Ilmari Gryta Pro Polis

4.10.–27.10.2019

”Neljä kesää sitten avasin elämäni ensimmäisen kerran mehiläispesän. Näky oli kerrassaan hengästyttävä: väkirikkaaksi kasvaneen mehiläispesän asukit näyttivät liikkuvan pesässä täysin kaoottisesti vailla minkäänlaista järjestystä saati järkeä. Osasin kuitenkin jo tuolloin aavistaa, että tällaisen yhteiskunnan elinehto on yhteisöllinen ja järjestäytynyt toiminta. Toiminta, joka pohjautuu informaation kulkuun eri viestintätapoja käyttäen, sekä yhdyskunnan selviämisen kannalta olennainen yhteistyö, jossa yhteisön etu menee yksilön edelle.

Ajatuksiini tuli antiikin maailman Polis, joka näyttäytyi silmieni edessä tietyllä tavalla täydellisenä kaupunkiyhteisönä ja turvasatamana. Tästä ensikohtaamisesta alkoi intohimoinen yhteistyöni mehiläisten kanssa, joka on vaikuttanut vahvasti myös tämän näyttelyn tekemiseen.

Matkan varrella olen havainnut, miten pienetkin asiat voivat vaikuttaa merkittävästi isoon kokonaisuuteen. Siksi mielestäni on tärkeää, että ihminen oppii ymmärtämään minkälaisista palasista maailmamme ja sen toimintamekanismit rakentuvat. Ajattelen, että tällä opitulla tiedolla voimme paremmin ymmärtää ainutkertaista kokonaisuutta jossa elämme: mehiläisten tavoin meidän tulisi päättäväisemmin hoitaa yhdessä asioita, jotka koskettavat meitä kaikkia sen sijaan että suuntaisimme energian vain omaan itseemme.”

-Ilmari Gryta

Ilmari Gryta on Janakkalan Hallakorvessa asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Tällä hetkellä hän on kiinnostunut työstämään teoksiaan ihmiseen ja luontoon liittyvien teemojen kautta. Hän tarkastelee ihmistä osana yhteisöä, joka muokkaa elinympäristöään omia tarpeita paremmin vastaavaksi. Näistä aiheutuvat seuraukset kuten luonnon monimuotoisuuden kaventuminen ja pölyttäjähyönteisten kato nykyaikaisen viljelykulttuurin takia hän kokee dramaattisiksi, mutta myös kiinnostaviksi aiheiksi.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

www.ilmarigryta.com

Tapahtumia näyttelyn aikana:

Sunnuntaina 6.10.2019 klo 14–16 järjestetään Kantakaupungin galleriakierros, jonka aikana tutustutaan Pro Polis -näyttelyyn taiteilijan läsnäollessa. Kierros alkaa Galleria Sculptorista klo 14 – tervetuloa!

Taiteilija on tavattavissa näyttelyn viimeisenä päivänä 27.10.2019 klo 14–16 gallerialla.

Katso Ilmari Grytan videohaastattelu Youtube-kanavaltamme:

Videon toteutus: Pia Männikkö

Nomadi (2018–2019) Kuva: Titus Verhe

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.