Páll Haukurin ja Pia Männikön nordiSKulptur-yhteisnäyttely

Páll Haukur, Pia Männikkö nordiSKulptur

1.11.–24.11.2019

Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Suomen Kuvanveistäjäliiton uusi, kolmivuotinen nordiSKulptur-näyttelyhanke nostaa esiin pohjoismaista nykykuvanveistoa ja tuoreita tekijöitä. Hankkeen ensimmäisessä yhteisnäyttelyssä kohtaavat islantilaisen Páll Haukurin ja suomalaisen Pia Männikön teokset.

Páll Haukur pyrkii taiteessaan tarkastelemaan ja purkamaan objektin käsitettä. Hän näkee kuvanveiston tilan fysiikan ja materiaalien välisenä jännitteenä; välittöminä suhteina asioiden välillä. Rinnastamalla erilaisia objekteja toisiinsa ja hyödyntämällä monenlaisia materiaaleja, kuten luonnonmateriaaleja sekä teollisesti tuotettuja esineitä, Haukur luo teoksillaan ympäristöjä, joissa merkitykset ovat jatkuvassa liikkeessä. Lopputulos on esteettinen kokemus, joka kutsuu katsojia jatkuvasti paikantamaan ja asemoimaan itsensä uudelleen suhteessa tiettyyn objektiin. Objekti ei ole koskaan vain objekti, vaan myös kaikki ne merkitykset, jotka mahdollistavat sen olemassaolon.

Pia Männikön työskentelyn lähtökohtana ovat kehollisuus ja tila ja niiden vuorovaikutus toisiinsa. Hän on kiinnostunut siitä, kuinka havainnoimme ympäristöämme, ja häntä inspiroivat luonnon ja fysiikan ilmiöt sekä vaihtelevat mittakaavat. Kehollinen yhteys katsojan ja teosten välillä on Männikölle tärkeää pyrkimyksessään rakentaa tilanteita, joihin katsoja voi uppoutua ja astua sisään. Männikkö rakentaa usein objekteja, jotka kasvavat tai muokkaantuvat ajan kuluessa, ja työskentelyssään hän kokeilee uteliaasti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita.

Näyttelyn päärahoittajana toimii Pohjoismainen kulttuuripiste. Pia Männikön osallistumista näyttelyyn on tukenut lisäksi Taiteen edistämiskeskus.

Erityiskiitokset Páll Haukurilta Gulli Márille ja Pia Männiköltä Helsinki Hacklabille.

– –

Páll Haukur on valmistunut California Institute of the Artista vuonna 2013 sekä Islannin taideyliopistosta 2008. Hänen teoksiaan on nähty hiljattain yksityisnäyttelyissä Kling og Bang -galleriassa ja Reykjavikin taidemuseossa sekä ryhmänäyttelyssä Reykjavik Arts Festivalilla. Taiteellisen työskentelynsä ohella Páll Haukur toimii dosenttina Islannin taideyliopistossa.

Pia Männikkö on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2014 ja The Glasgow School of Artista vuonna 2010. Männikön teoksia on ollut vuodesta 2004 lähtien esillä Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Kiasmassa, EMMAssa, Mäntän kuvataideviikoilla, Örebron OpenART -biennaalissa Ruotsissa, Armory Galleryssa Sydneyssa, Rovaniemen ja Lahden taidemuseoissa, ja Huuto Galleriassa Helsingissä. Männikön ensimmäinen pysyvä julkinen teos valmistui vuonna 2018 Göteborgiin. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman ja Suomen valtion taidekokoelmissa.

nordiSKulptur on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Pohjoismaisen kulttuuripisteen yhteinen hanke, joka toteutuu vuosina 2019–2021 kolmen näyttelyn muodossa. Galleria Sculptorissa nähdään vuosittain kahden pohjoismaisen taiteilijan yhteisnäyttely, joka toteutetaan yhteistyössä vaihtuvan pohjoismaisen yhteistyökumppanin kanssa. Ensimmäisenä yhteistyökumppanina vuonna 2019 on islantilainen kuvanveistäjäliitto, Myndhöggvarafélagið í Reykjavík. Hankkeen aikana Suomen Kuvanveistäjäliitto koordinoi liiton jäsenille näyttelymahdollisuuksia muihin Pohjoismaihin.

Tapahtumat näyttelyn aikana:

Perjantaina 1.11.2019 klo 16–18 järjestetään keskustelutilaisuus Páll Haukurin ja Pia Männikön kanssa. Keskustelun moderoi Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki. Kieli on englanti. Keskustelu kestää noin tunnin, jonka jälkeen näyttelyyn voi tutustua vapaasti kello 18 asti.

6.11.2019–8.1.2020 Pohjoismaisen kulttuuripisteen ikkunatilassa (Kaisaniemenkatu 9) on esillä Pia Männikön veistos Hidastus, jonka orgaaniset muodot rakentuvat vaatteista ja bambukepeistä.

Videon toteutus: Henric Öhman / Pohjoismainen kulttuuripiste

Páll Haukur: the honey in the lion´s head (2019), installaatio.
Páll Haukur, the honey in the lion´s head (2019), installaatio.
Pia Männikkö, Kamara (2019, polttamaton savi, puu.
Pia Männikkö, Vaiheinen (2018–2019), reikävinyyli,puu, metalli, elektroniikka.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.