Johanna Ilvessalo, Katkennut uni, 2021 Kuva: Aukusti Heinonen

Johanna Ilvessalo Katkennut uni

6.4.–25.4.2021

”Näyttelyn tilaa rajaavat lasilevyt, veden liike sekä ruostumaton teräs. Olen kiinnostunut tilasta ja sen muokkaamisesta valon, varjon ja heijastumien avulla. Pelkistän ja karsin elementtejä, jotta jäljelle jäisi vain olennainen.

Valitsen teoksiini moniaistisia ja keskenään vastakohtaisia materiaaleja. Materiaalivalinnoilla pyrin tuomaan esille eri mielikuvia ja yhteyksiä suhteessa teosten sisältöön. Lasi on materiaalina kova ja heijastava, mutta samanaikaisesti myös särkyvää, ja rikkoutuneena jopa kipua tuottavaa.

Tilallisissa veistoksissani ollaan unen ja valvetilan rajamailla. Lasi etäännyttää katsojan kohteesta, jonka ääriviivat ovat muuttuneet vähemmän tunnistettavaksi. Jotain on katoamassa, jotain mistä ei saada enää kiinni.

Teoksessa Jäätynyt muisto, lasinen keinu on ripustettu korkealle katon rajaan ikään kuin trapetsiksi. Kengät ovat pudonneet jalasta ja jääneet jäätyneen veden alle. Ohut säie yhdistää kengät ja keinun, jää eristää muiston. Handle with care -teoksessa vesiverho luo rajan tämän hetken ja toisaalla olevan puolen välille, jossa sukellamme muistojen ja unien sameisiin vesiin. Vesiverho toimii ikään kuin suojana muutoksen tiloissa.

Sänky on paikka, johon mennään turvaan ja sen pitää olla kestävä, jotta siinä on hyvä olla. Teoksessa Katkennut uni metallinen sänky on romahtamaisillaan, jolloin levollinen uni on mahdotonta. Tunnelma on epävarma, jotain uhkaavaa on tapahtunut tai tapahtumassa.

Teokseni pohtivat yksilön kautta havainnon, muistin sekä koettujen tunteiden tiloja. Mikäli jaamme samaa todellisuutta, kokemuksemme muuttuvat yhteisiksi. Näkyväksi tuleminen, kokemusten jakaminen ja kohtaaminen ovat perustarpeitamme. Ihminen on tehty elämään itsensä kanssa ja yhteydessä toisiin.”

Johanna Ilvessalo (s. 1964) asuu ja työskentelee Helsingissä. Ilvessalo opiskeli Taidekoulu Maassa vuosina 1986–1990 ja Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1998–2002. Taiteen maisteriksi hän valmistui Kuvataideakatemiasta, kuvanveiston osastolta vuonna 2012.

Ilvessalo on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, joista viimeisimmän Galleria Beckersissä, Jyväskylässä vuonna 2020. Yhteisnäyttelyihin Ilvessalo on osallistunut vuodesta 1990 lähtien. Viimeisin ulkomaan näyttely oli Tarton taidehallissa vuonna 2019 ja viimeisin yhteisnäyttely kotimaassa oli Keravan Taidemuseo Sinkassa vuonna 2020.

Vuonna 2008 William Thuring-palkinnolla palkitun Ilvessalon teoksia on useiden säätiöiden ja museoiden, kuten Nykytaiteen museo Kiasman, Espoon modernin taiteen museo EMMA:n ja Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmissa. Ilvessalon julkisia teoksia on nähtävillä muun muassa Vantaan Jokiuoman puistossa ja ulkomailla Vilnassa, Latviassa.

Kiitos Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Taiteilija on tavattavissa sunnuntaina 18.4.2021 klo 14–16.

Johanna Ilvessalo, Katkennut uni, 2021 Kuva: Aukusti Heinonen
Johanna Ilvessalo, Katkennut uni, 2021 Kuva: Aukusti Heinonen
Johanna Ilvessalo, Katkennut uni, 2021 Kuva: Aukusti Heinonen

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.