Suomen Kuvanveistäjäliiton Galleria Sculptor avautui Helsingissä, Yrjönkadulla 17.9.1979. Omat näyttelytilat kuvanveistolle olivat olleet Kuvanveistäjäliiton keskeinen tavoite aina sen perustamisesta, vuodesta 1910 lähtien. Galleria Sculptorin 45-vuotissyntymäpäiviä juhlistetaan syyskuussa sekä paikan päällä gallerialla että sosiaalisessa mediassa, ja syntymäpäiväkuukausi huipentuu kaikille avoimiin juhliin Galleria Sculptorissa lauantaina 21.9. klo 12–16.
Taiteilijaliittojen galleriat, mukaan lukien Galleria Sculptor, ovat olleet alusta asti tärkeässä asemassa Helsingin galleriakentällä muun muassa nostamassa vaihtoehtoisia näyttelysisältöjä kaupallisen galleriatoiminnan rinnalle. Jo kuudella vuosikymmenellä Galleria Sculptor on ollut näyttelytila, jossa yleisö on voinut kohdata uutta ja mielenkiintoista kuvanveistoa.
Vuodesta 1979 lähtien Galleria Sculptorissa on nähty liki 700 näyttelyä, mikä tarkoittaa vuosittain noin 15 taiteilijan yksityisnäyttelyä. Näyttelyohjelmisto on painottunut läpi vuosikymmenten avoimen haun kautta valittuihin näyttelyihin sekä Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsenten esille nostamiseen, unohtamatta muita nykytaiteen muotoja ja tekijöitä sekä kansainvälisiä nimiä. Jälkimmäisestä näkyvimpiä esimerkkejä ovat David Nashin (1989), Constantin Brancusin (1998) ja Tony Craggin (2007) näyttelyt. Jo gallerian ensi vuosina Sculptorissa nähtiin myös yhteistyönäyttelyitä esimerkiksi Pohjoismaisen Taideliiton kanssa (1981–1982) sekä kuvataiteilijoiden ja muusikoiden yhteisnäyttely vuonna 1982.
Sculptorin näyttelyohjelmistoa ohjaa nykyisin periaate kuvanveiston ja tilallisen taiteen monimuotoisesta esittämisestä. Näyttelyvalinnat avointen hakemusten perusteella tekee liiton kuvanveistäjäjäsenistä koostuva, vaihtuva nelihenkinen työryhmä. Näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Eetu Huhtala kuvaa, että työryhmän työskentely mahdollistaa sekä tuoreen että huomiotta jääneen työskentelyn esiin nostamisen: ”Näyttelyvalintojen keskiössä on taiteellinen kiinnostavuus ja näyttelyiden kytkös kuvanveistoon ja tilalliseen taiteeseen, mutta taiteilijoiden yksiselitteinen kuvanveistäjäidentiteetti ei ole näyttelyn edellytyksenä. Galleria Sculptorin näyttelykalenterissa kohtaavat vuosittain kuvanveiston vakiintunut perinne, uudet tekemisen ja ajattelun tavat sekä kuvanveiston kentälle asettuva monialainen taiteellinen työskentely.”
Suomen Kuvanveistäjäliitto on työskennellyt myös vuosia sen eteen, että taiteilijan ei tarvitsisi maksaa näyttelystään vuokraa, ja että taiteilijoille maksetaan työstään näyttelypalkkiot. Vuodesta 2023 Galleria Sculptor on ollut taiteilijalle kokonaan vuokraton näyttelytila, ja tänä vuonna 2024 Museoviraston näyttelypalkkioavustuksen turvin kaikille näyttelynsä pitäville taiteilijoille pystytään maksamaan ensimmäistä kertaa palkkio.
Lisätiedot ja median yhteydenotot:
Elina Hämäläinen
näyttelykoordinaattori
elina.hamalainen@sculptors.fi
050 360 1181
Tiedotekuvassa Galleria Sculptor Helsingin Yrjönkatu 1:ssä todennäköisesti vuonna 1979, kuvaajana Seppo Hilpo.
Galleria Sculptorin julkisivu Yrjönkatu 1:ssa. Kuva: Seppo Hilpo.