Emil Wikströmin kirje Suomen Kuvanveistäjäliitolle.

Suomen Kuvanveistäjäliitto valmistelee arkistonsa lahjoittamista Kansallisarkistolle

Suomen Kuvanveistäjäliitto aloitti syyskuussa Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman projektin, jonka päämääränä on liiton arkiston säilymisen varmistaminen. Hankkeen aikana arkisto järjestetään, pakataan, luetteloidaan ja lahjoitetaan Kansallisarkistolle.

Suomen Kuvanveistäjäliiton arkistoon kuuluu muun muassa pöytäkirjoja, kirjeitä ja tiedotteita liiton pitkän historian varrelta. Arkiston asiakirjat kertovat niin julkisen taiteen kilpailuista, Galleria Sculptorin toiminnasta kuin liiton edunvalvontatyöstä.

Arkiston vanhimpia osia on säilytetty Kansallisarkistolla ja uudempia Galleria Sculptorissa. Elokuussa 2021 Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön tiloista löytyi lisäksi yllättäen kadonneiksi luultuja Kuvanveistäjäliiton pöytäkirjoja, kirjeitä ja näyttelyasiakirjoja vuosilta 1938–1962.

Projektissa työskentelevä taidehistorioitsija Sandra Lindblom järjestää arkiston, suojaa asiakirjat ja valmistelee arkiston lahjoituskuntoon.

– Käydessäni läpi arkistoa olen yllättynyt siitä, miten monipuolista ja kekseliästä liiton toiminta oli jo 1950-luvulla. Esimerkiksi liiton näyttelysuunnitelmissa 1950-luvulta puhutaan filmiesitysten ja työnäytösten järjestämisestä kuvanveistonäyttelyissä, Lindblom kertoo.

Projektin myötä Suomen Kuvanveistäjäliiton arkiston keskeisimmät osat siirtyvät Kansallisarkistolle, jossa materiaalia pystytään säilyttämään asianmukaisissa olosuhteissa. Lisäksi lahjoituksella varmistetaan tutkijoiden pääsy arkistoaineiston äärelle.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.