Noora Nio-Juss

Imagine Us


-

Näyttelyn teokset muodostavat kokonaisuuden Imagine Us. Puupiirroksille on siirtynyt kuvitteellisia tapahtumia, olotiloja ja tunteita. Ensin ajatus rakentuu kuvaksi puukaiverruksena vanerille. Sen jälkeen kuva kopioituu painovärin kautta peilikuvana paperille. Paperi päätyy seinälle ja luo sieltä uusia ajatuksia.

Kestää aikaa löytää oma tapa työskennellä ja saada uusi materiaali taipumaan omaan ilmaisuun. Puugrafiikan tekeminen on fyysistä ja hidasta. Jäykkä koivuvaneri rajoittaa ja haastaa, mutta myös palkitsee.

Kaikki näyttelyn teokset ovat uniikkeja öljyväripuupiirroksia. Teokset on vedostettu käsin hiertämällä ja liimattu suoraan seinälle. Puupiirrokset tuhoutuvat näyttelyn päätyttyä.

Noora Nio-Juss (s. 1976) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Nio-Juss valmistui Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2017 ja kuvataiteen kandiksi Viron Taideakatemiasta vuonna 2000, pääaineenaan maalaus. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla, viimeksi Tallinnan Taidehallin galleriassa, Riihimäen taidemuseossa ja VS Galleriassa Fiskarsissa. Hänen teoksiaan löytyy mm. Suomen Kansallisgallerian, Helsingin kaupungin taidemuseon, Paulon Säätiön, Mäntän kaupungin ja Tampereen taidemuseon kokoelmista. Viimeiset viisi vuotta Nio-Juss on keskittynyt puugrafiikan tekemiseen. Hän on vuoden 2020 Queen Sonja Print Award -palkintoehdokas.

Näyttelyn tekemistä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Anita Snellman säätiö.

Katso Noora Nio-Jussin haastattelu Youtube-kanavallamme:

Videon kuvaus ja editointi: Pia Männikkö