Nora Tapper

Siivouskomero ja muita veistoksia


-

Tervetuloa Nora Tapperin näyttelyn avajaisiin torstaina 31.1.2019 klo 17–19!

Siivouskomero ja muita veistoksia -näyttelyni veistokset perustuvat havaintoihini tiloista ja valoista joille olen hakenut kolmiulotteista veistettyä muotoa.

Anopinkielen varjo heittyy toukokuun aamuna keittiöni siivouskomeron oveen. Kesäkuussa laskevan auringon säteet maalaavat vanhan lasin juomut kesäpaikkani seinään. Marraskuussa valo vähenee harmaisiin sävyihin. Tihkusateessa märät pinnat imevät valon, kosteus ja kylmyys hiipivät iholle.

Henkilöhahmoveistokset ovat syntyneet vanhojen, isovanhemmistani eri elämän vaiheissa otettujen valokuvien pohjalta. Valokuvat voisivat olla yhtä hyvin kenen tahansa 1900-luvun alun kotialbumista. Vanhoissa valokuvissa minua koskettaa ja kiehtoo kuvattavien vakavuus. Se johtuu epäilemättä tuohon aikaan kuvaustilanteen erikoisuudesta ja juhlallisuudesta, kuin myös filmin valotusajan pituudesta. Veistoksissani haen hetkeä, jossa puun palat muuttuvat pienellä viitteellä inhimillisiksi ihmishahmoiksi ja saavat oman ilmeensä ja asentonsa.

Veistäessäni halusin nähdä nuo ihmiset, jotka olen tuntenut vanhoina, heidän nuoruutensa päivinä jolloin he eivät tienneet millainen elämä heillä on edessään. Nuoruus on kuin puhdas paperi, johon elämä piirtää viivansa, varjostaa joitakin kohtia, nostaa toisia valoon. Mitä meille tapahtuu nuoruuden ja vanhuuden välissä? Kuinka me otamme vastaan elämän mukanaan tuomat ilot ja surut?

Veistokseni ovat vanerista, rimoista ja leppäpuusta veistettyjä tiloja ja muotokuvia. Ne ovat tunnelmia vuodenajoista, pienistä arkisista hetkistä. Läsnäolosta ja ajan kulusta. On vain tämä hetki.

Nora Tapper (s.1961) valmistui Kuvataideakatemiasta kuvanveistäjäksi 1993. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.


Katso Nora Tapperin videohaastattelu Youtube-kanavaltamme:

Videon toteutus: Pia Männikkö