Mia Hamari Puuminä

11.5.–29.5.2016

Minä olen Puuminä. Ja tämä on minun perheeni. Päivittäin elän heidän kanssaan, keskustelen, silittelen, ruokin heitä ja painin heidän kanssaan. Sukulaiseni ovat yksilöitä, ainahan sukulaiset ovat, omine piirteineen. Yhdellä on jalkana kavio, toisella tassu, silti ne ovat sukua keskenään.

Tämä on perhe toisesta todestani, maailmasta jossa ihmiset ja eläimet ovat yhtä ja samaa kaikkeutta. Kissa on ihminen. Ihminen on puuta, luuta, siipiä. Siivet vievät historiaan ja tulevaan, aika jää ajan hampaisiin tai kissan viiksiin. Aika on rukin pyörä.

Kissan viikset!

Jonkun pitää kuolla, jotta uusi tulee esiin: Kissan viikset muuttuvat siiviksi ja rattaat pyörivät kuin rukki, eteen ja taa: läsnä on mennyt ja tuleva.

Minä olen Puuminä – nainen vai mies, isä vai äiti, vai ne molemmat: isoäiti?! Puu, kaksikasvoinen jumala, joka katsoo taakseen ja katsoo eteen.

Kun jään yksin, ne tulevat esiin. Ne puhkeavat kuin luonnostaan, näyttäytyvät.

En ohjaa, käet tekkee ja mieli yrittää pysyä mukana.

Joskus ne kömpivät esiin kompastellen, joskus yhteenlaitan hevosenharjan ja pahkan – ja hän on siinä: tervehdin tulijaa.

Nämä ovat muotokuvia, jotka yksin jäätyäni kumpuavat muistojeni takamailta ja tulevaisuuden näyistä.

Olen Puuminä ja tämä on minun kotini, jossa valo on tuli. Tässä leikkivät lapset. Äiti odottaa, jänis.

                                                                                                                       

MIA MARIA HAMARI (s.1976)

Valmistuin kuvataiteen maisteriksi kuvanveiston osastolta Kuvataideakatemiasta vuonna 2004 ja muutin takaisin kotiseudulleni, Helsinkiä hieman pohjoisemmaksi Simoon.

Ympäröivä luonto, virtaava joki, päivänvalo tai sen puuttuminen vaikuttavat sekä mieleeni että tekeillä olevaan työhön. Ulkona työskennellessä vuodenaikojen vaihtuessa, aurinko, tuuli, sade ja pakkanen jättävät myös luvallisen jälkensä veistokseen.

Olen “pysynyt puussa” usemman vuoden ajan, puu kaikkinensa on materiaali jota käsittelen päivittäin. Se antaa elämän veistoksilleni ja lämmön kotiin, se ympäröi minua sisällä ja ulkona.

Tekemisessäni fyysinen yhdistyy metafyysiseen. Hahmoni tulevat esiin unista, eletystä elämästän ja alitajunnasta. Tekniikkani on hidas ja fyysisen työstämisen lisäksi ajan kuluminen on osa tarpeellista oikein ja väärin tekemisen prosessia, työstän useita töitä yhtäaikaa ja töihini tarvittavat puuttuvat osaset löytyvät sattumien kautta, oman aikansa paikoillaan olleet tavarat, joita näen päivittäin löytävät lopulta tiensä veistoksiin.

PUUMINÄ on työstetty Galleria Sculptoriin vuoden aikana, seuraava yksityisnäyttelyni on FORUM BOXissa 2017. Tärkeimpinä viimevuosien esiintymisinä pidän yksityisnäyttelyäni, nimeltään SIRKUS, joka oli FORUM BOXissa keväällä 2013 ja FORUM BOXia edustaessani, ARCOmadrid 2014 kansainvälisillä nykytaiteen messuilla Espanjassa, sekä keväällä 2015 ollutta yksityisnäyttelyäni 000` Pohjoisen taitelija, Espoon modernin taiteen museossa.

Taiteilija paikalla lauantaina 28.5.2016.

https://www.facebook.com/Sculptor-Mia-Hamari-452952988164948/

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.