Näkymä Juha van Ingenin 60-vuotisjuhlanäyttelyyn, valokuvaajana Aukusti Heinonen

Juha van Ingen

27.10.–19.11.2023

Juha van Ingenin 60-vuotisjuhlanäyttelyssä Galleria Sculptorissa on esillä mm. galleriatilan ulkopuolelle laajeneva lisätyn todellisuuden lo-fi-veistos ORB sekä sarja uusia Stripe-teoksia.

Taiteellinen integriteetti ja keskittyneisyys kuuluvat riippumattomuuden ohella avantgarden pyrkimyksiin. Ne ovat myös 1990-luvulta saakka olleet keskeinen osa Juha van Ingenin lakonista taiteellista ajattelua. Hän on oman tiensä kulkija, arjen tarkkailija, jolla on kyky kiteyttää havaitsemansa ilmiöt. Niitä hän käsittelee pääasiassa liikkuvan kuvan keinoin. Pienet läheltä löytyvät asiat tai itsestään selviltä tuntuvat rakenteet ja mekaniikka näyttäytyvät hänen teoksissaan toisella tavoin, uusin merkityksin vailla selityksiä tai näkyvää draamaa.

Juha van Ingen tekee taidetta minimalistiseen tapaan, sarjallinen toisto ja sattuma ovat siinä keskeisessä osassa. Varhaisissa kokeellisissa elokuvissaan hän tiivisti havaintojaan keskittyneiksi fragmenteiksi, ajan merkitsemiksi. Virtuaalisesta internetin maailmasta on sittemmin kehittynyt hänen taiteelleen ehtymätön lähde. Monimutkaisista teknisistä kerrostumista van Ingen kuorii esiin olennaisen, visuaalisen abstraktin tiheyden ja ajan vääjäämättömän etenemisen. Tuloksena on geometrian estetiikkaa, viivojen ja neliöiden hypnoottista vuoropuhelua. Luupeissa monokromiset värikentät seuraavat eleettömästi toisiaan, kuvan ja tekstin ulottumattomissa. Tai luku kasvaa hitaasti numero numerolta, ikuisiin aikoihin saakka.

Verkosta löytyneet maalaukset tiivistyvät olemukseltaan tiukan minimalistisiksi eri vahvuisiksi raidoiksi. Niukkuuden estetiikkaan viittaavissa muodonmuutoksissa alkuperäinen sisältö ja aika ovat kaiken aikaa läsnä, käsitteellisenä ulottuvuutena.

Tämänkaltainen karsiminen ja toisin näkeminen tekee internetin arkisesta ja yhä kaupallisemmasta todellisuudesta runoutta, visuaalista kontemplaatiota. Samalla siihen sisältyy ajatus yhdenvertaisuudesta, näkemisen kaikille avoimesta mahdollisuudesta.

-Leena Kuumola, taidekriitikko

ORB-teoksesta:

ORB on sarja paikkasidonnaisia lo-fi, lisätyn todellisuuden AR (Augmented reality) -veistoksia. Teos on pilottiprojekti tulevasta AR-taideteosten sarjasta The Primitives. Primitives käyttää jalustoina tiettyjä alueellisia/kansallisia liikennemerkkejä. ORB tapahtuu ensin Suomessa, mutta on pian nähtävissä myös muissa maissa.

Tietokonegrafiikassa ja -suunnittelussa primitiiveillä tarkoitetaan geometrisia perusmuotoja, kuten neliöitä, kartioita, palloja, viivoja, käyriä ja muita perussymboleita. Näitä primitiivejä käytetään lähtökohtana monimutkaisempien ja tunnistettavampien visuaalisten muotojen luomiselle.

Liikennemerkeillä välitetään tärkeää tietoa, ja ne ovat välttämättömiä turvallisuuden takaamiseksi ja liikenteen sujuvuuden sääntelemiseksi. Ne on suunniteltu siten, että ne ovat helposti tunnistettavissa ja ymmärrettävissä yhdellä silmäyksellä. Käyttämällä yksinkertaisia ja yleisesti ymmärrettäviä muotoja ja symboleja (eli primitiivisiä symboleja) liikennemerkit välittävät viestinsä tehokkaasti kaikille tienkäyttäjille kielestä tai kulttuuritaustasta riippumatta.

Taideteos on suunniteltu katsottavaksi älypuhelimella:

  1. Lue puhelimen kameralla QR-koodi gallerian studiotilan seinästä TAI mene puhelimesi internet-selaimella osoitteeseen www.primitives.fi. Käytä Androidilla Chrome-selainta ja iPhonella Safari-selainta.
  2. Anna selaimelle oikeus käyttää puhelimesi kameraa.
  3. Osoita kamera uudenmalliseen yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä liikennemerkkiin ja anna selaimen skannata kuva.
  4. ORB näkyy niin kauan kuin liikennemerkki on kameran kuvassa ja tarpeeksi lähellä.
  5. Ota kuvakaappaus ja jaa kuva.

Instagram: @ORB_primitives

Juha van Ingen (s. 1963) on kuvataiteilija, joka työskentelee useiden eri medioiden parissa esineistä ja tiloista liikkuvaan kuvaan ja Internetiin. Hänet tunnetaan parhaiten rakenteellisesta videoteoksesta (Dis)Integrator, 1992 ja 1000 vuotta pitkästä GIF-animaatioloopista As Long As PossibleASLAP, 2015. Van Ingenin teoksia on muun muassa Kiasman, Ranskan modernin taiteen museon ja Victoria & Albert Museumin kokoelmissa.

www.juhavaningen.com

Näyttelyä on tukenut Suomen kulttuurirahasto. Taiteilijan työskentelyä on tukenut Uudenmaan Kulttuurirahasto. Kiitokset äänitaiteilija ja kehittäjä Janne Särkelälle teknisestä avusta!

https://youtu.be/8bjEJT_XHTY?si=3hX3nchtG7-1buje
Videon toteutus: Pia Männikkö
Kuvassa teos Galleria Sculptorissa parhaillaan esillä olevasta Juha van Ingenin näyttelystä. Juha van Ingen, Stripes (Claude M., mukaan), 2023, pigmenttivedos. Kuva: Aukusti Heinonen.
Juha van Ingen, ORB, 2023, paikkasidonnainen lo-fi, lisätyn todellisuuden AR-veistos. Kuva: Aukusti Heinonen.
Näkymä Juha van Ingenin 60-vuotisjuhlanäyttelyyn Galleria Sculptorissa. Kuva: Aukusti Heinonen.
Lataa pressipaketti

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.