Yksityiskohta teoksesta Ikaroksen Peti, 2021, Jacquard-kuvakudos. Kuva: Arja Kärkkäinen.

Arja Kärkkäinen Mauvaise Foi – Tavanomainen Itsepetos I

7.1.–30.1.2022

Näyttely avautuu ilman avajaistilaisuutta perjantaina 7.1. klo 12–19. Galleria on perjantaina poikkeuksellisesti auki kaksi tuntia pidempään.

Turvallisen näyttelyvierailun takaamiseksi rajoitamme tarvittaessa henkilömäärää galleriatilassa. Edellytämme kasvomaskin käyttöä vierailun aikana. 

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 30.1.2022 klo 14–16.

Arki on asia, josta ei koskaan tiedä, seuraako siitä mitään hyvää.
Irrallisia asioita yhdistää lopulta vain niiden määrittelyä pakeneva luonne.
Entä mitä on valita maailmassa, jossa mahdollisuuksien horisontti aukeaa loputtomiin?

Mauvaise Foi – Tavanomainen Itsepetos I on kaksiosaisen sarjan ensimmäinen osa. Näyttelytilan jakaa kolme keskenään erilaista materiaalia. Kutsuvan ja luotaantyöntävän samanaikaisuus kuvastaa asioiden kaksijakoisuutta. Sitä, kuinka vastakohdat lähentyminen ja etääntyminen ovat toisistaan riippuvaisia ilmiöitä.

Näyttelyn teema on valinnan ja rajanvedon suhde sekä niiden määrittämisen vaikeus. Nimi Mauvaise Foi viittaa Jean-Paul Sartren termiin objektiksi tekeytyvästä toimijasta, joka valinnanvaikeuden edessä kieltää valinnan olemassaolon. Kolmen kuvakudoksen sarja esittää erheen tuntua, läsnäolon epäonnistumista. Sitä, kuinka ihmisen ääriviivat murenevat perheen, työn ja arjen ristiriidoissa, joissa ulkopuolen muotti voi olla pakote tai tervetullut pelastus.

Umpisäiliön ihanin on sisäpuolella, näkymättömissä. Toisen naisen tuoksu kuvaa jotain jo lähtenyttä, saaliin tai saalistajan makuupaikkaa; levon puolinaisuutta, näennäisyyttäkin. Teos muistuttaa, että ihminen on eläin, jolla on reviiri. Reviirin teema näyttäytyy laajemmin rajoina, tarpeena eritellä asioita itseksi ja ulkopuoleksi.

Ikaroksen peti -teoksessa horisontti rinnastuu korkeushyppääjän rimaan. Taivaanranta heiluu, mutta säilyykö se tippumatta?

Näyttelyn ovat mahdollistaneet Suomen Kulttuurirahasto, Paulon Säätiö, TextielLab ja VISEK.

Äänisuunnittelu: Tuukka Haapakorpi

Arja Kärkkäinen (s.1986) työskentelee monialaisesti kuvanveiston parissa. Kärkkäinen on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi sekä Lahden Muotoiluinstituutista muotoilijaksi. Teoksissaan Kärkkäinen tutkii arkisia ristiriitoja ja kommunikaation vaivalloisuutta. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä oli esillä HAM-galleriassa vuonna 2019. Kärkkäinen on toteuttanut useita julkisia taideteoksia. Hänen teoksiaan on muun muassa Kansallisgallerian ja Helsingin taidemuseon kokoelmissa.

Kuva: Aukusti Heinonen.
Arja Kärkkäinen, Toisen naisen tuoksu, 2021, sammal, puu, kipsi, metalli. Kuva: Aukusti Heinonen.
Arja Kärkkäisen teos Tartaruksen kauppakassit (2021, Jacquard-kuvakudos) ja Solid Vessel (2021, minkki, lanka). Kuva: Aukusti Heinonen.
Yksityiskohta teoksesta Ikaroksen Peti, 2021, Jacquard-kuvakudos. Kuva: Arja Kärkkäinen.
Lataa pressipaketti

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.