Kuva: Aukusti Heinonen

Sara Bjarland Kerrostumia

4.3.–27.3.2022

Kerrostumia-näyttelyssä Sara Bjarland pohtii jätteen ja lian kysymyksiä sekä jälkiä, joita yksilöinä jätämme ympäristöömme. Näyttelyn veistosten ja seinäteosten kautta hän tarkastelee sitä, kuinka kotitaloudesta peräisin olevat ”hyödyttömät” materiaalit voivat saada uusia merkityksiä.

Bjarland käyttää teostensa materiaaleina usein kaduilta löytämiään hylättyjä materiaaleja ja esineitä. Näyttelyssä käytetyt mopit, likaiset ilmanvaihtoputket ja kuluneiden huonekalujen tekstiilit paljastuvat ja saavat uuden muodon ollen samanaikaisesti estetiikaltaan sekä kauniita että vastenmielisiä. Hän on esimerkiksi kutonut sadoista käytetyistä mopeista seinäryijyn yhdistäen teoksessa käsityön ja kodinhoidon teemoja, jotka ovat usein aliarvostettuja, naisten tekemiä töitä. Näyttelyn videoteoksessa Bjarland tarkkailee roskakasoja suurkaupungin kaduilla: rikkinäisten huonekalujen, kaikenlaisten kodin tavaroiden ja tyhjien pakkausten loputtomassa virrassa katsoja kohtaa kulutusyhteiskunnan kääntöpuolen.

Nimi kerrostumia (englanniksi: deposits) viittaa sekä maankuoren sedimentteihin että kotiin muodostuneisiin likakerroksiin, kuten saippuakertymiin suihkun lattialla. Tämä kaksoismerkitys kiinnostaa taiteilijaa: miten henkilökohtainen elämämme ja yksilön toiminta liittyvät laajempiin kysymyksiin jäljistä, jotka jätämme maan pinnalle? Lika (tai saasteet tai jätteet), jota yritämme peittää tai huuhdella pois, ei ehkä ole enää havaittavissa sellaisenaan. Aine vain muuttaa muotoaan eikä katoa koskaan.

Näyttelyä on tukenut Svenska litteratursällskapet i Finland, Konstsamfundet ja Greta ja William Lehtisen säätiö.

Sara Bjarland (s. 1981, Helsinki) on asunut ja työskennellyt Amsterdamissa vuodesta 2007. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Lontoon Slade School of Fine Artista vuonna 2007 ja 2012–2013 hän toimi Ghentin Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) ateljeeohjelmassa. Bjarlandin yksityisnäyttelyihin kuuluu mm.: Crumple, fail, faint, fall, Galleria Sinne (2020), Constant Eruptions, Hopstreet Gallery, Brussels (2020); Uncertainty and Ground Conditions, DASH, Kortrijk (2019); Fem studier i metamorfos, Suomen Tukholman-instituutti (2014). Viimeaikaisiin ryhmänäyttelyihin kuuluu mm.; with Love, Museum Anna Nordlander, Skellefteå (2022), Jälkiä / Impressions, Rovaniemen taidemuseo / Korundi (2021) ja Cast in Eternity, Hopstreet Gallery Bryssel (2021). Bjarland oli ehdolla Below Zero Finnish Art Prize -palkinnon saajaksi vuonna 2019 ja vuonna 2020 hän sai Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnon.

Taiteilija on tavattavissa sunnuntaina 6.3.2022 klo 14–16.

Videon toteutus: Pia Männikkö

Kuva: Aukusti Heinonen
Image: Aukusti Heinonen
Kuva: Aukusti Heinonen.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.