Tuuli Saarekas: Kaupunkielämää. Kuva: Tuuli Saarekas.

Tuuli Saarekas Kaupunkielämää

22.5.–14.6.2020

”Kaupunkielämää-näyttelyni koostuu kolmesta osiosta: romahduksesta, sinnittelystä ja toiveikkuudesta. Kukin osio käsittelee ajatuskaarta omalla tavallaan.

Lyijykynäpiirustus pohjautuu hätkähdyttävään löydökseen joutomaan reunalla. Pusikossa roikkui oranssi nyrkkeilysäkki, jossa oli viesti kaikkien turvaverkkojen läpi pudonneelta ihmiseltä. Piirustuksen läheisyyteen sijoitettujen elementtien, kuten pronssiveistosten ja masuunikuonan, tarkoituksena on jatkaa ja voimistaa piirustuksen maailmaa näyttelytilaan.

Pidän kaupungin alueista, joilla ei ole kunnossapitoa. Kun kukaan ei ole valvomassa miten tulisi käyttäytyä tai liikkua, voi saada tunteen vapaudesta. On myös kiinnostavaa miettiä sitä, millaisiin maisemiin ihminen hakeutuu missäkin mielentilassa tai elämäntilanteessa. Miten selvitä odottamattomista, sisäisistä ja ulkoisista, vastoinkäymisistä?

Toisessa osiossa joukko pääosin erilaisista löytö- ja kierrätysmateriaaleista rakenneltuja Joutokasveja roikkuu suuren kehikon sisällä ja osa niistä on levittäytynyt kehikon ulkopuolelle. Kasviveistokset ovat syntyneet vuosina 2015–2020 vapaasti assosioiden ja voisin varioida niitä loputtomiin! Viimeksi ajattelin, että kasviveistokset ovat kuin betonihalkeamasta puskevia rikkakasveja, varsinaisia sissejä. Suuri metallikehikko toimii jalustana Joutokasveille, mutta se on myös itsessään viittaus rakennukseen. Ovatko kasviveistokset sen asukkaita, kuvia kaupungin ihmisistä?

Kolmannessa osiossa esitän lisää kehikkoja: kokonaisia maisemia, horisontteja. Maisemat on kudottu kangaspuilla, ja niitä tehdessä olen ajatellut kotia sekä yksilötasolla että globaalisti. Mietin, miten ulkoinen todellisuus vuotaa sisäiseen ja päinvastoin. Onko koti turva vai vankila? Entä kodin vastakohta, kodittomuus, mitä se merkitsee?

Tehdessäni taidetta tunnen olevani kotona. Arkeeni kuuluu, että kuljettelen materiaaleja ympäri kaupunkia. Liikkuessani kaupungilla katseeni kiertää rakennusten katoilta alas maahan kaikenlaiseen sattumanvaraiseen ja taas takaisin taivaisiin. Tätä kiertävää katsetta pyrin ilmentämään näyttelyssäni. Alati muuttuva kaupunki ja absurdit kohtaamiset sen sisällä ovat inspiroineet näyttelyä.

Tätä näyttelyä on auttanut valmistamaan moni ihminen. Ulkopuolisuuden tunne on alkanut hälvetä kun on löytynyt yhteisö, jonka kanssa on saanut toteuttaa teoksia. Kiitos avuliaisuudesta ystävät, perhe, muut tukijat.”

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Taideyhdistys.

Tuuli Saarekas (s.1988) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2017. Hänen taiteellinen tuotantonsa pitää sisällään veistoksia, installaatioita, piirustuksia, ympäristötaidetta ja tekstejä. Erilaisten vastakohtaisuuksien samanaikainen ilmeneminen inspiroi Saarekasta tekemään taidetta. Saarekkaan teoksissa yhdistyvätkin erilaiset vastaparit: teolliset ja luonnonmuodot, ostetut ja löydetyt materiaalit ja massatuotettujen osien liittäminen uniikkeihin ja itse tehtyihin osiin. Aineettomalla tasolla hän sekoittaa teoksissaan muun muassa käsitteitä ruma – kaunis, läheinen – kaukainen, hyödyllinen – arvoton. Myös Saarekkaan työskentelyprosessia kuvaa ristiriitaisuus: se on vaihtelevasti mietiskelevä tai kaoottinen. Saarekkaan teoksia on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla.

Huom: tärkeää tietoa liittyen näyttelyvierailuun: 

Näyttely avautuu ilman yleisölle avointa avajaistilaisuutta – tervetuloa tutustumaan näyttelyyn sinulle sopivana aikana!

22.5.–31.5. näyttelyvierailusta tulee sopia etukäteen joko soittamalla tai laittamalla sähköpostia gallerialle, jotta voimme varmistaa että tilassa ei ole useampi henkilö samaan aikaan. Näyttelyn voi käydä katsomassa gallerian aukioloaikojen puitteissa. Kesäkuusta alkaen galleria on jälleen normaalisti auki.

Kiinnitämme erityistä huomiota koronaepidemian aiheuttamaan tilanteeseen ja kaikkien turvallisuuteen: huolehdimme gallerialla turvaväleistä, käsihygieniasta ja huolellisesta siivouksesta. Pyydämme asiakkaita huomioimaan 2 metrin turvavälin muihin vierailijoihin ja henkilökuntaan. Jos tunnet olosi kipeäksi, jätäthän vierailun sillä kertaa väliin.

Näyttely on nähtävissä 22.5–14.6.2020:
ti–ke 12–17, to 12–19, pe 12–17 ja la–su 12–16

Videon toteutus: Pia Männikkö

Tuuli Saarekas, Joutokasvit, 2015–2020. Kuva: Titus Verhe.
Tuuli Saarekas: Näkymiä 2, 2020, rauta, kupari, itsekudotut tekstiilit. Kuva: Titus Verhe.
Tuuli Saarekas: Kaupunkielämää. Kuva: Tuuli Saarekas.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.