Helinä Hukkataival

Kun katson sinua, näenkö itseni?


-

Kun katson sinua, näenkö itseni? -teos on pitkäkestoinen performanssi- ja mediainstallaatio, joka syntyy, kun näyttelyvieras haluaa osallistua siihen. Teoksessa minun kasvoilleni projisoidaan osallistujan kasvot, joita kamera kuvaa samaan aikaan, kun istumme vastakkain jonkun matkan päässä toisistamme. Studiossa on myös esillä joitakin samaan tapaan kuvattuja muotokuvia.

Kolmekymmentä vuotta sitten luin intialaisen henkisen opettajan, Nisargadatta Maharajin kirjaa Valvetilasi on unta. Pääsin sivulle 81 ja lopetin kirjan lukemisen. En pystynyt hyväksymään Maharajin opetusta, jonka mieleni oli yksinkertaistanut muotoon ”minä olen sinä”. Nyt, kahdeksankymppisenä, näen monet asiat eri tavalla ja palaan tuohon, aikanaan minulle niin käsittämättömään opetukseen konkreettisella tavalla. 

Helinä Hukkataival on toiminut kuvataiteilijana vuodesta 1969. Hukkataipaleen työskentelyssä henkilökohtainen on poliittista: hänen teoksensa tarkastelevat usein yleismaailmallisia ilmiöitä henkilökohtaisten kokemusten kautta. Vuodesta 1990 Hukkataipaleen teokset ovat olleen pääasiassa performanssitaidetta. Vuodesta 2002 hän on työskennellyt myös videoiden ja vuodesta 2011 valokuvien parissa. Hänen teoksiaan on nähty näyttelyissä ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Hukkataipaleelle myönnettiin kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2004.