Olli Keränen

Lump


-

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 30.3. klo 17–19! Taiteilija on tavattavissa gallerialla sunnuntaina 16.4. klo 15–16.

Lump-näyttelyssä Olli Keränen on kiinnostunut liikkeestä. Liike muotojen pinnalla ja liike esineiden välissä määrittelee näyttelyn tunnelman. Osaa teoksista voi luonnehtia keveiksi. Toiset näyttävät kaipaavan viimeistelyä tai lisätukea pysyäkseen pystyssä. Osan pinta tuntuu vaativan uudelleen käsittelyä. Keränen pyrkii kokonaisuuteen, jossa esineet ja teokset ja koko ympäröivä tila aloittaa liikkeen näyttelyvieraan mielessä. Tällä kertaa näyttelyn esineet eivät eritä kuolaa.

Toisto liikkeessä.
Toisto mielessä.

Palaat tunnelmaan. Muutama askel kiviportaita. Mahdollinen tuuli kasvoilla. Tiedät oven sulkeutumisen äänestä, että tilassa kaikuu. Näetkö tuttuja kasvoja? Täällä on musiikkia. Liikkuva kuva ja voit ajatella nuotion äärelle käpertyvää hahmoa. Palaat alkuun ja tulet vauhdilla takaisin hetkeen, jossa bassokuvio on tehokkaimmillaan. Kuin aalto ja meri, jonka kuohuntaa vaivoin kuulet sisällä riehuvien tuttaviesi juomaleikin läpi.

Aina joku muistuttaa tässä näyttelyssä sitä pistettä, jonka voi hahmottaa aluksi. Alkamiseksi. Innostua alun mahdollisuudesta. Nimeä kaikki uudestaan.

Aikakone. Mahdollisten virheiden aistiminen tehtyjen virheiden vierellä. Suolan, pippurin ja hammastahnan makujen sekoittuminen huimaavassa karusellin liikkeessä. Tätä varten on parempi vain pyörtyä ja aloittaa alusta. Kuviteltu ystävien ymmärtäväinen katse auttaa hapuilemaan tilassa.

Olli Keräsen näyttelyssä on esillä uusia veistoksia ja videoteos. Videoteoksen työryhmään kuuluvat tanssija-koreografi Mira Kautto, kuvauksesta ja editoinnista vastaava Sakari Luhtala ja teokseen äänimaailman ja musiikin luonut Jaakko Kestilä. Erityiskiitos Maijalle, Ainalle, Jakelle, Sakari L:lle, Sakari T:lle, Jaakolle, Miralle, Emilialle, Niinalle, Saulille, Mikolle, Essille ja Elinalle.

Olli Keränen (s. 1979) työskentelee pääasiassa kuvanveiston ja liikkuvan kuvan keinoin rakentaen teoksistaan tilallisia kokonaisuuksia. Hän tutkii teoksissaan muun muassa kädentaitojen tarpeellisuutta suhteessa pitkälle vietyihin tuotantoprosesseihin työskentelemällä usein luonteeltaan epätasapainoisten materiaalien kanssa. Arkkityyppisistä muodoista ammentavat teokset saavat aikaan vuoropuhelun, jossa teosten alkuperäiset viittaukset jäävät toisarvoiseen asemaan. Keräsen yksityisnäyttelyitä on ollut Helsingissä ja Kööpenhaminassa. Näistä viimeisin oli SIC-galleriassa Helsingissä 2021. Lisäksi hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmänäyttelyissä muun muassa HAMissa, Malmön taidehallissa, Karstissa (Plymouth), Spike Islandissa (Bristol) ja Marselleriassa (New York).