Sari Palosaari

Loose Configurations


-

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 28.9. klo 17–19 taiteilijan läsnä ollessa!

Loose Configurations on näyttely liikkeeseen pyrkivästä materiasta historian kovettamien asioiden keskellä. Näyttelyn veistosinstallaatiot juoksevat gallerian lattioita pitkin, nousevat villisti korkeuksiin ja muodostavat tilaa halkaisevia seinämiä. Kasvun harjalle nousee kukintoja ja suvantokohtiin kasaantuu materiaaleja. Energia on läsnä sysäävänä voimana ja materiaaliin imeytyvänä lämpönä.

Messinki, teräs, lasi, kupari, mineraalikivettymät, pyriitti ja luonnon hartsit ovat vain osa teollisten ja orgaanisten materiaalien kirjoa, joita Palosaari on työstänyt ja asettanut uusiin yhteyksiin nostaakseen esiin kysymyksiä materiaalisuudesta, kehoista ja ajallisuudesta. Hänen käyttämänsä materiaalit ovat eri tavoin ajalle alttiita; osa materiaaleista on pysyvämpiä, osa rapautuvia, toiset tulevat osaksi uusia installaatioita ja osa siirtyy pois taiteen piiristä.

Näyttelyn ensimmäisessä tilassa nähdään uusi teos, jonka rakennetta ovat inspiroineet etenkin pintarönsykasvit, mutta myös geomorfologiset viemärijärjestelmät ja kaupunkien infrastruktuuri. Kaksi muuta osaa ovat valmistuneet viime keväänä Mäntän XXVII Kuvataideviikoille, osaksi siellä nähtyä Loose Configurations -installaatiota. Loose Configurations kasvaa veistososista, joita voi pintarönsyjen tapaan helposti jakaa, lisätä ja istuttaa uusiin paikkoihin ja sitä kautta luoda uusia ajatuksenjuoksuja.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Sari Palosaari keskittyy taiteellisessa työskentelyssään tilan, ajan, materian ja voimien kietoutumisiin. Hänen työskentelynsä lähtö- ja paluupaikka on arkinen subarktinen elinympäristö, josta hän pyrkii kohti planetaarista ajattelua. Palosaaren teoksia on Mäntän Kuvataideviikkojen lisäksi nähty viime aikoina mm. ensimmäisessä, vuoden 2021 Helsinki Biennaalissa, Co-existense -näyttelyssä Kiasmassa, Rauma Triennalessa, Turun taidehallissa ja Varbergs Konsthallissa. Hän piti edellisen yksityisnäyttelynsä viisi vuotta sitten niin ikään Galleria Sculptorissa. Palosaaren viimeisin, kolmas julkinen teos kattaa HUSin uuden Siltasairaalan julkisivujen kuvioinnin ja veistoskokonaisuuden sisätiloissa. Palosaaren teoksia kuuluu Espoon modernin taiteen museo EMMAn ja Valtion taidekokoelmiin. Hänelle on myönnetty Raimo Utriaisen Taidesäätiön taidepalkinto sekä William Thuring -nimikkopalkinto.