Jan Lütjohann Time and Other Resources

26.4.–19.5.2019

”Paikallisessa puutavarakaupassa puun metrihinnan määrittää sen paksuus. Tarjolla on pino parruja, jotka ovat 20 x 20 senttimetriä paksuja ja pituudeltaan kolmi- tai nelimetrisiä. Ne on sahattu kokonaisista puista, joiden pyöreät reunat on suoristettu. Kuivuessaan puiset palkit vääntyvät ja halkeilevat. Suurin osa puista on alle satavuotiaita, mutta niiden joukosta valitsen yhden, josta lasken yli 200 vuosirengasta, yli 200 vuotta.

Puiset veistokseni ja installaationi lainaavat muotonsa työkaluilta ja -välineiltä, höyläpenkeiltä ja verstailta. Käytän esiteollisen ajan työkaluja ja vanhoja teknologioita pohtiakseni, mikä merkitys on käsin työskentelyllä jälkiteollisessa yhteiskunnassa. Käyttämiäni työskentelytapoja ja työkaluja voi löytää antiikin Rooman mosaiikeista, 1500-luvun puupiirroksista, etnologisista kokoelmista ympäri maailman, sekä vanhoilta suomalaisilta maatiloilta. Tulen tuskin koskaan täysin hallitsemaan näitä tekniikoita, mutta tunti tunnilta ne muuttuvat tutummiksi. Vapaana koneista, tarvitsen vain tilan, työkaluja ja aikaa.

Näyttely muodostaa työhuone-installaation, joka näyttää jäljentävän osiaan loputtomassa syklissä. Yhden osan tekeminen, jotta voi tehdä toisen, jotta voi tehdä seuraavan ja taas  seuraavan… mitä prosessissa saavutetaan ja mitä siinä kadotetaan?”

Jan Lütjohann (s. 1987, Kiel) on pohjoissaksalainen kuvanveistäjä ja opettaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on pitänyt näyttelyitä ja opettanut Saksassa, Suomessa, Virossa ja Taiwanissa.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Suomen Taideyhdistys.

– –

Tapahtumia näyttelyn aikana: 

Sunnuntaina 5.5.2019 klo 14–16 järjestetään Kantakaupungin galleriakierros, jonka aikana tutustutaan Time and Other Resources -näyttelyyn taiteilijan läsnäollessa.

Jan Lütjohann sekä gallerianäyttelyn taiteilija Anna Hyrkkänen ovat tavattavissa Galleria Sculptorilla sunnuntaina 5.5.2019 klo 14–16 sekä sunnuntaina 19.5.2019 klo 14–16.

Jan Lütjohann: Time and Other Resources. Kuvaaja Titus Verhe

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.