Teemu Kangas True Nature – Todellinen Luonto

19.10.–6.11.2016

Näyttelyn teoskokonaisuus käsittelee esittämistä – kuvien, ajatusten ja ideoiden todellisuutta. Installaation pyrkimys on olla ”kuvaveistos”, joka on samalla sekä kuva esittämästään kohteesta että kolmiulotteinen esine. Teosten pinnan voi tulkita joko mustavalkoisena siveltimenvetona, valokopiona tai tulosteena, joka esittää keloutunutta, osin maatunutta tai palanutta puuta. Teoskokonaisuus on kuva johon voi astua sisään ja jossa joutilas voi vaellella mielensä mukaan. Näyttelyn voi myös nähdä kuvana luonnonpuistosta tai metsästä jossa on suoritettu ihmisen tekemiä metsänhoidollisia toimenpiteitä.

Teosten tekniikka – paperi ja tussi – viittaavat itäaasialaiseen taiteeseen jossa luonnon, sen olemuksen ja järjestyksen kuvaaminen ovat olennaisessa osassa. Teokset pyrkivät myös herättämään kysymyksen luonnon todellisesta tilasta ja sen suhteesta romantisoituun luontokuvaan, joka monilla suomalaisilla on. Teokset pitäytyvät ambivalentissa jäsentymättömyydessä usealla tasolla. Ne yhtä aikaa ovat ja eivät ole jotain. Mustavalkoisuudestaan huolimatta teokset haastavat joko-tai-ajatteluun taipuvaisen katsojan pysyttelemään monissa samanaikaisissa näkökulmissa.

Näyttelyn nimi Todellinen luonto viittaa zenbuddhalaiseen näkemykseen kaiken olevaisen yhteisestä todellisesta luonteesta. Tässä ajattelussa yksilöllinen, eristäytynyt ja minäkeskeinen näkökulma on vain osatotuus maailman perimmäisestä olemuksesta. Yksi ilmenee monena ja moni yhtenä. Zenmestari Dōgen Kigenin mukaan vain kuva riisikakusta voi todella tyydyttää nälän. Voiko näyttelyn teoskokonaisuus lopulta tyydyttää luonnon kutsun?

Suomen luonnon ohella tahdon kiittää kaikkia työskentelyäni ja näyttelyn toteutumista tukeneita; Suomen taideyhdistystä, Paulon Säätiötä ja Kordelinin Säätiötä.

Teemu Kangas (s. 1980 Kuopiossa) on tamperelainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2015 ja kuvataiteilija AMK:si Kankaanpään taidekoulusta 2004. Tällä hetkellä Kangas työskentelee ”kuvaveistosten” parissa tehden tussilla maalattuja/piirrettyjä paperiveistoksia. Työskentelyssään Kangas käsittelee esittämiseen ja olevaisen luonteeseen liittyviä kysymyksiä. Kankaan teoksiin ja työskentelyyn sisältyy myös kontemplatiivinen näkökulma ja hän ammentaa vaikutteita muun muassa itäaasialaisista filosofioista, runoudesta ja kuvataiteesta pyrkimyksenään luoda niistä syvällisesti vaikuttunut, paikallisessa ympäristössä ja ajassa toimiva tulkinta. Kankaan teoksia on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, viimeisimpänä Galleria Saariaho Järvenpäässä (Pick up 2015). Kankaan teoksia on muun muassa Helsingin taidemuseon ja Nokia Oyj:n kokoelmissa.

Liity uutiskirjelistalle

Tilaamalla Galleria Sculptorin uutiskirjeen saat tietoja ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.