Pia Männikkö & Páll Haukur

NordiSKulptur


-

Galleria Sculptorissa nähdään marraskuussa kahden nykykuvanveistäjän, islantilaisen Páll Haukurin ja suomalaisen Pia Männikön, yhteisnäyttely. Näyttely on ensimmäinen Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Suomen Kuvanveistäjäliiton uudessa, kolmivuotisessa nordiSKulptur-hankkeessa, jonka tavoitteena on lisätä pohjoismaisen nykykuvanveiston tunnettuutta ja vahvistaa alan organisaatioiden yhteistyötä. Hankkeen aikana Galleria Sculptorissa toteutetaan vuosittain kahden pohjoismaisen taiteilijan yhteisnäyttely aina vaihtuvan pohjoismaisen partnerin kanssa. Ensimmäinen näyttely-yhteistyö toteutuu Islannin Kuvanveistäjäliiton kanssa.

Pia Männikön työskentelyn lähtökohta on ihmiskehon liike ja ulottuvuudet. Hän on kiinnostunut siitä, kuinka havainnoimme ympäristöämme. Luonnon ja fysiikan ilmiöt ja vaihtelevat mittakaavat inspiroivat häntä. Männikkö kokeilee uteliaasti eri tekniikoita ja materiaaleja, keskeistä työskentelyprosessissa on usein ajan kulun tallentaminen. Kehollinen yhteys katsojan ja teosten välillä on hänelle tärkeää pyrkimyksessä rakentaa tilanteita, joihin katsoja voi uppoutua ja astua sisään.

Páll Haukur pyrkii taiteessaan tarkastelemaan ja purkamaan objektin käsitettä. Työskentelyssään hän hyödyntää monipuolisesti erilaisia medioita ja materiaaleja, kuten still- ja liikkuvaa kuvaa, luonnonmateriaaleja sekä teollisesti tuotettuja esineitä. Rinnastamalla erilaisia objekteja toisiinsa Haukur luo ympäristöjä, joissa jatkuva liike, kuten kasvaminen ja rikkoutuminen, ovat läsnä. Haukurille kuvanveisto merkitsee tilan fysiikan ja materiaalien välistä jännitettä, asioiden väliin rakentuvia välittömiä suhteita. Objekti ei ole koskaan vain objekti, vaan myös kaikki ne merkitykset, jotka mahdollistavat objektin olemassaolon.

Pia Männikkö on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2014 ja sitä ennen The Glasgow School of Artista vuonna 2010. Männikön teoksia on ollut vuodesta 2004 lähtien esillä Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Kiasmassa, EMMAssa, Mäntän kuvataideviikoilla, Örebron OpenART -biennaalissa Ruotsissa, Rovaniemen ja Lahden taidemuseoissa, Armory Galleryssä Sydneyssä Australiassa ja Huuto Galleriassa Helsingissä. Männikön ensimmäinen pysyvä julkinen teos valmistui 2018 Göteborgiin Ruotsiin. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman ja Suomen valtion taidekokoelmissa.

Páll Haukur on valmistunut California Institute of the Artista vuonna 2013 sekä Islannin taideyliopistosta 2008. Hänen teoksiaan on nähty hiljattain yksityisnäyttelyissä Kling og Bang -galleriassa ja Reykjavikin taidemuseossa sekä ryhmänäyttelyssä Reykjavik Arts Festivalilla. Taiteellisen työskentelynsä ohella Páll Haukur toimii dosenttina Islannin taideyliopistossa.