Keramiikka tilassa

10.10.2014–11.1.2015

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo järjestää ensimmäisen kotimaisen nykykeramiikan katselmuksen Keramiikka tilassa – Keramiikan tila yhteistyössä Designmuseon ja Suomen Kuvanveistäjäliiton kanssa. Näyttely on Designmuseon syksyn päänäyttely vuonna 2014.
Jurytettyyn näyttelyhakuun tuli 144 hakemusta 497 teoksella. Jury valitsi näyttelyyn 43 taiteilijaa tai työryhmää ja yhteensä 66 teosta. Näyttelyhaku oli avoin Ornamon ja Kuvanveistäjäliiton jäsenille sekä Muu ry:n, Taidemaalariliiton, Valokuvataiteilijoiden liiton ja Suomen Taidegraafikkojen liiton jäsenille. Jurylla oli oikeus kutsua taiteilijoita näyttelyhaun ulkopuolelta.

Näyttelyyn valitut taiteilijat:

Erna Aaltonen, Arni Aromaa, Christine Candolin, Priska Falin, Camilla Groth, Merja Haapala, Risto Hämäläinen, Emma Helle, Åsa Hellman, Markku Hirvelä, Kerttu Horila, Fujiwo Ishimoto, Sakari Kannosto, Kirsi Kivivirta, Nathalie Lahdenmäki ja Naoto Niidome, Olli Larjo ja Lasse Wallenius (Archieve-group), Tuula Lehtinen, Matias Liimatainen, Riikka Mäkikoskela, Jarmo Mäkilä, Tiia Matikainen, Saana Murtti, Maritta Nurmi, Soile Paasonen, Pekka Paikkari, Laura Pehkonen, Pauliina Pöllänen, Merja Ranki, Päivi Rintaniemi, Kristina Riska, Riitta Rönkkö, Sami Ruotsalainen, Johanna Rytkölä, Anneli Sainio, Caroline Slotte, Tuuli Somma, Kirsti Taiviola, Riitta Talonpoika, Veera Tamminen, Tiina Vainio, Jyrki Valkola, Iina Vuorivirta, Karin Widnäs.
Näyttelyyn tarjottiin monipuolinen valikoima teosehdotuksia, jotka tekivät valinnoista vaikeita mutta yksimielisiä. Keramiikka tilassa ilmenee poeettisina teoksina taiteena, veistoksina, installaatioina, sekä muoto- ja materiaalitutkielmina. Monissa teoksissa on käsitelty keramiikan historiaa ja esittämisen tapoja tässä ajassa ja paikassa. Keramiikan avulla voidaan käsitellä myös sosiopoliittisia aiheita; materiaali toimii yhteiskunnallisena peilinä ja ironisena kannanottona ympäristöön, jossa elämme. Mikä on tarpeeksi arvokas aihe koristamaan lautasta tai ruukkua? Teoksista löytyy puhdasta kauneutta ja groteskia huumoria, ja ne antavat mahdollisuuden mietiskelyyn ja kyseenalaistamiseen.

Keramiikka on merkittävä nykytaiteen materiaali, jolla on pitkät perinteet. Kokonaisuudesta nousevat esille keramiikan eri työstötapojen mahdollisuudet; sitä voidaan muovailla, valaa, rikkoa, kuvittaa, rakentaa, yhdistellä uusiin medioihin. Näyttely esittelee suomalaisen keramiikkataiteen tilan vahvasta käsityötaidosta ja materiaalin hallitsemisesta vapaamuotoisempaan tekemiseen, jossa kaikki on mahdollista. Kokonaisuudessa näkyy keramiikkataiteen traditiot, näiden traditioiden tiedostaminen sekä niistä irrottautuminen. Jury halusi tuoda esille nämä keramiikkataiteen eri puolet alaa rikastuttavana ja eteenpäin vievänä voimana.

Juryn kokoonpano:

Monika Gass, museonjohtaja, Keramikmuseum Westerwald, Saksa
Maija Helasvuo, kuvanveistäjä, Suomen Kuvanveistäjäliitto
Suvi Saloniemi, näyttelyintendentti, Designmuseo
Kim Simonsson, kuvanveistäjä, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.