Elina Autio Sideways

23.11.–16.12.2018

Elina Aution Sideways-näyttelyssä suuret puusta tehdyt, kehyksien sisällä olevat viivat muodostavat abstrakteja muotokuvia ja pintoja. Jokaisella viivalla on inhimillinen luonne. Ne käyttävät perinteistä taiteen tilaa ja paikkaa kehysten välissä omalla persoonallisella tavallaan. Viivat eivät toimi päättäväisen ryhdikkäästi vaan aavistuksen verran epäröiden ja ikään kuin kehysten rajoja koetellen.

Aution teoksissa pienet, usein vähäpätöisiksi mielletyt ja poissiivottaviksi tuomitut jäljet ja eleet nousevat monumentaaliseen merkitykseen. Abstraktista muotokielestä huolimatta teokset pureutuvat usein arkisen elämän jälkiin. Autio nostaa teoksissaan kunnioittavasti ja arvostavasti esille huomaamattomia, hauraita ja särkyneitä merkkejä eletystä elämästä.

Sideways-näyttelyssä piirrosten kevyt ja ilmava viiva vaihtuu materiaalisesti vastakkaiseksi – painavaksi, puiseksi ja miltei pysähtyneeksi. Viivan usein hieman aliarvostettu kevytmielinen ja haparoiva luonne muuntuukin itse aiheeksi ja samalla viivan piirtämisen eleen mittakaava ja merkitys kasvavat.

Aution teoksissa viivat ovat kuitenkin itsenäistyneet tekijästä. Ne eivät varsinaisesti enää luo yhteyttä taiteilijan fyysiseen liikkeeseen vaan vaikuttavat omapäisiltä toimijoilta, joilla on omat päämääränsä. Viivat esittävät teoksissa siis pikemminkin itseään kuin toimisivat tekijän läsnäolon välillisinä merkkeinä.

Toisinaan näyttelyssä viivojen rykelmistä muodostuu myös herkullisen värikkäitä pintoja. Viivat ryhmittyvät tiiviisti kuitenkaan peittämättä koko tilaa kehysten välissä. Aivan kuin reunoistaan rikkinäiset sälekaihtimet.

Mutta Aution teoksissa fasadit rakoilevat reunoistaan tarkoituksellisesti. Aivan kuin suojamuurit, jotka eivät yrityksistään huolimatta onnistu peittämään taakseen kaikkea salattua.

Pauliina Kaasalainen

Sideways on Elina Aution (s.1985) kymmenes yksityisnäyttely. Autio on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2014. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Aution teoksia löytyy muun muassa Kiasman, Suomen taideyhdistyksen ja Kuvataideakatemian kokoelmista.

Haastatteluvideon toteutus: Pia Männikkö

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.