Riikka Puronen, Kolme kertojaa, 2023. Kuva: Jussi Tiainen.

Riikka Puronen Kolme kertojaa

24.11.–17.12.2023

Purosen näyttely on esillä Studiossa.

KOLME KERTOJAA -näyttelyn lähtökohta on tarinankerronta. Kun näyttelyn nimen kirjaimet järjestää uudelleen, voidaan Tolkienin hengessä kertoa koloista tai jostain muusta:

JA KERTOA ME KOL,
EERO, K. TOLK JA MA:
”TEKM ERA KOLOJA!”

Disinformaation, valeuutisten ja trollauksen keskellä näyttelyn teosten ”kolme kertojaa” painottelevat useiden näkökulmien välillä. Erilaiset muodot teoksissa luovat vaihtuvia näkymiä tarinaan, ikään kuin vaihtoehtoisia totuuksia. Teosten kertojat ovat painaneet omat puheenvuoronsa saveen, ja simpukan kohina sekä horisonttiviiva ovat milloin mitenkin päin suhteessa katsojaan. Vaikka näyttelyn jokaisen teoksen lähtökohta on sanoissa, ehdottaa  Kolme kertojaa -näyttely katsomaan muotojen välisiä tarinallisia punoksia.

Riikka Purosen (s.1968) taiteelliselle työskentelylle on tunnusomaista erilaisten materiaalien runsaus ja mittakaavojen vaihtelu. Viime vuosina hän on perehtynyt 3D-tekniikoiden käyttöön. Puronen on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 1996 ja vuodesta 1992 lähtien hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla sekä pitänyt kaksikymmentä yksityisnäyttelyä. Purosen julkinen veistos Harppi ja tähdet valmistui Kalasatamaan Helsingin taidemuseo HAMin tilauksesta vuonna 2018. Oman taiteellisen työnsä lisäksi Riikka Puronen on toiminut kuvanveiston lehtorina Kuvataideakatemiassa vuosina 2007–2017. Vuoden nuori Suomi -palkinnon hän sai vuonna 1997 ja William Thuring -nimikkopalkinnon vuonna 2010.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

www.riikkapuronen.com

Teokset oikealta: Kolme kertojaa #3 (2023), Kolme kertojaa -mitallit (2023) ja Kolme kertojaa #4 (2023), keramiikka, 3D-tuloste ja metalli. Kuva: Aukusti Heinonen.
Näkymä Riikka Purosen Kolme kertojaa -näyttelystä. Kuva Aukusti Heinonen.
Lataa pressipaketti

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.