Kuva: Pasi Autio

Charlotta Östlund Variaatioita

1.3.–24.3.2024

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 29.2. klo 17–19! Charlotta Östlund on tavattavissa myös gallerialla sunnuntaina 24.3. klo 14–16

Variaatioita-näyttelyn teosten taustalla ovat pohdinnat materian ja olemassaolon jatkuvasta muutoksesta: työskentely hauraiden kasvinosien parissa tuo muutosprosessit konkreettisesti läsnä oleviksi. Ympärillä olevaa kasvillisuutta seuraamalla voi havainnoida jatkuvaa rakentumista ja hajoamista. Tämä muutosprosessi, joka yleensä tapahtuu muutamien kuukausien aikana, voi joissakin muissa tapauksissa kestää miljoonia vuosia, tai olla kätkössä omassa kehossamme.

Näyttelyssä on esillä veistoksellisia teoksia sekä stop motion -animaatio. Useat näyttelyn teoksista on tehty erilaisista siemenistä. Esimerkiksi tilallinen teos Beam liikkuu miltei koko galleriatilan läpi, vaikka teoksen massa on hyvin pieni. Englanninkielinen sana ”beam” viittaa sekä fyysisten rakenteiden tukemiseen (suomeksi palkki) että näennäisesti aineettomaan linjaan (suomeksi säde).

Sedimentti-sarjassa taiteellista työskentelyä tarkastellaan ekosysteeminä. Se, mikä taiteellisessa työskentelyssä on usein mentaalinen prosessi, jossa uudet teokset perustuvat kokemukseen aiemmista teoksista, on Sedimentti-sarjassa myös konkreettista: vanhempien teosten osia on mukana uusissa teoksissa.

Musiikissa termi ”variaatio” viittaa olemassa olevan materiaalin muuttumiseen uudeksi kokonaisuudeksi, kun taas biologiassa sillä voidaan viitata lajin yksilöiden välisiin eroihin. Näyttelyn nimi voidaan nähdä viittauksena johonkin asiaan ja sen muunnelmiin, jotka pohjimmiltaan ovat yhtä.

Charlotta Östlund (s. 1973) on syntynyt Ruotsissa. Hän valmistui vuonna 2000 taiteen maisteriksi Ceramics and Glass -tutkinnolla Tukholman Konstfack University College of Arts, Crafts and Designista. 2000-luvun alussa Östlund muutti Helsinkiin, missä hän asuu ja työskentelee tällä hetkellä. Hän on pitänyt yksityis- ja ryhmänäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla, ja hänen teoksiaan löytyy mm. Kiasman, HAMin ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmista.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Uudenmaan taidetoimikunta ja Konstsamfundet. Taiteilijan työskentelyä on tukenut Svenska kulturfonden ja Taiteen edistämiskeskus.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.