveto kyselytutkimuksesta

Prosenttiperiaatteen käsikirja tilaajalle (2019)

Prosenttiperiaatteen käsikirja taiteilijalle (2019)

ROTI rakennetun omaisuuden tila -raportti 

Kuvasto ry, korvaus teoksen julkisesta näyttämisestä, tekijänoikeudet

Blogi-tekstejä (julkinentaide.fi)

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.