KUVANVEISTÄJÄLIITTO

YLEISTÄ LIITOSTA

Suomen Kuvanveistäjäliitto ry on vuonna 1910 perustettu suomalaisten ammattikuvanveistäjien valtakunnallinen järjestö, joka edistää ja esittelee suomalaista kuvanveistotaidetta kotimaassa ja ulkomailla. Asiantuntijana liitto neuvoo ja tiedottaa kuvanveistotaiteeseen liittyvissä kysymyksissä sekä valvoo kuvanveistäjien ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja.

Liitto ylläpitää Galleria Sculptoria ja järjestää tapahtumia, seminaareja ja näyttelyprojekteja sekä osallistuu mm. taidemessuille.

Kuvanveistäjäliittoon kuuluu 445 jäsentä. Varsinaiseksi jäseneksi hyväksytään kuvanveistäjä, joka on Suomen kansalainen tai asuu pysyvästi Suomessa ja on osoittanut pätevyytensä kuvanveistäjänä. Jäsenet valitaan hakemusten perusteella.

Suomen Kuvanveistäjäliitto on Suomen Taiteilijaseuran jäsenjärjestö yhdessä Muu ry:n, Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton, Suomen Taidegraafikoiden, Taidemaalariliiton ja Valokuvataiteilijoiden liiton kanssa.


TIETOA KUVANVEISTOSTA

Liitto tuottaa suomalaista kuvanveistotaidetta esitteleviä kirjoja ja näyttelykatalogeja sekä esittelee jäsentensä julkaisuja.  Toimisto antaa apuaan tutkijoille, kuraattoreille, veistosten hankintaa suunnitteleville, näyttelyiden ja kuvataidekilpailujen järjestäjille, museoille, tiedotusvälineille sekä palkintojen myöntäjille. Liitolta voi myös pyytää kuratointiapua taidehankintoihin.

Kuvanveistäjäliiton viimeisin julkaisu on Kuvanveiston osto-opas, jonka tekstin on kirjoittanut Otso Kantokorpi. Julkaisu on saatavissa Galleria Sculptorista tai ladattavissa pdf-versiona liiton sivuilta.

Jäsenten taiteelliseen tuotantoon voi tutustua myös heidän kotisivuillaan, ks. kuvanveistäjät.


HALLINTO

Kuvanveistäjäliiton hallinnosta vastaa liiton syyskokouksen valitsema hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kuusi jäsentä. Liiton sääntömääräiset kokoukset ovat kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä.

Hallitus 2018

Puheenjohtaja:
Anssi Pulkkinen (16.1.2019 asti)
Varapuheenjohtaja:
Denise Ziegler (vs. puheenjohtaja 12.4.2019 asti)

Hallituksen muut jäsenet:
Andy Best
Sirpa Hynninen
Sampo Malin
Hermanni Saarinen
Jenni Tieaho


JÄSENET

Suomen Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä. Lisää ohjeita: jäsenhaku.

Kunniajäsenet

Kunniajäseniksi kutsutaan henkilöitä, jotka ovat ansioituneet kuvanveistäjinä ja toiminnallaan edistäneet liiton tarkoituksen toteutumista. Kunniajäseniä ovat: Kerttu Horila, Kari Huhtamo, Reijo Hukkanen, Heikki Häiväoja, Erkki Kannosto, Hannele Kylänpää, Antti Maasalo, Eila Minkkinen, Taru Mäntynen, Pirkko Nukari,  Matti Nurminen, Anna-Maria Osipow, Kimmo Pyykkö, Antero Ruotsalainen, Anneli Sipiläinen, Ossi Somma, Barbara Tieaho ja Jukka Vikberg.

Kuvanveiston ystävät

Kuvanveiston ystäviksi voivat liittyä kuvanveistosta kiinnostuneet yksityiset henkilöt ja yritykset ks. lisää Kuvanveiston ystävistä.


PRO SCULPTURA-MITALI

Liiton Pro Sculptura -kunniamitalia on myönnetty vuodesta 1960 lähtien erityisistä ansioista suomalaisen kuvanveistotaiteen edistämisessä.

Kuvanveistäjien Heikki Varjan ja Kauko Räsäsen muotoilema mitali on myönnetty seuraaville henkilöille tai yhteisöille: Wäinö Aaltonen, Arvo Aho, Marja-Leena Ahola, Veli Aine, Alko-yhtiöt, Marja-Liisa Bell, Bengt von Bonsdorff, Forsmanin kiviveistämö, Göran Green, Maire Gullichsen, Roger Gustafsson, Arttu Halonen, presidentti Tarja Halonen, Raimo ja Raini Heino, Helsingin kaupungin taidemuseo, Helsingin Saskiat ry, Helsingin Taidehalli, Jaakko Hemmi, Sara Hildén, Armas Hutri, Hyvinkään kaupunki, Maaretta Jaukkuri, Esko Julin, Yrjö Jäntti, Otso Kantokorpi, Kai Kartio, Urho Kekkonen, Pertti Kukkonen, Eino Koistinen, Erkki Koponen, Kotkan kaupungin veistospuisto, Erik Kråkström, Väinö Kärkkäinen, Aune Laaksonen, Laura Luostarinen, Loimaan Kivi Ky., Jorma K. Miettinen, Esko Nieminen, Henna ja Pertti Niemistö, Jaakko Numminen, Olli Närvä, Oulun veistoskatu, Oula Pakkala, Juhani Pallasmaa, F. Pehrman, Leena Peltola, Kari Poutasuo, Raimo Utriaisen taidesäätiö, Eero Rantanen, Jenny Rapp, Yrjö Rosola, Aarno Ruusuvuori, Eino Rämänen, Saastamoisen säätiö, Sakari Saarikivi, Matti Saarinen, Vexi Salmi, Jaakko Salminen, Sara Hildénin taidemuseo, Marketta Seppälä, Ulla Shackleton, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Mitalitaiteen Kilta, Tampereen Kaupunki, Henry Tanninen, Jorma Tissari, Aimo Tukiainen, Kalervo Tuukanen, Työväen Sivistysliitto, Olli Valkonen, E.J. Vehmas, Pauli Venäläinen, Matti Viherjuuri, Lauri Viljanen, Ilkka Voionmaa, Jouko Voionmaa, Jukka, Vikberg, Pauli Venäläinen ja Daniel Werkmäster.

Vuonna 2018 Pro Sculptura myönnettiin kirjailija ja toimittaja Juha Vakkurille tunnustuksena Beninin Villa Karon kulttuurikeskuksen ja taiteilijaresidenssin perustamisesta ja sen antamista mahdollisuuksista suomalaisille kuvanveistäjille ja muille taiteilijoille sekä kulttuurialan toimijoille.