Vesa-Pekka Rannikko, Vuo – virrat yhdistyvät, 2020, Espoo.

Julkinen taide

Kuva: Vesa-Pekka Rannikko, Vuo – virrat yhdistyvät, 2020, Espoo

JULKISEN TAITEEN ASIANTUNTIJAPALVELUT

Suomen Kuvanveistäjäliitto (SKL) neuvoo julkiseen taiteeseen ja sen hankintaan, materiaaleihin, tekniikoihin, sopimuksiin ja kuratointiin liittyvissä kysymyksissä huomioiden kuvanveiston eri osa-alueet aina muotokuva- ja hautaveistoksista suuriin julkisiin teoksiin.

Liiton kehittämän Isojen veistosten hankintapalvelun kautta on mahdollista vuok-rata tai ostaa jo valmiina oleva teos. Neuvontaa annetaan sekä taiteen tilaajille ja ostajille että jäsentaiteilijoille.

VÄLIAIKAISEN JULKISEN TAITEEN UUDET MALLIT
ISOT VEISTOKSET - VUOKRAUS- JA OSTOPALVELU

Isot veistokset -vuokraus- ja ostosivusto tuo julkisen taiteen hankintamalleihin uuden Kuvanveistäjäliiton kehittämän palvelun. Se on suunnattu sekä julkisille tahoille, yrityksille ja tapahtumien järjestäjille että yksityisille tahoille, jotka haluavat vuokrata määräajaksi tai ostaa jäsentemme isoja veistoksia. Palvelu mahdollistaa nopeat teostilaukset esimerkiksi kuntien ja kaupunkien juhlavuosiin, yritysten tarpeisiin, erilaisiin tapahtumiin ja festivaaleille jo valmiina olevista ammattikuvanveistäjien teoksista.

Palvelu on kehitetty OKM:n välittäjäportaan kehittämisvustuksella vuonna 2020.

Tutustu palveluun tästä.

SCULPTURE EXPANDED - LIIKKUVA JULKISEN TAITEEN LABORATORIO -NÄYTTELYPILOTTI

Kuvanveistäjäliiton Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio -näyttelyhanke Helsingissä 17.5.–15.9.2019 esitteli uudenlaisen julkisessa kaupunkitilassa järjestettävän näyttelymallin. Näyttelyn aikana samoja teoksia siirrettiin keskustan näköalapaikoilta asukkaiden asuinympäristöihin Helsingin lähiöihin. Hankkeen toteuttamiseen saatiin Suomen Kulttuurirahaston Taide2 -isojen hankkeiden avustus ja Helsingin kaupungin avustus.

Lisää hankkeesta tästä.

Katso näyttelyn avajaisvideo tästä.

Katso näyttelyn video tästä.

Hankkeen julkaisu Sculpture Expanded 17.5.-15.9.2019, Liikkuva julkisen taiteen laboratorio Helsingissä, toim. Moona Tikka, Tiina Veräjänkorva, Parus Verus, 2019, ISBN 978–952–7245–10–1, 142 s.
Julkaisu on ostettavissa Galleria Sculptorista, Eteläranta 12, Helsinki tai tilattavissa sähköpostista sculptors@sculptors.fi. Hinta 20 € + postituskulut.


KUVANVEISTÄJIEN KOTISIVUT

Suomen Kuvanveistäjäliitossa on suomalaisten ammattikuvanveistäjien valtakunnallinen järjestö. Sen yli 460 jäsenestä suuri osa on tehnyt julkista taidetta.

Voit tutustua jäsenten kotisivuihin ja taiteelliseen toimintaan liiton jäsenluettelon kautta avautuvista kotisivulinkeistä (jäsenluettelossa merkitty sinisellä). Tutustu kuvanveistäjiin tästä.


Marjukka Korhonen ja Markus Raivio, Ombra, 2019, interaktiivinen tilataideteos, Lincolninaukio Keimolanmäki/Vantaan taidemuseon kokoelma, kuva: Markus Sinervä

KÄYTÄNNÖN OHJEITA JULKISTA TAIDETTA SUUNNITTELEVILLE TAITEILIJOILLE

Suomen Kuvanveistäjäliiton työryhmä on laatinut listauksen taiteilijan avuksi julkisen taideteoshankkeen tilausprosessissa.

Lue lisää tilaussopimuksesta, taiteilijapalkkiosta ja muista prosessiin liittyvistä seikoista tästä.


KILPAILUARKISTO

Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja on toiminut vuoteen 2016 saakka Suomen Taiteilijaseuran kilpailuasiamiehenä. Liitolla on kilpailuarkisto, joka sisältää Suomessa järjestetyt taidekilpailut, joissa on käytetty Suomen Taiteilijaseuran kilpailusääntöjä aina vuoteen 2016 saakka.

Kuvanveistäjäliiton kilpailuarkisto on mm. tutkijoiden käytettävissä ja siihen tutustumista varten pyydetään sopimaan aika etukäteen.


ASIANTUNTIJA- JA NEUVONTAPALVELUT YHTEYSTIEDOT

Ota yhteyttä:

Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja, julkisen taiteen erityisasiantuntija Tiina Veräjänkorva
+358 (0)50 360 1182
tiina.verajankorva@sculptors.fi
sculptors@sculptors.fi

Suomen Taiteilijaseuran juristi, kilpailuasiantuntija Aura Lehtonen neuvoo mm. kilpailuihin, portfolio- ja rinnakkainen luonnostehtävähakuihin, sopimuksiin ja tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.
+358 (0)50 434 4280
aura.lehtonen@artists.fi
Puhelinpäivystys tiistaisin ja
torstaisin klo 9–12


JULKISEN TAITEEN LINKKEJÄ

Julkinentaide.fi -sivusto
Ajankohtaista tietoa julkisen taiteen hankkeista ja toteuttamisen tavoista niin taiteen tilaajille, rakennuttajille, taiteilijoille kuin muille julkisen taiteen kentällä toimiville ammattilaisille. Sivusto kokoaa yhteen niin taiteen, muotoilun kuin arkkitehtuurin ja rakennusalan toimijat.

Julkisen taiteen kalenteri
Kalenteri kokoaa yhteen käynnissä olevat taidekilpailut ja taiteilijahaut sekä julkiseen taiteeseen liittyvät keskustelutilaisuudet, koulutukset ja muut tapahtumat.

Julkisen taiteen uutiset
Julkisen taiteen ajankohtasia uutisia.

Suomen Taiteilijaseura: Kilpailuneuvonta ja kilpailusäännöt, portfolio- ja rinnakkainen luonostehtävähakujen ohjeistukset, sopimukset, tekijänoikeudet.

Rakennustietosäätiö, Taide rakentamisessa: Tietoa ja tilaajalle, suunnittelijalle ja taiteilijalle.

Rekisteröidy taiteilijaksi, tilaajaksi, konsultiksi.

Taiteen edistämiskeskus, julkisen taiteen asiantuntijapalvelut

Suomen arkkitehtiliitto – SAFA

Julkinen taide Helsingissä

Julkinen taide Tampereella

Prosenttiperiaatteen käsikirja tilaajalle (2019)

Prosenttiperiaatteen käsikirja taiteilijalle (2019)

ROTI rakennetun omaisuuden tila -raportti

Kuvasto ry, korvaus teoksen julkisesta näyttämisestä, tekijänoikeudet