Tapio Sinisalo, Haava, 2023, peili, teräs, puu, koripallo, akryyli, teippi, pronssi. Kuva: Aukusti Heinonen.

Tapio Sinisalo Oma ääni

24.11.–17.12.2023

Näyttelyni käsittelee häpeää, häpeämättömyyttä ja oman minuuden löytämistä. Varhaislapsuudessani kokemieni voimakkaiden tapahtumien ja tunteiden seurauksena menetin ääneni ja pystyin vaivoin puhumaan kuiskaamalla. Ajan kuluessa ääneni palautui, mutta muistiin tatuoitui elämän mittaiset jäljet, jotka sosiaalisissa tilanteissa näyttäytyvät jännittämisenä ja ulkopuolisuuden tunteena – häpeänä.

Häpeän tunne on traumatisoiva: häpeä aiheuttaa haavan ja tulehdus leviää kaikkeen. Häpeä saa tuntemaan arvottomuutta, koska miellyttääkseen muita ja tullakseen hyväksytyksi, ikään kuin luopuu minuudesta. Häpeän tunteen peittely uuvuttaa ja eristää sekä estää ajattelemasta selkeästi elämässä eteenpäin vieviä ajatuksia. Häpeä omasta kehosta ja olemassaolosta luo otollisen maaperän myös mielenterveysongelmien kasvulle.

Häpeämättömyys on nyky-yhteiskunnassa usein hyväksyttyä, jopa tavoiteltua. Kun ihailemme häpeämättömyyttä, kiinnittyykin siihen häpeä, jonka tunnemme tuottavamme arvomaailmamme valinnoilla. Pelottavana esimerkkinä on rajulla nopeudella etenevä ilmastonmuutos ja luontokatoa pakenevat ihmisvirrat.

Häpeä ja häpeämättömyys asuvat syvällä meissä. Molemmilta voi ummistaa silmät – nähdä asiat sellaisina kuin ne haluaa nähdä. Ongelmat eivät kuitenkaan katoa, ellei niitä ole valmis kohtaamaan. Tutkimalla tunteitamme ja käyttäytymistämme löydämme oman äänemme – minuutemme, joka auran tavoin avaa uusia väyliä. Näin voimme lähteä vaikuttamaan siihen mitä meille ja ympäristöllemme tapahtuu. Vastuu tästä päivästä ja tulevasta on yhteinen.

-Tapio Sinisalo

Näyttelyä ovat tukeneet Kotkan kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.

Kuvanveistäjä Tapio Sinisalo (s. 1953) on opiskellut Eesti Riiklik Kunstiinstituutissa Tallinnassa 1981–83. Kotkassa asuva ja työskentelevä taiteilija on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1976 ja pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 1980 lähtien. Sinisalon töitä on ollut esillä Suomessa, Saksassa, Espanjassa, Venäjällä ja Virossa. Hänen teoksiaan on Kouvolan, Etelä-Karjalan ja Imatran taidemuseoiden sekä Kotkan ja Tallinnan kaupunkien kokoelmissa. Sinisalo on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Kotkan Taiteilijaseuran jäsen

Tapio Sinisalo, Haava, 2023, peili, teräs, puu, koripallo, akryyli, teippi, pronssi. Kuva: Aukusti Heinonen.
Tapio Sinisalo, Oma ääni, 2023, teräs, akryyli, pronssi. Kuva: Aukusti Heinonen.
Kuvassa etualalla Tapio Sinisalon teos Valjastettu voittamaan (2006/2023), puu, teräs, kangas, pronssi, nahka. Kuva: Aukusti Heinonen.
Tapio Sinisalo, yksityiskohta teoksesta Valjastettu voittamaan, 2023. Kuva: Tapio Sinisalo.
Lataa pressipaketti

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.