Intallation image for Teija and Pekka Isorättyä. Photograph: Maija Tammi

Supermarket 2022

26.–29.5.2022

Galleria Sculptor osallistuu Tukholmassa järjestettäville taiteilijavetoisille Supermarket Stockholm Independent Art Fair -taidemessuille tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Messuilla Galleria Sculptoria edustaa työryhmä Timo HeinoPekka & Teija IsorättyäMaija Tammi ja Charles Quevillon. Taiteilijat perustivat vuonna 2021 taiteilijasymposiumin, taiteellisen keskustelukerhon, jossa pohditaan rituaaleja, elämänmuotoja, teknologiaa ja pyhää. Teema 26.–29.5.2022 järjestettäville Supermarket-messuille on tänä vuonna Holy Fluff.

Supermarket-messuilla Galleria Sculptorin osasto rakentuu mystisten kokemusten sarjaksi. Osaston seiniä kiertää Timo Heinon narikkalappuihin perustuva teos Yöportieeri, jossa on 1000 pientä informatiivistä tahraa, sormenjälkeä, joita taiteilija on pyytänyt eri ihmisiltä kymmenien vuosien aikana.  Osaston keskellä on baaritiski, jonka äärellä istuvat Teija ja Pekka Isorättyän juopottelevat robotit, Robohemians. Robotit kuuntelevat verkkoyhteyden kautta toisiaan ja keskustelevat oman juopuneen robottilogiikkansa mukaan. Robotit kommentoivat baarin televisiossa pyörivää Maija Tammen ja Charles Quevillonin videoteosta Epäsankarilliset urotyöt #2. Teoksessa sukelletaan mikromaailmaan, joka löytyy pöydän ääreen nukahtavan miehen kupista.

Galleria Sculptor on ainoa nykykuvanveistoon erikoistunut galleria Suomessa ja Supermarket-taidemessuilla Sculptorin messuosasto on näyteikkuna gallerian korkeatasoiseen näyttelyohjelmaan, jossa nykykuvanveistotaidetta tarkastelleen osana sen laajentunutta kenttää. Sculptorin messuosastolle saivat hakea mukaan kaikki Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsenet ja taiteilijavalinnat tehtiin saapuneiden hakemusten pohjalta. Näyttelytoimikunta valitsi ensimmäistä kertaa messuille mukaan työryhmän.

Työryhmän osallistumista messuille on tukenut Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto (Kulturfonden för Sverige och Finland), Pohjoismainen kulttuuripiste (Nordisk Kulturkontakt) ja Frame Contemporary Art Finland.

Timo Heino (s. 1962) on kuvanveistäjä ja kuvataiteen tohtori. Hän tutkii taiteessaan aineellista maailmaa sekä sen osana olemistamme aineellisina, aistimellisina ja ruumiillisina olentoina. Heinolle on myönnetty Suomen taideyhdistyksen dukaattipalkinto (1990) ja Opetus- ja kulttuuriministeriön Nuoren taiteen Suomi-palkinto (1997). Heino nimettiin Ars Fennica -ehdokkaaksi vuonna 2003.

Alun perin Torniosta kotoisin olevat Pekka ja Teija Isorättyä (molemmat s. 1980) ovat kansainvälisesti tunnettuja ja tunnustettuja taiteilijoita. Isorättyät tunnetaan ennen kaikkea mekaanisista veistoksista, roboteista ja installaatioista, jotka käsittelevät runollisesti, mutta myös sarkastisesti hymyillen ja leikitellen ihmisen suhdetta teknologiaan ja luontoon. Isorättyät ovat saaneet Lapin taidepalkinnon ja William Thuring -palkinnon, ja olivat ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2017.

Maija Tammi ( s.1985) on taiteilija ja taiteen tohtori, jonka valokuvat ja videot tarkastelevat kuolevaisuuden ja kuolemattomuuden teemoja sekä tieteen ja taiteen suhdetta. Tammen teokset ovat olleet näyttelyissä muun muassa Pariisissa, Berliinissä, Lontoossa, New Yorkissa, Melbournessa ja Tokiossa. Tammi on taiteilijaprofessori vuosina 2020–2024.

Charles Quevillon (s. 1989) on Helsingissä asuva kanadalainen säveltäjä ja performanssitaiteilija. Quevillon opiskeli maisteriksi Montrealin musiikkikonservatoriossa ja hän on tehnyt Kanadassa koreografi Tedd Robinsonin kanssa yhteensä 25 tanssiteosta kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2018 he loivat yhdessä tunnin mittaisen oopperan, jonka sai ensiesityksensä Ottawassa. Quevillon on tohtoriopiskelija Sibelius-Akatemian Musiikkiteknologian laitoksella.

Lisätiedot:

Elina Hämäläinen
näyttelykoordinaattori
elina.hamalainen@sculptors.fi
+358 50 360 1181

TIMO HEINO: NIGHT PORTIER, 2007–2022. White coat check tickets with fingerprints, steel hooks, lamps with magnifying glass, dimensions variable. Photograph: Jussi Tiainen
Still images from the video Unheroic Labours #2 by Charles Quevillon and Maija Tammi

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.