Kuva: Savu E. Korteniemi.

Savu E. Korteniemi

26.4.–19.5.2024

Heinäkuussa 2021 vierailen Valaskiven luona Pellon Konttajärvellä, Metelivaaran takamailla. Järven vastarannalla on isoisäni syntymäkoti ja minun lapsuuteni kesäpaikka. Olen kuitenkin vasta vähän aikaa sitten kuullut muinaisen peuraseidan olemassaolosta. Tunnen oloni epämukavaksi. Vierastan kosteaa, sääskiä sikiävää rämeikköä, vaikka en ole kaukana tiestä. En ole kaukana.

Löydettyäni Valaskiven olen käynyt muutaman kerran vuodessa sitä tervehtimässä. Kivi tarjoaa kiinnekohdan, syyn palata takaisin. Se ottaa minut vastaan, mutta vierautta kohtaamiset eivät poista.

Kerron kivelle, että minulla on tulossa näyttely. Lupaan, etten näytä sitä, en tee siitä kuvia, sillä tämä kivi ei kuulu yleisölleni sen enempää kuin minullekaan.

Lokakuussa 2022 vietän kuukauden Pohjois-Norjan Tromssassa, vuorten keskellä. Maisemat ovat kauniit, mutta hämärä tulee aikaisin ja melkein aina sataa. Eräällä iltakävelyllä vilkaisen alas, asfaltti kiiltää katulampun valossa. Poimin kadulta pieniä sorakiviä, sellaisia ihan tavallisia.

-Savu E. Korteniemi

Savu E. Korteniemi* on valmistunut kuvataiteen maisteriksi (KuM) vuonna 2013 Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, kuvanveiston osastolta. Hän asuu ja työskentelee Rovaniemellä. Korteniemi on kiinnostunut esineiden olemuksesta ja toisaalta siitä, miten käsistä karkaavalle voidaan antaa muoto. Korteniemen tämän hetkisen taiteellisen työskentelyn keskiössä on kysymys siitä, millaista ajattelua ja ilmaisua pohjoinen tuottaa; kyse ei ole paikallisvärin lisäämisestä vaan sen myöntämisestä, että inhimillisenä toimintana myös taide tapahtuu maailmassa, jossain tietyssä ajassa ja paikassa. Tämä näkökulma oli läsnä myös Korteniemen edellisessä Galleria Sculptorissa järjestetyssä yksityisnäyttelyssä Naarmankaira vuonna 2017. 

Viime vuosina Savu E. Korteniemi on laajentanut työskentelyään myös kirjoittamiseen ja  kuratointiin. Hän on toiminut vuosina 2021 ja 2023 Lapin taiteilijaseuran tuottaman Young Arctic Artists -ryhmänäyttelyn kuraattorityöryhmässä, sekä kirjoittanut artikkeleita kulttuurialan lehtiin kuten Mustakalaan, Kaltioon ja Taide-lehteen.

*Ennen vuotta 2020 Savu E. Korteniemi on toiminut nimellä Sanna Korteniemi.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.