Kuva: Jussi Tiainen

Marjukka Korhonen Triggeri

31.1.–23.2.2020

Marjukka Korhosen näyttelyn keskeisiä hahmoja ovat valualumiiniin ja kipsiin valetut androgyynitytöt, joita hän varioi eri tavoilla ja materiaaleilla, kuten lisäämällä kolmannen käsivarren tai aikuisen naisen kipsisen isovarpaan. Joskus tyttö sylkee tai huutaa tai saa pintaansa jonkin värin. Jokainen yksittäinen hahmo kätkee sisälleen muutoksen impulssin tai laukaisijan – triggerin. Triggeri on toimintaketjun käynnistävä liike, joka aiheuttaa ohimenevän tai pysyvän muutoksen. Se on veistosten työvaiheessa esille noussut ja lähtökohdan nyrjäyttänyt, pieni absurdi tekijä, joka monitulkinnallistaa veistoksia, ja voi viedä katsojan näkemään eri tavalla kuin aikaisemmin.

Varioinnin ja muutoksen rinnalla näyttelyn yhtenä teemana on myös hiukset. Näyttelyssä Peppi-veistoksen hahmo on intensiivisesti ja vahvasti läsnä ilman lettejä ja Katsoja-piirustuksissa katsojalle näyttäytyy tiedostomaton, hiustensa takana piilossa oleva hahmo. Katseen paikan saattaisi kuitenkin ajatella olevan hiustenlatvojen ja valkoisen paperin rajaseudulla.

Häivähdys punaista -veistoksessa peilistä itseään katsova hahmo (vai katsooko hän näyttelyn vieraita?) tutkii itsessään ja ihmisissä olevaa feminiinisyyttä ja maskuliinisuutta.  Tämä tulee esille myös näyttelyn androgyynisissä hahmoissa, joissa voi nähdä eri sukupuolet samanaikaisesti olevana.  Hahmot tuovat esille ihmisen monimuotoisuutta ja olemassaoloomme tiivistynyttä kompleksisuutta. Ihminen on kaiken aikaa hitaassa muutoksessa ja joutuu muuttamaan toimintaansa ja suhdettaan olemassaoloon useita kertoja elämänsä aikana. Ainakin kohdatessaan triggerin!

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Kuvanveistäjä Marjukka Korhonen (s. 1968) valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 2001 Kuvataideakatemiasta. Hänen taiteellinen työskentelynsä ulottuu yksittäisistä taideteoksista julkisen kaupunkitilan suunnitteluprojekteihin. Korhosen teoksille ominaista on eri materiaalien ja tekniikoiden yhdistäminen, kuten tässäkin näyttelyssä, jossa hän yhdistää teoksissaan akryylia, kipsiä, lyijykynää, peiliä, valualumiinia ja erilaisia värejä. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Marjukka Korhonen on tavattavissa gallerialla sunnuntaina 2.2.2020 klo 14–16 osana Kantakaupungin galleriakierrosta.

Videon toteutus: Pia Männikkö

Kuva: Jussi Tiainen

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.