Emma Rönnholm

Egoscope 2020 – Philosophical toys for our time


-

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 2.1.2020 klo 17–19!
Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 12.1. klo 14–16. 

Emma Rönnholm on Helsingissä asuva taiteilija, joka työskentelee jokapäiväisten materiaalien ja mekaniikan kanssa odottamattomalla ja ajatuksia herättävällä tavalla. Egoscope 2020 -näyttelyssä nähdään Rönnholmin uusia veistoksia ja tilateoksia, jotka tutkivat identiteettiä ja optisia harhoja.

Näyttelyn taustalla on Rönnholmin kiinnostus varhaisiin liikkuvan kuvan laitteisiin ja niin sanottuihin filosofisiin leluihin; ne olivat 1800-luvun alussa suosittuja optisia leikkikaluja, jotka havainnollistavat ihmisen näkökyvyn toimintaa. Usein kojeiden nimeksi annettiin -skop, kreikan sanasta ‘nähdä’. Nimi Egoscope ”itsensä katsoja” viittaa ajatukseen, että myös henkilökohtainen identiteetti on jatkuvasti muuttuvien havaintojen kokoelma – toisin sanoen illuusio.

Näyttelyssä Rönnholm tarjoaa katsojalle ihmeteltäväksi visuaalisia arvoituksia, jotka muuttavat muotoaan eri suunnista katsottuna, tai saavat havainnon katoamaan tai vaihtumaan katseemme alla. Teokset ovat tavallisista valmisesineistä, kuten silmälaseista, peileistä, tietoturvakalvoista ja cd-leyistä tehtyjä veistoksia ja installaatioita.

Näyttely ajoittuu alkavaan uuteen vuoteen, mikä vaikutti myös näyttelyn tekoon: ”Viimeinen näyttelyni Helsingissä liittyi jouluun, joten halusin tehdä tämän näyttelyn linkittyen uuteen vuoteen. Mielestäni vaihtuva vuosi rituaaleineen liittyy henkilökohtaiseen identiteettiin; silloin katsotaan taaksepäin menneisiin kuukausiin ja kuvitellaan missä toivotaan olevan tai miten halutaan muuttua tulevaisuudessa. Minusta on kiehtovaa, miten nyky-yhteiskunnassa itsensä kehittämisestä on tullut pakkomielle, vaikka samanaikaisesti monet tieteelliset tutkimukset ja filosofiset teoriat kyseenalaistavat käsityksen itsestä. Tämän paradoksin kanssa on herkullista työskennellä.”

Egoscope 2020 kutsuu kaikkia kriittisesti – ja leikkisästi – tutkimaan illuusiota itsestä ja sen luomisesta.

Emma Rönnholm (s. 1984, Turku) valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2011 ja sen jälkeen hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on mm. Saastamoisen säätiön ja Turun kaupungin kokoelmissa ja vuonna 2017 hän oli ehdolla Suomen Taideakatemian palkinnon saajaksi. Monet ovat voineet tutustua Rönnholmin immersiivisiin installaatioihin useissa Valotaiteen seuran (FLASH) järjestämissä valotaiteen tapahtumissa Suomessa.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Svenska Kulturfonden ja Paulon säätiö.

Tapahtumat näyttelyn aikana:  

Taiteilija on tavattavissa gallerialla sunnuntaina 12.1. klo 14–16 osana Kantakaupungin galleriakierrosta, joka lähtee Sculptorista kello 14 sekä 26.1. klo 13–16.

Emma Rönnholmin haastattelu Galleria Sculptorissa: 

Videon kuvaus ja toteutus: Pia Männikkö