Johanna Ilvessalo Leikin varjolla

10.11.–27.11.2016

Ihmiselämän sattumanvaraisuus ja hauraus ovat keskeisiä teemoja Johanna Ilvessalon taiteessa. Sattuma ohjaa elämämme suuntaa; se millaiseen perheeseen ja missä päin maailmaa sattuu syntymään määrittelee pitkälle elämän tarjoamat mahdollisuudet ja rajoitteet. Mutta mikään tilanne ei ole vakio, elämä on täynnä yllätyksiä ja käänteitä. Kuka tahansa meistä voi joutua tilanteeseen, jossa elämä ja mieli kuormittuu liikaa ja ihminen ajautuu tekoihin, joihin ei itsekään uskonut pystyvänsä, kuten teoksessa Leikin varjolla, jossa nuori tyttö ampuu pistoolilla kohti katsojaa. Tässä tapauksessa kyse on leikistä, pistooli on vesipyssy ja ”luodit” mustaa tussiväriä, mutta viittaus todellisuuteen on ilmeinen. Taiteilija haluaa teoksensa kautta kysyä, mitä kaikkea me voimme tehdä itsellemme ja toisillemme ”leikin varjolla”.

Ilvessalon teoksissa myös materiaalivalinnoilla on keskeinen rooli merkityksenmuodostuksessa; materiaalit ohjaavat katsojaa kohti teoksen sisältöä ja tulkintaa. Teoksissa toistuvia materiaaleja ovat teräs, lasi ja virtaava vesi, jotka taiteilijalle itselleen toimivat vertauskuvina elämän ja ihmismielen kovuudelle ja hauraudelle. Meistä kaikista löytyy teräksen lujuutta, mutta lasin tavoin kaikki voi särkyä hetkessä.

Ilvessalo pyrkii myös aktivoimaan katsojan muitakin aisteja kuin vain näköaistia. Hän rakentaa tiheätunnelmaisia kokonaistaideteoksia, kokemistiloja. Esimerkiksi Kehässä-teoksen virtaavan veden äänellä on rauhoittava, meditatiivinen vaikutus, ja se toimii vastakohtana teoksen lasisille nyrkkeilyhanskoille. Silmät sulkemalla katsoja voi siirtyä toisiin tunnelmiin, toiseen todellisuuteen.

Sanna Ojanne
Kirjoittaja toimii Kajaanin taidemuseon intendenttinä

                                                                                                                                   

Helsinkiläinen Johanna Ilvessalo (s. 1964) on valmistunut Taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012, ja hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Ilvessalo on pitänyt useita näyttelyitä, joista viimeisimpinä yksityisnäyttelyn Porvoon Taidehallissa vuonna 2015 ja Viisi huonetta -ryhmän näyttelyt Etelä-Karjalan taidemuseossa 2015 ja Kajaanin taidemuseossa 2016. Vuonna 2009 William Thuring -palkinnolla palkitun Ilvessalon teoksia on useiden säätiöden, valtion ja kaupunkien sekä Nykytaiteen museo Kiasman ja Espoon modernin taiteen museo Emman kokoelmissa

Kuvat:
Näkymä Leikin varjolla-näyttelystä. Kuva Titus Verhe.
Kuvakollaasi vasemmalta: Kasvottomat 2, 2016, metalli, kirkas staattinen kalvo. Kuva Jussi Tiainen. Kehässä (yksityiskohta), 2015, metalli, lasi,vesi, liike. Kuva Titus Verhe. Leikin alku, leikin loppu, 2016, metalli, lasi. Kuva Titus Verhe.
Kehässä (yksityiskohta), 2015, vesi, liike, lasi, metalli. Kuva Tommi Kähärä.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.