Anne Meskanen-Barman, Sing a Song of Sixpence, 2019, akryylihartsi, epoksihartsilaminointi, maali, kangas, pöytä (yksityiskohta). Kuva: Pekka Barman

Anne Meskanen-Barman Sing a Song of Sixpence

6.9.–29.9.2019

”Näyttelyn nimi Sing a Song of Sixpence pohjaa englantilaiseen absurdia huumoria sisältävään ja groteskin lopun omaavaan lastenrunoon 1700-luvulta. ”Kuuden pennin laulussa” piiraaseen leivotaan sisään 24 mustarastasta, jotka alkavat laulaa, kun piiras avataan. Italialaisessa keittokirjassa jo 1500-luvulta on resepti, jolla piiraan sisään leivotut linnut saatiin säilymään elävinä ja pyrähtämään lentoon, kun piirakka leikattiin auki. Yhtenä tarkoituksena oli hämmennyksen herättäminen päivällisvieraissa.

Veistoksen olemus, merkitys ja mahdollisuus on olla muutakin kuin kolmiulotteinen fyysinen objekti. Toivon katsojan uppoutuvan teosten maailmaan, ja näin kokemalla, kohtaamalla ja hämmentyenkin, viimeistelevän teoksen. Pyrin tuottamaan ihmetyksen aiheita yllättävien yhteyksien rinnastuksilla ja niiden törmäytyksillä toisiinsa, myös huumorin keinoin.

Tekijänä minua kiinnostavat materiaalien tuntu sekä niiden luomat assosiaatiot ja merkitykset; erityyppiset muovikomposiitit ja metalli yhdistyvät valmisesineisiin. Olen kiinnostunut niin ikään illuusion ja aidon fyysisen läsnäolon tuntemuksen samanaikaisuuden mahdollisuudesta – elollisuudesta, joka paljastuu illuusioksi sekä Pygmalionin myytistä, jossa veistos herää henkiin.

Näyttelyssä on esillä useita itsenäisiä teoksia, joissa toistuu ja yhdistyy aiheina muun muassa mustarastas, metsä, valo, ihminen, klovni ja lintubongari. Näistä aineksista syntyy mehevä piiras, joka toivottavasti herättää katsojassa ainakin ruokahalun.

-Anne Meskanen-Barman

Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelin säätiö, VISEK, Taike, Greta ja Alfred Runebergin säätiö ja Espoon kaupunki.

Kiitos suurenmoisesta avusta Pekka Barmanille sekä erityiskiitos Tomi Sinisalolle ja Ilppo Alholle.

Anne Meskanen-Barman (s. 1966) valmistui kuvanveistäjäksi Kankaanpään taidekoulusta 1991. Hän asuu ja työskentelee Espoossa. Lukuisten yksityis- ja yhteisnäyttelyiden lisäksi hän on toteuttanut useita julkisia teoksia, joista viimeisin on valmistumassa Multisiltaan Tampereelle. Taiteellisen työskentelyn lisäksi hän on kuratoinut, opettanut ja toiminut lukuisissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä. Nyt avautuva näyttely on Meskanen-Barmanin kolmas näyttely Galleria Sculptorissa.

Kuvatiedot: Sing a Song of Sixpence; 2019; akryylihartsi, epoksihartsilaminointi, maali, kangas, pöytä;  110 x 80 x 80 cm.

Haastatteluvideon toteutus: Pia Männikkö

Anne Meskanen-Barman, Sing a Song of Sixpence, installaationäkymä. Kuva: Titus Verhe
Anne Meskanen-Barman, Sing a Song of Sixpence, 2019, akryylihartsi, epoksihartsilaminointi, maali, kangas, pöytä (yksityiskohta). Kuva: Pekka Barman

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.