Riikka Puronen Metamorfoosi

4.1.–27.1.2019

”Näyttelyssä Metamorfoosi käsittelen veistoksen erilaisia olomuotoja ja ilmentymiä. Esillä on kaksi kokonaisuutta: Pyhä neljä (2019) ja Marché aux Puces (2019).

Pyhä neljä (2019) -teossarjassa neljä kappaletta varioituvat veistoksen, animaation ja grafiikan keinoin. 3D-tulostetut teokset on toteutettu kahdessa mittakaavassa: pronssiin valettuina miniatyyreinä ja veistoksina jotka yhdistävät eri materiaaleja rekonstruoiden kappaletta. Grafiikan vedokset tallentavat veistoksen pintaa joka muuttuu kuvaksi tai käärinliinaksi. Animaation piirustukset ovat nopeita luonnoksia, hetkiä veistoksen äärellä.

Ehdotan että tarkastelemme näiden neljän kappaleen erilaisia olomuotoja yhdessä. Pronssiveistokset toteutetaan usein ensin vahaan joka sulaa metallin tieltä. 3D-tekniikat mahdollistavat teosten uudelleen saapumisia eri mittakaavoissa ja muodoissa. Tämä asettaa veistoksen tilallisuuteen ja materiaaliin liittyvät kysymykset uuteen valoon: ehkä teos onkin omimmillaan bitteinä avaruudessa ja nämä kappaleet ovat pieniä etiäisiä tai tulemisia veistoksesta sieltä jostain.

Työskennellessäni Pariisissa Cité Internationale des Arts -taiteilijakeskuksessa vuonna 2018 keräsin materiaalia veistoksiin kaduilta ja kirpputoreilta. Poiminnan säännöt olivat selvät: vain pieniä, outoja ja metallisia kappaleita. Vitriinistä Marché aux Puces (2019) löytyvät yhdistelmät jotka keräily ja asioiden yhteen liittäminen ovat muodostaneet.”

Riikka Purosen (s. 1968 ) taiteelliselle työskentelylle on ominaista materiaalien ja työtapojen runsaus. Lukuisten yksityis- ja yhteisnäyttelyiden lisäksi hän on toteuttanut julkisia teoksia Helsingissä. Harppi ja tähdet (2018) valmistui Toukolan rantapuistoon ja Sirenan kielet (2004) Myllypuron metroaseman edustalle. Teokset kuuluvat Helsingin kaupungin taidemuseon (HAM) kokoelmaan. Täällä hetkellä Riikka Puronen valmistelee teosta Eau de Sculpture (2019) osana Suomen Kuvanveistäjäliiton Sculpture Expanded – liikkuva julkisen taiteen laboratorio -hanketta.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taike.

Riikka Purosen teoksia Pyhä Neljä -teossarjasta © Titus Verhe
Näkymä Metamorfoosi-näyttelyyn © Titus Verhe

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.