Teija Isorättyä, Pekka Isorättyä Robotti ja Meri

19.8.–6.9.2015

”Sovelsimme Robotti ja Meri -projektiimme hyvin fyysistä metodia: oli opeteltava uimaan, sukeltamaan ja purjehtimaan; opeteltava merenkulkua ja heittäydyttävä aaltojen vietäväksi. Haimme veistosten lähtökohdaksi tutkimusmatkailijan menetelmällä aitoja kokemuksia. Liikuimme hyvin erilaisissa meriympäristöissä jäiseltä Perämereltä Itämerelle, Karibialle ja Japaniin. Näyttelyn teokset on koottu meriympäristöjen löytömateriaaleista ja niiden sähkömekaaninen liike on rakennettu näiden ehdoilla.

Liikkeessään robottia lähenevät veistokset pohtivat ilmaisun mahdollisuuksia veistotaiteessa. Voiko ihmisen tai eläimen kaltainen liikkuva veistos esiintyessään välittää subjektiivisen kokemuksen (kuten tanssija tai näyttelijä) ja herättää siten katsojassa samaistumisen tunteen? Veistoksellista rakennetta, materiaalivalintoja ja teknisiä ratkaisuja seuraten tuo tunne palautukoon alkuperäiseen lähtökohtaansa, mereen.

Robotti ja meri -näyttelyn veistoksiin on tarttunut ajankohtaisia kysymyksiä energian ja ravinnon tuotantoketjuista. Mukana on myös luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Meri on hyvin haastava ympäristö ja ihmeitä täynnä. Kokemus luonnon ihmeiden äärellä ja kokemuksellisuus ovat näyttelyn ydintä. Veistosten lisäksi näytteillä on dokumentaarinen videoteos, joka avaa pitkää ja monimuotoista prosessia.”

Pekka & Teija Isorättyän taiteellinen ura alkoi Mexico Citystä, jossa he työskentelivät vuosina 2007- 2010. Sen jälkeen Taiteilijapari työskenteli vuodet 2010-2012 Berliinissä, minkä jälkeen vuodesta 2013 eteenpäin meri-aihe vei heitä useaan eri kohteeseen: Tornioon ja Haaparannalle, Quintana Roohon Meksikoon, Ruotsiin, Tanskaan ja Japaniin. Isorättyät ovat kotoisin Torniosta, he ovat tutustuneet toisiinsa jo esikoulussa. He opiskelivat yhdessä useita taideaineita Aaltoyliopiston taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä vuodesta 2001 alkaen ja valmistuivat taiteen maistereiksi Taidekasvatuksen osastolta vuonna 2010.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.