Umppa Niinivaara Sykli

30.3.–17.4.2016

Sykli (jakso, sarja, kierto, kierros) on kiertokulku houkuttelevan umpikujan ja pimeyden kautta valkoiseen tyhjyyteen. Näyttely koostuu neljästä veistosinstallaatiosta jotka on rakennettu tilaan lattiasta kattoon ulottuvina muotoina. Syklissä kuljetaan hämärän kautta valoon. Valo ei kuitenkaan edusta toiveikkuutta, paranemista, vaan ennemminkin tyhjyyttä, katoamista.

Näyttelyssä vaihtelevat tunnetilat saavat fyysisen hahmon orgaanisten muotojen ja luonteeltaan erilaisten materiaalien kautta. Veistosten rytmi hämärässä, niiden venyminen raskaina muotoina tilan läpi, kohoaminen ja hauraan materiaalin uppoaminen tilasta pois johdattaa katsojan tunnetilojen sykliin.

Riivattu, puinen neula seisoo terävällä kärjellään uhmaten painovoimaa ja katsojaa. Teoksessa Pimeyden imu massiiviset tummat säkkimäiset pyöreät muodot valuvat tilan halki.

Umpikuja, Cul-de-sac – reitti, joka ei johda mihinkään – hauraat kipsiaskelmat kiertyvät nelimetriseksi spiraaliksi. Galleria Sculptorin pimeässä kuutiomaisessa huoneessa posliini ja hiekka yhdistyvät puhtaaksi valkoiseksi materiaksi: Valkoinen aines sisältää viitteitä kulumiseen, eroosioon ja katoamiseen.

Umppa Niinivaara (1970) on Helsingissä syntynyt, Turussa asuva kuvanveistäjä, joka on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Piirustuskoulusta 1997 ja taiteen maisteriksi Winchester School of Artista 2009. Niinivaaran teoksia on Turun kaupungin, Turun Taidemuseon ja Valtion taidekokoelmissa.

Näyttelyä ovat tukeneet Turun Kulttuurilautakunta ja Taiteen edistämiskeskus.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.