Krister Gråhn, Hannamari Matikainen Uudelleen

20.4.–8.5.2016

Hannamari Matikainen ja Krister Gråhn esittävät Galleria Sculptorissa Suomen historian merkkihenkilöiden rintakuvia sekä kotimaisen kuvanveiston ja kuvataiteen mestareiden teoksia uudelleen – silikonivedoksina.

Silikonivedostekniikka on Gråhnin ja Matikaisen yhdessä kehittämä grafiikan menetelmä, jossa kolmiulotteisia asioita voidaan vedostaa syväpainografiikan menetelmin kaksiulotteiselle pinnalle.

Henkilön ikuistaminen kuvataiteen keinoin on perinteinen kunnianosoitus. Kumpi teoksessa koetaan tärkeämmäksi – taiteilija vai hänen mallinsa? Sculptorin näyttely pohtii kuvanveistoa välineenä. Sen lisäksi se pureutuu osaltaan taiteen historiaan ja hierarkiaan. Lopulta teokset käsittelevät ihmistä ja meidän jokaisen henkilökohtaista suhdetta teosten esittämiin malleihin. Missä vaiheessa jokin taideteos muuttuu yhteiseksi omaisuudeksi, osaksi kansallista identiteettiä – ja menettää statuksensa taideteoksena? Menettääkö taiteilija tai konteksti, jossa teos on tehty, silloin merkityksensä?

Krister Gråhn ja Hannamari Matikainen ovat työskennelleet yhdessä eri projekteissa vuodesta 2002 lähtien. He ovat ystäviä, ei pariskunta. Heitä yhdistää samankaltainen usko taidekentän tarpeellisuuteen ja toimintaan. Kiinnostus kuvalliseen kieleen, kuten myös sen murteisiin eri ympäristöissä ja alueilla, on ollut osa kummankin työskentelyä.

Lisätietoja: http://www.kristergrahn.com/ ja http://www.hannamarimatikainen.com/

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.